«Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας Λήμνου»

22/02/2018 - 16:03

To Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία και η Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, διοργανώνουν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, 6:30 με 7:30 το απόγευμα, τη διάλεξη της αρχαιολόγου Αγλαΐας Αρχοντίδου-Αργύρη, με τίτλο: «Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας Λήμνου». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων (Κέκροπος 10, Πλάκα).
Η Ηφαιστία, χτισμένη στον κόλπο του Πουρνιά, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ήταν μία από τις δύο πόλεις-κράτη της αρχαίας Λήμνου και, σύμφωνα με τα ανασκαφικά και ιστορικά δεδομένα, η μεγάλη ακμή της διήρκεσε από τον 7ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ..
Αποτελούσε την έδρα της αρχαιοελληνικής θρησκείας στο νησί. Προστάτης της πόλης ήταν ο θεός Ήφαιστος, στον οποίο οφείλει το όνομά της. Νομίσματα που βρέθηκαν εκεί και παριστάνουν έναν αναμμένο δαυλό στη μία τους όψη, αποδεικνύουν ότι τελούνταν γιορτές προς τιμή του θεού Ηφαίστου, τα λεγόμενα «Ηφαίστεια».
Η αρχαία πόλη καταλάμβανε ολόκληρη τη χερσόνησο της Παλαιόπολης, στον κόλπο του Πουρνιά. Ήταν σημαντικό λιμάνι, κτισμένη από τους Πελασγούς πάνω σε μία χερσόνησο που βρέχεται γύρω-γύρω από θάλασσα σχηματίζοντας δύο φυσικά λιμάνια, που χρησιμοποιούνταν ανάλογα με τον καιρό.
Μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Αθηναίους ο πληθυσμός της ελαττώθηκε, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Πράγματι, υπάρχουν πολυάριθμοι τάφοι με αττικά αγγεία και ο πιο παλιός υπολογίζεται στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα. Υπάρχουν κι άλλοι μεταγενέστεροι τάφοι που φθάνουν μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή.
Ανάμεσα στα ελληνικά κτίσματα και το θέατρο. Άλλα κτίσματα που βρέθηκαν, όπως εκκλησίες και κατοικίες, μαρτυρούν για τη σπουδαιότητα αυτής της πόλης στη βυζαντινή περίοδο. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. αποτελεί έδρα επισκόπου. Ο επίσκοπος Ηφαιστίας Λήμνου, Στρατήγιος, πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.
Στην παρακμή και στην πλήρη εγκατάλειψη της Ηφαιστίας συνετέλεσαν δύο λόγοι: Πρώτον, η φυσική καταστροφή του λιμανιού, λόγω των διαδοχικών προσχώσεων από τα νερά της βροχής, και δεύτερον η επικράτηση του Χριστιανισμού γύρω στο 2ο με 3ο αιώνα. Οι χριστιανοί, μη μπορώντας να ακολουθήσουν με άνεση τη θρησκεία τους, αναζήτησαν νέα έδρα στον Κότζινο, η ακμή του οποίου επέσπευσε την ερήμωση της Ηφαιστίας.


Το αρχαίο θέατρο στην Ηφαιστία Λήμνου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey