Μεγάλη εκδήλωση για τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Μήθυμνας

Κατά την παρουσίαση του λευκώματος στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου στις 24 Αυγούστου Κατά την παρουσίαση του λευκώματος στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου στις 24 Αυγούστου

Τίμησαν «Έναν αιώνα “Αγάπης”»

01/09/2017 - 14:49

 

Η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου «Ένας αιώνας “Αγάπης”» για τη δράση και την προσφορά του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μήθυμνα «Η Αγάπη» από το 1922 μέχρι σήμερα, γνώρισε τεράστια επιτυχία την Πέμπτη 24 Αυγούστου, που πλαισιώθηκε από μοναδικές ερμηνείες και μουσική. Μεγάλη ήταν η συμβολή του Δημήτρη Ταλιάνη από τις εκδόσεις «Τοπίο», όχι μόνο για να φτάσει στα χέρια μας αυτός ο τόμος, αλλά και για να κοινωνηθεί η σημασία του.

«Ηχεί κάπως παράδοξα ένας που δεν είναι ούτε γέννημα, ούτε κάτοικος της Λέσβου, αλλά τακτικός επισκέπτης και λάτρης της ομορφιάς και των παραδόσεών της, που έγραψε και κάποια πράγματα εκτίμησης και αγάπης για προσωπικότητες του νησιού, ένας, τέλος πάντων, “ξένος” (με εισαγωγικά), να καλωσορίζει στην εκδήλωση αυτή, εσάς, που είστε γέννημα και θρέμμα του τόπου» τόνισε ο Κώστας Σερέζης. «Η έως τώρα λαμπρή παράδοση και η παρακαταθήκη που κληροδότησε ο Σύλλογος στις νεώτερες γενιές, θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Με αυτό το σκεπτικό, οι εκδόσεις “Τοπίο” έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Συλλόγου, αποφάσισε να παραδώσει στο αρχαιότερο μέλος ηλικίας 98 ετών, το πρώτο αντίτυπο αυτής της έκδοσης. Είναι ειδικά φροντισμένο με ειδικό δέσιμο και φέρει τις υπογραφές όλων των συντελεστών της αφιερωματικής αυτής έκδοσης», ανέφερε από την πλευρά του, ο Πάνος Θεοδωρίδης.


Ο Μόλυβος το 1920. Σε έναν συλλεκτικό τόμο έχουν συγκεντρωθεί ανέκδοτες φωτογραφίες, πρωτοδημοσιευόμενες επιστολές, σχόλια για γεγονότα και ιστορικές στιγμές

Το παρόν αρχείο χτίζεται επί 95 χρόνια σε έναν τόπο, τον Μόλυβο. Για να ανακουφιστούν επί τόσες δεκαετίες άποροι, νοσούντες, ευάλωτοι και παιδιά που έρχονταν από πολέμους, μοναδικό όπλο της «Αγάπης» ήταν το βοήθημα, γύρω από τις μεγάλες του έτους εορτές. Ο Σύλλογος, όμως, επόπτευε τις ανάγκες όλης της χρονιάς, κατέγραφε τα πάντα στα βιβλία του με σχολαστική τήρηση της νομιμότητας και πάσχιζε για το καλύτερο ή, τουλάχιστον, για το επείγον. Οργάνωνε γιορτές, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα και πλήθος λαχειοφόρων αγορών επί δεκαετίες, ενώ δεν αμέλησε την επιχειρηματικότητα, για παράδειγμα αγοράζοντας και λειτουργώντας μια πλεκτομηχανή. Υποστηρίχθηκε από μεγάλες πολυπρόσωπες οικογένειες, συνεργάστηκε με άλλους συλλόγους, σχολεία και ομίλους. Στο αρχείο του βρίσκει κανείς εικόνες και μηνύματα από την άλλη Λέσβο, από τη Μικρασία, την Αθήνα και από υπερατλαντικές χώρες όπου ζει και δημιουργεί η ομογένεια. Ο κ. Ταλιάνης εξηγεί ότι στο αρχείο της «Αγάπης» είναι φυλαγμένα παρονόματα ανθρώπων που δεν είδαν ποτέ την ύπαρξή τους να περνάει σε τυπωμένο χαρτί: «Εδώ βρίσκονται η συμπαθής και κατανοητή ανορθογραφία, ο δυναμισμός ή η προσεκτική στρατηγική των διοικητικών συμβουλίων, η αγωνία για την εξεύρεση πόρων (σήμερα λέγεται αναζήτηση επιχορηγήσεων), οι γιορτές και οι πρωτοβουλίες που γεννήθηκαν από ανταλλαγές ιδεών που χάθηκαν. Κυρίως, διαφυλάσσεται η εξαίσια εναλλαγή γραφικών χαρακτήρων, από την αψεγάδιαστη φόρμα του πρώτου καταστατικού έως ένα σμήνος υπογραφών, που είδαν, ενέκριναν και υπέγραψαν, αγνοώντας πιθανότατα ότι άφησαν ασφαλές πεδίο για έναν γραφολόγο».

Μεγάλη στιγμή για τον σύλλογο είναι η 9η Δεκεμβρίου 1987, όταν η Ακαδημία Αθηνών απονέμει σε αυτόν Έπαινο για τη συμβολή του «εις την πρόοδον της των Μηθυμναίων χώρας και την εν αυτή προαγωγήν των Γραμμάτων και της Παιδείας». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey