Τα βιβλία παίζει

28/04/2017 - 11:54 Ενημερώθηκε 02/05/2017 - 14:41

Άρης Μαραγκόπουλος

Πολ και Λόρα, ζωγραφική εκ του φυσικού (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Τόπος

Αθήνα 2016, σελ. 528

 

O Άρης Μαραγκόπουλος (Αθήνα 1948) έχει εκδώσει περισσότερα από είκοσι βιβλία πεζογραφίας, κριτικής και τέχνης, και πάνω από δέκα μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει ανέκαθεν κριτική σε θέματα κουλτούρας ιδεών και πολιτισμού στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο. Στο τελευταίο μυθιστόρημά του, πρωταγωνιστές είναι ο Πολ Λαφάργκ και η Λόρα Μαρξ. Η συντροφική ζωή του επαναστάτη που έγραψε το «Δικαίωμα στην τεμπελιά» με τη χειραφετημένη κόρη του συγγραφέα του «Κομμουνιστικού μανιφέστου». Ο έρωτας, οι κοινές ιδέες, οι κοινοί αγώνες και η τολμηρή επιλογή τους για ένα κοινό τέλος: προς την Ουτοπία.

O Πολ και η Λόρα, πρωταγωνιστές αυτού του μυθιστορήματος, γνωρίζονται στο Λονδίνο λίγο μετά τη δημιουργία της Α΄ Διεθνούς και πέντε χρόνια πριν την Κομμούνα. Η περιπετειώδης ζωή τους εμπλέκεται με όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά: αυτός, επαναστάτης φοιτητής, διωγμένος απ’ όλα τα πανεπιστήμια της Γαλλίας επειδή «κηλίδωσε» την εθνική σημαία, εκείνη κόρη του Καρλ Μαρξ. Για σαράντα πέντε χρόνια μοιράζονται κοινές ιδέες και κοινή συντροφική ζωή.

Μοιράζονται κι ένα κοινό τέλος: αυτό που αρνείται τη ζωή για να υπογράψει το δικαίωμα στην Ουτοπία κατά τον τρόπο του Κάτωνα του νεότερου.

Ο Πολ Λαφάργκ και η Λόρα Μαρξ, ως δραματικοί ήρωες αυτού του πυκνού μυθιστορήματος, είναι το κάτοπτρο όπου αυτή η εποχή απεικονίζεται, κατά κάποιον τρόπο, εκ του φυσικού. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη, περίοδο όπου η αληθοφάνεια υποκαθιστά την αλήθεια στην πολιτική, ενώ παράλληλα εκπίπτει ως θεμελιώδης αξία στις τέχνες.

Το μυθιστόρημα συνοδεύει εκτενές Επίμετρο με πληροφορίες για την περίοδο, τα πρόσωπα και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα ανάμεσα στο 1864 και το 1911.

 

 

Μιγκέλ ντε Ουναμούνο

Η θεία Τούλα (Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

Εκδόσεις Gutenberg (Σειρά: Aldina)

Αθήνα 2017, σελ. 262

 

Η «Θεία Τούλα», που έχει θεωρηθεί ένα από τα εκατό καλύτερα ισπανόφωνα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα (εφημερίδα «El Mundo»), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα και φιλοσόφου.

Η Χερτρούδις, μια γυναίκα που ξυπνά «τη λαχτάρα για απόλαυση», απορρίπτει προτάσεις γάμου και επιλέγει να αγνοεί τον έρωτα και το κορμί της για να μεγαλώσει τα παιδιά της αδελφής της. Ζει με τον κουνιάδο της, αλλά δεν θέλει να τον παντρευτεί για να μην σπιλώσει τον χώρο όπου ζουν τα «παιδιά της». Απεχθάνεται την «αντρίλα», αλλά είναι στιγμές που «νιώθει μέσα της καταιγίδες». Είναι πουριτανή, αλλά αρνείται πως μοναδικός σκοπός της γυναίκας είναι ο γάμος. Δεν έχει ερωτικές σχέσεις, αλλά γίνεται μητέρα. Κυβερνιέται από την πίστη της στην αγνότητα και την αθανασία, αλλά αναγνωρίζει και το «ερεθιστικό αεράκι της θάλασσας». Μια γυναίκα, παράδοξη, περίπλοκη, στο πρόσωπο της οποίας ο Ουναμούνο βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για τις γυναίκες, τον ερωτισμό, τον θεσμό της οικογένειας, τη μητρότητα, την αδελφική αγάπη, τη θρησκεία, την έννοια της «θυσίας».

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί σε μια νέα μετάφραση και εισαγωγικό σημείωμα από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και πρόλογο του συγγραφέα στην εξαιρετική σειρά «Αldina» των εκδόσεων «Gutenberg».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey