Ενόψει της συναυλίας του στον «Οινοφόρο», ο Κώστας Χατζής μιλά στο «Ε»:

«Τώρα τραγουδάς σε κινητά… Δέκα σε ακούν και οι άλλοι βγάζουν σέλφι»

18/01/2018 - 16:09

Ο δημοφιλής λαϊκός κιθαρωδός και τραγουδοποιός, διάσημος κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στον απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Χατζής, ενόψει της συναυλίας που θα δώσει το ερχόμενο Σάββατο στον «Κτήμα Οινοφόρος», μίλησε στο «Ε». Από τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί από Αμερικανό Πρόεδρο (σ.σ. Τζίμι Κάρτερ) για να τους συγχαρεί προσωπικά για το ήθος και το έργο τους, έχει πολλές δεκαετίες αναγνώρισης στην πλάτη του. Και παραμένει σύγχρονος, γι’ αυτό και δεν διστάζει να μας πει ότι παλιότερα οι μικρότεροι χώροι τού ήταν πιο οικείοι: «Τώρα τραγουδάς σε κινητά… Δέκα σε ακούν και οι άλλοι βγάζουν σέλφι».

Γεννημένος στη Λειβαδιά της Βοιωτίας στις 13 Αυγούστου του 1936, κατάγεται από οικογένεια Ελλήνων λαϊκών και τσιγγάνων μουσικών, καθώς ο παππούς του Κώστας Καραγιάννης (από το γένος της μητέρας του) ήταν ένας από τους διασημότερους δημοτικούς κλαρινίστες της εποχής του στην Ελλάδα και ο πατέρας του Ευάγγελος Χατζής ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι. Στα 16 τραγουδούσε μαζί με τον πατέρα του σε γάμους, σε βαφτίσια και σε άλλες εκδηλώσεις, την περίοδο που γράφει τα πρώτα του τραγούδια, που μιλάνε σχεδόν αποκλειστικά για τους καημούς και τα βάσανα της φυλής του.

Γίνεται ευρύτερα γνωστός και κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1961 στη Πλακιώτικη μπουάτ «Τιπούκειτος» του Μπουκουβάλα. Ο Χατζής τραγουδούσε μπαλάντες, που συνήθως περιείχαν θέματα έντονης κοινωνικής κριτικής, εκφράζοντας την φτωχή τάξη της εποχής, γεγονός που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου.

Το 1963, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο που περιέχει το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Έφυγε η αγάπη μου». Στη συνέχεια εμφανίστηκε στη «μπουάτ του Γύφτου» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Διετέλεσε από τους κυριότερους εκπροσώπους του μουσικού Νέου Κύματος, ενώ είχε πληθωρική συμμετοχή με αριθμό τραγουδιών του και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Διάσημοι συνθέτες της εποχής, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος και Σταύρος Ξαρχάκος, τον ανακαλύπτουν και του δίνουν να ερμηνεύσει τραγούδια, στα οποία προσδίδει τη δική του φυσιογνωμία. Σημαντική στιγμή είναι η συμμετοχή του στο δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Το κορίτσι με το κορδελάκι» (Γκρεμισμένα σπίτια, κ.ά.) σε στίχους του Νότη Περγιάλη. Το 1968 κυκλοφορεί η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αναγέννησις Αλόννησος» σε μουσική και ενορχήστρωση του ιδίου.

Μεταξύ πολλών άλλων εμφανίσεων εξαιρετικά επιτυχημένη αποδείχθηκε η συνύπαρξή του με τη Μαρινέλλα στην Πλακιώτικη μπουάτ «Σκορπιός» και στη πρεμιέρα τους στις 28 Μαρτίου 1976 παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ρεσιτάλ» που περιείχε 50 τραγούδια του. Με τη Μαρινέλλα συνεργάστηκαν αργότερα το 1980 με τον δίσκο «Ταμ - ταμ» και η πορεία του συνεχίζεται ως σήμερα.

 

Έχετε ξανατραγουδήσει στο νησί μας, σωστά;
«Έχω επισκεφθεί το νησί σας τρεις ή τέσσερις φορές στο παρελθόν κι έχω τραγουδήσει σε συναυλίες στο Κάστρο».

 

Τι θα ακούσουμε το Σάββατο στον «Οινοφόρο»;                                                     

«Με τους συνεργάτες μου, πριν από κάθε παράσταση ή μια σειρά παραστάσεων, αποφασίζουμε τι θα πούμε, πώς θα το πούμε, και γενικά πώς θα πορευτούμε στη σκηνή. Υπηρετούμε την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Θέλουμε ο κόσμος να συνυπάρχει μαζί μας. Να γίνουμε όλοι μια παρέα και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί».

 

Προέρχεστε από μουσική οικογένεια. Ήταν, λοιπόν, για εσάς η μουσική μονόδρομος;

«Ξεκίνησα παίζοντας κιθάρα με παραδοσιακούς μουσικούς σε γάμους και πανηγύρια. Συνεργάστηκα με λαϊκούς καλλιτέχνες παίζοντας κιθαρομπούζουκο. Στον χώρο αυτόν της Μπαλάντας μπήκα σαν προπαγανδιστής, με την καλή έννοια… Ήθελα να διαμαρτυρηθώ και να φωνάξω για τα δεινά που πέρναγε και περνά η φυλή μου. Τυχαία όλα έγιναν».

 

Ποιο τραγούδι σάς ζητά πάντα ο κόσμος να ακούσει ξανά και ξανά;

«Το κοινό συνήθως ζητάει κομμάτια πιο γνωστά, πιο δοκιμασμένα στον χρόνο. Όπως και να ’χει όμως είναι όλα τους παιδιά μου…».

 

Αληθεύει ότι σε μια περιοδεία σας στην Αμερική ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ σάς κάλεσε στον Λευκό Οίκο στο Οβάλ γραφείο για να σας γνωρίσει;

«Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 εν μέσω περιοδείας επισκέφθηκα την Αμερική για συναυλίες στους Έλληνες της διασποράς. Η “φήμη” μου ως τραγουδιστή της ειρήνης έφτασε μέχρι και το Λευκό Οίκο, όπου ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ με προσκάλεσε για να με γνωρίσει».

 

Πώς βλέπετε τα πράγματα όπως εξελίσσονται μουσικά στην Ελλάδα;

«Γίνονται σημαντικά πράγματα στην Ελλάδα, έχει καταπληκτικούς καλλιτέχνες, συνθέτες - στιχουργούς - τραγουδιστές και τραγουδίστριες, μουσικούς , αλλά δεν υπάρχει πια “Βήμα”. Πάντα ήταν δύσκολο, έχεις να παλέψεις με πολλά θηρία».

 

Είμαστε καλύτερα στον τομέα αυτό ή χειρότερα σε σχέση με 40 χρόνια πίσω;

«Μου λείπει η ατμόσφαιρα αυτών των μικρών χώρων. Η επικοινωνία με το κοινό ήταν μυσταγωγία σ’ αυτούς τους μικρούς χώρους. Τώρα τραγουδάς σε κινητά… Δέκα σε ακούν και οι άλλοι βγάζουν selfie…». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey