Στην «Σκαμανδρία χώρα»

07/12/2016 - 14:59

«Εστί γαρ λόφος τις της Ιδης Κότυλος (η μια κορυφή), υπέρκειται δ’ούτος εκατόν που και είκοσι σταδίοις Σκήψεως, εξ’ου ο τε Σκάμανδρος ρει και ο Γρανικός και ο Αίσηπος…», μας γράφει ο Στράβωνας (1.43) καθώς βαδίζοντας βόρεια, αφήνουμε την Ίδη και περνάμε στην καλλιεργημένη Τρωάδα, την «Σκαμανδρία χώρα».

«Εστί γαρ λόφος τις της Ιδης Κότυλος (η μια κορυφή), υπέρκειται δ’ούτος εκατόν που και είκοσι σταδίοις Σκήψεως, εξ’ου ο τε Σκάμανδρος ρει και ο Γρανικός και ο Αίσηπος…», μας γράφει ο Στράβωνας (1.43) καθώς βαδίζοντας βόρεια, αφήνουμε την Ίδη και περνάμε στην καλλιεργημένη Τρωάδα, την «Σκαμανδρία χώρα».

Τα τρία ποτάμια έχουν τις πηγές τους στο βουνό, αλλά ο Σκάμανδρος (Καράμεντερές) διασχίζει την περιοχή, εκβάλλοντας βόρεια, στην είσοδο του Ελλήσποντου, στη θέση του αρχαίου Σίγειου. Τον είχαν για Ποτάμιο θεό, από την Ιλιάδα, που είχε παντρευτεί την νύμφη Ιδαία, με παιδί τους, τον Τεύκρο, πρώτο βασιλιά της Τροίας.

Τον λέγανε και «Ξάνθο», αφού κοκκίνιζε με τα νερά του, το μαλλί των προβάτων και τα μαλλιά της Αφροδίτης, στον αγώνα ομορφιάς με τον Πάρι. Πηγαίνοντας προς την κωμόπολη Εζινέ, συναντάμε δίπλα μας ένα παραπόταμο του! Και εδώ κατασκευάζεται φράγμα! Στην περιοχή, εσωτερικά, υπήρξαν οι αρχαίες πόλεις Σκήψις και Κεβρήν.

Πριν το Εζινέ στρίβουμε δυτικά, αφήνοντας την εθνική. Γύρω καλλιέργειες, θαμνώδεις εκτάσεις, ελιές, αμυγδαλιές και η δρυς η Αιγίλωψ. Το μικρό χωριουδάκι στο δρόμο Gokcebayir, έχει ένα τεράστιο τζαμί, που ο τρούλος του αστραποβολά στον ήλιο. Μετά το χωριό Geyikli και σε λίγο το λιμανάκι, με την αποβάθρα των Ferryboats για την αντικρινή Τένεδο.

Μια παραλία εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, με αρκετές ομπρέλες και στο κεντράκι κυκλοφορούσε η μπύρα «Efes» (κύρια για τους ξένους), με καλή γεύση, και το ωμό μύδι με το λεμόνι, παντού στα τραπέζια. Για το τσάι είναι πια πλεονασμός να το αναφέρω. Πολλά αυτοκίνητα αλλά η διαχείριση της επιβίβασης - αποβίβασης, με τη βοήθεια των λιμενικών, υποδειγματική!

Πέρα, στο βοριά, ελιές, ανεμογεννήτριες και ένα μεγαθήριο Τσιμέντων στην ακτή. Κάθε 30 λεπτά, εναλλάξ τα δύο καραβάκια πιάνουν το μόλο! Είναι διπλής εισόδου - εξόδου, με δύο γέφυρες! Έτσι η διακίνηση των οχημάτων είναι παιχνίδι. Και εδώ, στην άκρη ο ανδριάντας του Κεμάλ!

Αυτά τα τσιμέντα, όπως και αμέτρητες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία, είχαν σαν βασικούς μετόχους τους Στρατηγούς, του προηγούμενου καθεστώτος! Είναι δύσκολη χώρα η γείτονα, τώρα μπερδεύτηκαν οι τάσεις περισσότερο, πάντως αρκετά πράγματα λειτουργούν ρολόι, παρά τις κουτοπονηριές των δικών μας έξυπνων περί «παζαριού» και άλλων φαιδρών.

 

Ο Σκάμανδρος, ο Γρανικός, ο Αίσηπος…

 

…με φράγματα παντού

 

Στην Σκαμανδρία χώρα

 

…και το τζαμί του Gokce bayir

 

Το κεντράκι στο λιμανάκι

 

…η πλαζ

 

Στην προβλήτα για την Τένεδο

 

Ανεμογεννήτριες, ελιές

 

…τσιμέντα

 

…και ο Κεμάλ παντού

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey