Τελευταία προβολή σήμερα στο Σινέ Αρίων - «Το τελευταίο σημείωμα» του Π. Βούλγαρη

Το επετειακό φύλλο 334 της 10ης Σεπτεμβρίου 1946, «Ελεύθερη Λέσβος»- από το αρχείο του Δημήτρη Μάντζαρη Το επετειακό φύλλο 334 της 10ης Σεπτεμβρίου 1946, «Ελεύθερη Λέσβος»- από το αρχείο του Δημήτρη Μάντζαρη

Οι Μυτιληνιοί που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή

22/11/2017 - 17:24

«Και στ’ ανοιχτά του κόσμου τα καμιόνια

θα ξεφορτώνουν στην Καισαριανή

πώς έγινε με τούτο τον αιώνα

και γύρισε καπάκι η ζωή

πώς το ‘φεραν η μοίρα και τα χρόνια

να μην ακούσεις έναν ποιητή»

(«Μαλαματένια λόγια», Μάνος Ελευθερίου)

 

Στην αίθουσα 2 του κινηματογράφου «Αρίωνα» μπορείτε να παρακολουθήσετε σήμερα, Τετάρτη για τελευταία μέρα, μετά από δύο εβδομάδες προβολών, το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη στις 18:45 και 21:15, σε σενάριο του ίδιου και της Ιωάννας Καρυστιάνη.  Με αφορμή την εξαιρετική ταινία του Παντελή Βούλγαρη, ο Δημήτρης Μάντζαρης  δημοσίευσε το επετειακό φύλλο 334 της 10ης Σεπτεμβρίου 1946 (δύο ακριβώς χρόνια μετά την απελευθέρωση του νησιού)της  εφημερίδας του ΕΑΜ Λέσβου «Ελεύθερη Λέσβος» όπου αναγράφοντα τα ονόματα των έξη Μυτιληνιών από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στη Καισαριανή. Ο τίτλος του σχετικού άρθρου είναι «Ιερές Παρακαταθήκες» και οι Μυτιληνιοί που εκτελέστηκαν είναι οι Τηλέμαχος Βασάλος, Στέφανος Φουντής, Ιγνάτης Αντωνέλλης, Αναστάσιος Πατέστος, Δημήτρης Κλειδαράς, Ηλίας Κακαλιός.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του Ναπολέοντα, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ενόπλων φρουρών. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων.

Με μια εξαίσια σκηνή όπου οι μελλοθάνατοι γλεντούν όλη τη νύχτα υπό τους ήχους κρητικής λύρας, ο Βούλγαρης σκιαγραφεί την εικόνα ενός κοινωνικού συνόλου που ομαδικά αψηφά τον φόβο του θανάτου και αγωνίζεται μέχρι τελικής πτώσεως για την ελευθερία του, υπενθυμίζοντας την ιστορία του τόπου μας, χωρίς ενθικοπατριωτικές εξάρσεις. Αντίθετα επιμένει να αναδεικνύει όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τους ήρωές του ξεχωριστούς, όπως η τσατσάρα που βγάζει ένας από τους κρατούμενους λίγο πριν εκτελεστεί για να φύγει όμορφος.

Είδος: Κοινωνική, Διάρκεια: 117’. Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης. Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Βασίλης Κουκαλάνι, Αινείας Τσαμάτης, Λουκάς Κυριαζής, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Λευτέρης Λαμπράκης, Μιχάλης Αεράκης, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Μανώλης Ψαρουδάκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Βασίλης Σύρρος, Δημήτρης Καλογεράκης, Μανώλης Μαυράκης, Μηνάς Μισύρης, Τάσος Καϊσαρλής, Αντώνης Παλιεράκης, Νίκος Ράμμος, Μιχάλης Τακτικάκης, Μανώλης Πούλης, Θεώνη Κουτσουνάκη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey