Kατά την απονομή των βραβείων Kατά την απονομή των βραβείων

Ποιες ταινίες βραβεύτηκαν

10/10/2017 - 20:25

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το βράδυ του Σαββάτου έγινε η τελετή Λήξης του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, με την απονομή των καλύτερων ταινιών που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ. Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο δημιουργός του Φεστιβάλ, Κώστας Σπυρόπουλος, ενώ όλοι εξέφρασαν την επιθυμία τους το AegeanDocs να προχωρήσει και να φιλοξενεί όλο και περισσότερες ταινίες απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, καθώς φέτος ξεπέρασε τον εαυτό του από κάθε άλλη χρονιά. Μάλιστα, τον ερχόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο θα προβληθούν κι άλλες ταινίες στο ίδιο πλαίσιο, στα νησιά του Αιγαίου.

Καλύτερο ξένο ντοκιμαντέρ αναδείχτηκε το «Το τέρας είναι ακόμα ξύπνιο» των Mina Mileva και Vesela Kazakova, (Βουλγαρία/Μ. Βρετανία). Το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ ήταν αυτό της Βικτώριας Βελλοπούλου, «The Extra mile» (Bulgaria/Great Britain), που δείχνει τον κομμωτή Λευτέρη Παρασκευά να συμμετάσχει σε αγώνες για την ανακούφιση των παιδιών με Αναπηρία. Μάλιστα, το εν λόγω ντοκιμαντέρ τού χάρισε μια θέση στο νέο ριάλιτι του Αντ1 «Nomads» και βρίσκεται σε γυρίσματα στις Φιλιππίνες.


Το «extra mile» καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ

Ειδική μνεία της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στο «Istanbul Echoes» των Giulia Frati (Kanada/France/Turkey) και βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο «Depth Two» του Ognjen Glavonic (Serbia/France). Καλύτερα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους ψηφίστηκαν το « Πόθος» των Maria Zitaki & Giannis Tsiaxhristas και το «Taste of Family» των Georgia Abouranty, Violeta Kyriakou και Aimilia Skourla.

Το βραβείο νέου δημιουργού χάρισε το κοινό στον Τέρπανδρο Πατσελή για το «Μια χούφτα ελευθερία» και στην ταινία «Ο Άγγελός μου» του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Stratis Krasopoulos, Areti Dala, Alexandros Prebedoros, Theofania Intzirtzi, Maria Spyrou, Panajiotis, Zaloumis, Viktor Sinanaj, Ermelinda Dervishi, Nano Arben με τους καθηγητές τους Michalis Aivaliotis και Despoina Sarigiannaki.

«Θέλω να πιστεύω ότι στην ταινία αποδόθηκε -με τις όποιες γνώσεις έχω πάρει από την Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία και όχι μόνο- με τον όσο καλύτερο τρόπο η ιστορία και το έργο του Abdullah για τα δικαιώματα των γυναικών. Πέρα δηλαδή από τα μικρά τεχνικά θέματα που είχε σαν ταινία, να μην σας αποπροσανατόλισε. Και τον ευχαριστώ που το μοιράστηκε μαζί μας, αλλά και τις γυναίκες που θέλησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να μας διηγηθούν τις ιστορίες τους μπροστά στην κάμερα. Είναι μια ιστορία από τις χιλιάδες που μπορεί να έχετε ακούσει ή να έχετε βρεθεί και εσείς μάρτυρες, όμως αυτές οι αναφορές είναι τεκμήρια που θα μείνουν και θα ανατρέχουμε σε αυτά στο μέλλον, που θα μας θυμίζουν ότι είμαστε άνθρωποι. Όπως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Λέσβου -αλλά και του ίδιου του Ελληνισμού- είμαστε παιδιά και εγγόνια προσφύγων, έτσι και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ξένοι, είναι φίλοι μας, είναι συμπατριώτες μας και, όπως δεν ξεχάσαμε την ιστορία μας, έτσι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τη δική τους», τόνισε για τη βράβευσή του ο φοιτητής της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Τέρπανδρος Πατσελής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey