Δηκτικά

20/02/2017 - 14:43

67 «νέοι»

Η είσοδος 67 νέων μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο διέκοψε το σερί μηδενικών αφίξεων σε όλο το βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες 10 μέρες. Μηδενικές παρέμειναν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Χίο και στη Σάμο.

Χτες το πρωί, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, βρίσκονταν στα νησιά εγκλωβισμένοι-αιτούντες άσυλο 9.643 άνθρωποι. Από αυτούς 4.616 σε καταυλισμούς στη Λέσβο, 3.326 στη Χίο και 1.701 στη Σάμο. Οι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό κάτω από τα 5.000 άτομα, γεγονός που δείχνει ότι υπήρξε κάποια κινητικότητα προς την ενδοχώρα, καθιστώντας τις υπάρχουσες δομές στο νησί πιο ανεκτές μετά τη μερική αυτή αποσυμφόρηση.

Α.Ω.

 

Συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ

Την Τρίτη στις 6.30 το απόγευμα, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει συλλαλητήριο-πικετοφορία στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Η κινητοποίηση εντάσσεται στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα το ΠΑΜΕ ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές.

Μας προκαλεί απορία γιατί το ΠΑΜΕ δεν φρόντισε να συμπέσουν οι κινητοποιήσεις αυτές με το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα την προηγούμενη Παρασκευή. Πιστεύουμε ότι η ταυτόχρονη κινητοποίηση εργαζομένων και αγροτών θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.

Ν.Μ.

 

Παράλειψη εκ παραδρομής...

Η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Καλάργαλη «Χρονογραφία - ποίηση του Γιώργου Ζεϊμπέκη», που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββάτου (11/2) του «Ε», ήταν του Στρατή Δελόγκου, το όνομα του οποίου εκ παραδρομής παραλείφθηκε, γι’ αυτό και αναγκαία η αποκατάσταση και η συγγνώμη μας.

«Ε»

 

Σημαντική πρωτοβουλία

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης (μέλος της Ο.Γ.Ε.) και το ΚΕΘΕΑ οργανώνουν την εκδήλωση - παρουσίαση με θέμα: «Εξαρτήσεις και κίνδυνοι», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η του Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).

Αν.Παζ.

 

Τσικνίσματα…

Σε ταβερνούλα κοντά στην πρώην Ακαδημία Μυτιλήνης εντοπίστηκαν να τσικνίζουν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κατζανός μαζί με τον Παναγιώτη Αλβανόπουλο. Τώρα ποιον… τσίκνιζαν άγνωστο. Αλλά ωτακουστές με πληροφόρησαν ότι πολύ συχνά ακουγόταν το όνομα του στενού συνεργάτη του δημάρχου Λέσβου Γιάννη Αμπουλού, τον οποίο οι φήμες τον φέρνουν ν’ αναλαμβάνει Αντιδημαρχία…

Σ.Σ.

 

Μια παραίτηση

Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης για να δραστηριοποιηθεί σε άλλο τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πάνω που λέγαμε ότι οριστικοποιήθηκαν οι συνθέσεις των διοικήσεων των μεγάλων τραπεζών της χώρας, ήρθε η εν λόγω παραίτηση για να δείξει πως τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο για την ελληνική οικονομία.

Ν.Μ.

 

Μια από τα ίδια

Ήταν Σεπτέμβριος του 2013, όταν με ρεπορτάζ -που υπέγραφε η δημοσιογράφος Μαρίνα Πολλάτου στο «Ε»- αναδεικνυόταν η έντονη αντίδραση των εργοληπτών της Λέσβου για τις διαδικασίες του τότε Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κατασκευή του προαναχωρησιακού κέντρου της Μόριας. Το Υπουργείο (με υπουργό το Νίκο Δένδια) τότε επέλεξε να μην απευθυνθεί σε εργολήπτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές δημιουργίας των Κέντρων, αλλά λόγω του… κατεπείγοντος κάλεσε μόλις δέκα εταιρείες με έδρα κυρίως την Αθήνα και εξασφάλισε μάλιστα ανάδοχο που «προσέφερε» την εντυπωσιακή έκπτωση της τάξης του 2% για ένα κτηριακό έργο ύψους 3,2 εκατ. ευρώ!

Τέσσερα χρόνια αργότερα το σκηνικό, σύμφωνα και με την καταγγελία του ΣΑΤΕ, είναι ίδιο. Και ήδη στην Κω ακολουθήθηκε -σύμφωνα και με τη σχετική καταγγελία- η ίδια διαδικασία που προβλημάτισε έντονα στην περίπτωση της Μόριας. Και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, η οποία επικρίθηκε πριν από λίγους μήνες σε παρόμοια περίπτωση και από τους ιδιοκτήτες catering που ήθελαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για τη σίτιση, αλλά διαπίστωσαν αρχικά πως η δουλειά πήγε σε Αθηναίο επιχειρηματία με «φωτογραφικό» διαγωνισμό.

Είναι αδιανόητο πάντως να δημιουργούνται ακόμα σκιές με το παραμικρό σε ό,τι έχει να κάνει με το προσφυγικό. Όπως και είναι αδιανόητο να μην θεωρείται δεδομένο το ότι σε έργα και δράσεις που γίνονται στα ταλαιπωρημένα νησιά από το προσφυγικό πρέπει να έχουν προτεραιότητα οι επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους εκεί… Δυστυχώς, μπορεί οι κυβερνήσεις να άλλαξαν, αλλά η τακτική παραμένει η ίδια και το εκπληκτικό είναι ότι οι «λίγοι και εκλεκτοί» είναι και με τους πρώην και με τους νυν κυβερνώντες οι ίδιοι!

Μ.ΟΡΦ

 

Προχωρά η σύσταση νομικής υπηρεσίας

Μια υπόθεση που αποτελεί προτεραιότητα από την εποχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής και δύναται να απελευθερώσει τη λειτουργία του Δήμου αλλά και να εξοικονομήσει χρήμα και… χρόνο, φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της, καθώς πολύ σύντομα αναμένεται να δημιουργηθεί και επίσημα η νομική υπηρεσία του Δήμου. Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες, οι περίπου 40 δικηγόροι που υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους και αξιολογήθηκαν για να πάρουν μία από τις τέσσερις θέσεις που προβλέπονται για τη νομική υπηρεσία, θα περάσουν από τις απαραίτητες συνεντεύξεις και ακολούθως θα μάθουν τα σπουδαία. Ας σημειωθεί ότι οι συνεντεύξεις θα παρθούν από μια πενταμελή επιτροπή, που θα αποτελείται από τρία μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ψάνη και το νομικό σύμβουλο του άρθρου 152.

Μ.ΟΡΦ

 

Αποκλειστικές πύλες εισόδου

Την πρόθεση να ορίσει η χώρα αποκλειστικές πύλες εισόδου για συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Για παράδειγμα, πατάτες Αιγύπτου θα εισάγονται στη χώρα μόνο από το λιμάνι του Πειραιά. Το μέτρο αυτό θεσπίζεται προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Πιστεύουμε πως το μέτρο αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, ωστόσο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και σίγουρα θα συμβάλλει στον περιορισμό των ελληνοποιήσεων.

Ν.Μ. 

 

Κακόγουστα «αστεία»

Τηλεφωνικές κλήσεις πήραν τις τελευταίες ημέρες πρόσφυγες και μετανάστες υποτίθεται από την υπηρεσία Ασύλου, ώστε να βρεθούν συγκεκριμένη ημέρα και ώρα στην υπηρεσία για συνέντευξη. Εν τέλει, ευρισκόμενοι στο κάλεσμα, διαπίστωσαν ότι τους περίμεναν μέλη θρησκευτικής οργάνωσης που ήθελαν να προπαγανδίσουν τις θέσεις τους και να τους προσηλυτίσουν.

Θα μπορούσε το συμβάν να θυμίζει κακόγουστο αστείο, όμως κρύβει άλλες προθέσεις και επιδιώξεις. Αποτελεί, επίσης, ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί το πώς βρίσκει η εν λόγω οργάνωση το προσωπικό τηλέφωνο των προσφύγων.

Αν.Παζ.

 

Κύριε Διευθυντά,

Κάτι παραπάνω από 100 σεισμούς είχαμε το τελευταίο 20ήμερο και δεν διάβασα ούτε μια ανάρτηση που να χρεώνει στους πρόσφυγες το ξύπνημα του Εγκέλαδου! Ούτε μια επικαιροποίηση έστω του αιτήματος για αποσυμφόρηση του νησιού! Να ανησυχώ;

Διαπορών Μυτιληνιός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey