Δηκτικά

22/02/2017 - 13:57

«Αυτοκτονική επιλογή...»

Ως «αυτοκτονική πολιτική επιλογή» χαρακτήρισε την προοπτική συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον με το ΠΑΣΟΚ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και συντοπίτης μας Γιάννης Μπουρνούς και η τοποθέτησή του αυτή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κόκκινο», δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση για την πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία, είπε χαρακτηριστικά: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αυτήν τη στιγμή αυτοκτονική μια πολιτική επιλογή συγκυβέρνησης με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στους κόλπους του διατηρεί τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο και όλο εκείνο το πολιτικό προσωπικό το οποίο ακριβώς οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν λόγω της πολιτικής τους συμπεριφοράς τις προηγούμενες δεκαετίες και λόγω της εξαπάτησης των κοινωνικών στρωμάτων που ευελπιστούσε να εκπροσωπεί η εγχώρια σοσιαλδημοκρατία».

Η δήλωσή του προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στον αθηναϊκό Τύπο, με κάποια ομολογουμένως άστοχα σχόλια αρθρογράφων που θέλησαν να υποτιμήσουν προσωπικά τον Γιάννη Μπουρνού, αντί να διαφωνήσουν πολιτικά ενδεχομένως με τα λεγόμενά του.

Στην ουσία, πάντως, διαπιστώνει κανείς πως ο Γιάννης Μπουρνούς απασχολεί σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με τις απόψεις του. Αν μας επιτρέπει πάντως έναν δικό μας αντίλογο, καλό θα ήταν να επαναξιολογήσει το «πολιτικό προσωπικό που οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν», γιατί βρίσκεται… ήδη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, καλώς ή κακώς… Αν πάλι όμως πάρουμε επί λέξει αυτό που λέει ο συντοπίτης μας, μπορούμε να ερμηνεύσουμε την τοποθέτηση και ως ευθεία πρόσκληση στη Φώφη να «τελειώσει» Βενιζέλο και Λοβέρδο για να… συνεργαστούν.

Μ.ΟΡΦ 

 

Το παλιό και το νέο…

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις τοπικών αυτοδιοικητικών παραγόντων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Και παρά το γεγονός ότι ακόμα έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, αρκετοί είναι αυτοί που ήδη ετοιμάζονται να λάβουν την καλύτερη θέση στην αφετηρία. Κι αυτό δεν είναι ασφαλώς κακό. Κακό είναι ότι το «καινούριο» στην τοπική αυτοδιοίκηση, φιλοδοξούν να το εκφράσουν πρόσωπα τα οποία όχι μόνο έχουν φθαρεί από την αυτοδιοικητική τους πορεία, αλλά θεωρούνται πλέον και βαρίδια. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και πρόσωπα -δυστυχώς ελάχιστα- τα οποία έχοντας υπηρετήσει επί χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση, συνδυάζουν πολύτιμη αυτοδιοικητική εμπειρία αλλά και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Κι αυτοί ελπίζουμε ότι στην αυτοδιοικητική προεκλογική παλαίστρα, θα κληθούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να μην περιθωριοποιηθούν από τη γενικότερη κατάσταση αλλά και απογοήτευση που κυριαρχεί στην ταλαίπωρη αυτοδιοίκηση.

Σ.Σ. 

 

6.860 ευχαριστούμε!

Για ακόμα μία φορά, η Λέσβος απέδειξε την ανθρωπιά της και απλοί πολίτες, φίλοι του μπάσκετ ή άλλων αθλημάτων, συγκίνησαν με την ανιδιοτελή προσφορά τους, σε καιρούς μάλιστα πολύ δύσκολους. Η μπασκετική κοινότητα του νησιού μας, συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσό των 6.860 ευρώ στους «Αγώνες ζωής», που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Λέσβου και η Τοπική Επιτροπή του αθλήματος στο νησί μας, το βράδυ της Κυριακής, στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε έναν ιδιαίτερο σκοπό, αφού όλα τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν, θα δοθούν από τους διοργανωτές στην οικογένεια νεαρού συντοπίτη μας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εκείνο που έχει αξία να αναφερθεί, είναι ότι τα χρήματα αυτά προήλθαν μέσα από δωρεές των 5 ευρώ, συμβολικού αντιτίμου στις προσκλήσεις, που μοιράστηκαν χέρι με χέρι.

Το «Ε» και η ιστοσελίδα «SportLesvos.gr», ως χορηγοί επικοινωνίας της διοργάνωσης, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν από καρδιάς όσους συνεισέφεραν από το υστέρημα τους, προκειμένου να μαζευτεί ένα τόσο σημαντικό ποσό.

«Ε»

 

Αφήνουν λιγότερα οι τουρίστες

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα το 2016 μείωσαν τις δαπάνες τους ανά ταξίδι κατά 11,3%. Τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 6,4%, διότι η μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα.

Τα πράγματα είναι απλά, οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε είναι σε καθεστώς μνημονίου είτε όχι οδηγούν στη μείωση των εισοδημάτων των πολιτών. Έτσι, όταν οι πολίτες πηγαίνουν διακοπές, επιλέγουν τις πιο οικονομικές λύσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία, αν είναι αρνητικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, είναι καταστροφικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Λέσβου, οι οποίες αντιμετωπίζουν τόσο τη μείωση των εσόδων ανά τουρίστα όσο και την κατάρρευση των αφίξεων τουριστών.

Ν.Μ. 

 

Η Περιφέρεια πάει στη «Food Expo»

Από δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου πληροφορηθήκαμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει στην έκθεση τροφίμων και ποτών «Food Expo» και «Oenotelia». Η έκθεση αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες του κλάδου τροφίμων και ποτών της χώρας (ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων).

Με την ευκαιρία αυτής της συμμετοχής, καλό είναι να οργανωθεί η προβολή των τοπικών προϊόντων με παράλληλες δράσεις εντός του χώρου της έκθεσης, ώστε το τελικό αποτέλεσμα της προβολής να είναι μεγαλύτερο.Η έκθεση πραγματοποιείται στις 18 - 20 Μαρτίου, συνεπώς υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να γίνει σωστή δουλειά.

Ν.Μ.

 

Για τη διαχείριση αποβλήτων

Σε συνέχεια της επίδειξης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, προκειμένου να παρουσιαστούν προηγμένες λύσεις διαχείρισης αποβλήτων για τα ελληνικά νησιά, εκπονήθηκε μορφολογική μελέτη για τα απόβλητα του Δήμου Λέσβου. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να αναλυθεί η ακριβής σύνθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (AΣΑ) της Λέσβου και να προσδιοριστούν οι δυνατότητες για μια καλύτερη αξιοποίηση των υλικών αξίας. Τα αποτελέσματα αυτής της μορφολογικής μελέτης θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, στις 2:00 το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Στην εκδήλωση, μάλιστα, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των Δήμων Χίου, Σάμου, Σύρου και Νάξου, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα νησιά να διερευνήσουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης του προηγμένου προτύπου διαχείρισης των αποβλήτων των Χανίων, που έχουν εξοπλιστεί με τεχνολογία διαλογής βασισμένη σε αισθητήρες, που παρέχεται από την εταιρεία «TOMRA» (www. tomra.com/recycling). Η μελέτη να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε, η διαχείριση των αποβλήτων στα Χανιά σε σχέση με τη Λέσβο έχει κάνει τεράστια βήματα και να φανταστεί κανείς ότι νωπές είναι ακόμη οι μνήμες με τη χωματερή του Κουρουπητού και τα πρόστιμα που έπεφταν βροχή από τη Ε.Ε. ως μόνιμη... πληγή. Τώρα όμως αποτελεί πρότυπο η λειτουργία της και παράδειγμα προς μίμηση. Είναι λοιπόν να μη στενοχωριέσαι όταν βλέπεις τέτοιες καταστάσεις;

Α.Ω.

 

Κύριε Διευθυντά,

Ο βουλευτής μας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέει ότι η κατάσταση στο «Βοστάνειο» έχει βελτιωθεί σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια. Νομίζω ότι τότε λειτουργούσε η ψυχιατρική αλλά και το ογκολογικό. Μήπως ο βουλευτής μας να περάσει μια βόλτα κι από το... οφθαλμολογικό;

Διαπορών Μυτιληνιός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey