Γερόντισσα άκουσε τα κάλαντα 44 χρόνια μετά από τους προσκόπους!

Από την κοπή της πίτας που ευλόγησε ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος Από την κοπή της πίτας που ευλόγησε ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος

Οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης στην Τένεδο

09/01/2018 - 14:43 Ενημερώθηκε 10/01/2018 - 11:41

Σε αναζήτηση μιας πατρίδας αλλιώτικης από αυτήν που μας πληγώνει στα βραδινά δελτία ειδήσεων, οι ανιχνευτές της Μυτιλήνης μέλη των Κοινοτήτων του 2ου Συστήματος προσκόπων Μυτιλήνης και του 3ου Συστήματος ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης βρέθηκαν στην Τένεδο. Αναζητώντας από τη Λέσβο ως το μικρονήσι αυτό στην είσοδο των Δαρδανελλίων «τους τελευταίους Ρωμιούς του χθες ή μήπως τους πρώτους του μέλλοντος;», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στον τίτλο της δράσης τους.

Και οι μέρες που έζησαν στην Τένεδο φιλοξενούμενοι της ολιγάριθμης Κοινότητας των Ρωμιών της Τενέδου δεν τους διέψευσαν. Γιατί απέκτησαν εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν πραγματικά σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Γιατί είναι εμπειρία ζωής το βράδυ των Φώτων να λες τα κάλαντα στα σοκάκια του χωριού παρέα με τον κ. Χρήστο Κάλφα, Πρόεδρο του Συλλόγου των Τενεδίων της Αθήνας, και να σε υποδέχεται μια γερόντισσα κλαίγοντας και λέγοντάς σου ότι έχει να ακούσει κάλαντα από το 1974. Πριν δηλαδή από 44 χρόνια!

 

Η πρώτη γνωριμία

Το ταξίδι ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη όταν Ανιχνευτές και βαθμοφόροι πέρασαν στο Αϊβαλί κι από εκεί ανηφόρισαν στη Μικρασιατική Τρωάδα με πρώτο σταθμό τους την αρχαία Άσσο, απέναντι από τη Λεσβιακή Μήθυμνα, το σημερινό Μόλυβο. Μετά από μια πρώτη γνωριμία με τον πολιτισμό της περιοχής και την επίσκεψή τους στον αρχαϊκό ναό της Αθηνάς, ακολούθησε η ακτοπλοϊκή τους μετάβαση στην Τένεδο και η πρώτη τους γνωριμία με την Κοινότητα των Ρωμιών του νησιού.

Όπως είναι γνωστό, η Τένεδος σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, παραχωρήθηκε από την Ελλάδα μαζί με την Ίμβρο που κατείχε τα δυο νησιά από το 1912 στην Τουρκία. Αμέσως μετά το 1974 και ως αποτέλεσμα της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι περίπου 2.500 Ρωμιοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, πουλώντας οι περισσότεροι τις περιουσίες τους έναντι ελάχιστου αντιτίμου στους 800 Τούρκους ντόπιους κατοίκους.

Σήμερα στην Τένεδο ζουν 20 περίπου εναπομείναντες Ρωμιοί, οι περισσότεροι υπερήλικες. Με αυτούς οι Ανιχνευτές συναντήθηκαν και κατέγραψαν τις αναμνήσεις τους αλλά και γιόρτασαν μαζί τους τη μέρα των Θεοφανίων. Πλαισιώνοντας τον Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο, που χοροστάτησε στην τελετή του αγιασμού των υδάτων, οι Ανιχνευτές συμμετείχαν στον εορτασμό με δυο από αυτούς, τον Γιάννη Μανιώτη της 2ης Κοινότητας και τον Λύσανδρο Μανώλη τη 3ης Κοινότητας, να βουτούν μαζί με έναν συνομήλικό τους Τούρκο ορθόδοξο χριστιανό στα παγωμένα νερά του λιμανιού την είσοδο των Δαρδανελίων για να ανασύρουν το σταυρό. Τελικά το σταυρό «έπιασε» ο Γιάννης Μανιώτης, ο οποίος τον επέστρεψε στα χέρια του Επισκόπου.

 
«Βούτηξαν» και στον αγιασμό των υδάτων!

Ραγδαία ανάπτυξη

Κατά την επίσκεψή τους στη Τένεδο οι Ανιχνευτές επισκέφτηκαν επίσης τον Τούρκο καϊμακάμη του νησιού ενώ συμμετείχαν σε συνεστίαση με τη ρωμαϊκή μειονότητα, γνωρίζοντάς την από κοντά και συζητώντας μαζί της τις προοπτικές της στο νησί που όπως διαπίστωσαν αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά. Ενώ έκοψαν τη βασιλόπιτά τους στο Επισκοπείο της Τενέδου. Τη βασιλόπιτά τους ευλόγησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών. Επίσης γνώρισαν την όμορφη χειμωνιάτικη φύση του νησιού φτάνοντας στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και τα εκεί παλαιοχριστιανικά ερείπια.

Κατά την επιστροφή τους από την Τένεδο οι Ανιχνευτές επισκέφθηκαν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τροίας, έναν από τους μυθικότερους και ταυτόχρονα εντυπωσιακότερους του αρχαίου κόσμου. Ενώ στο Αϊβαλί λίγο πριν αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη γνωριστήκαν με την κοινωνική οργάνωση της πόλης πριν τη Μικρασιατική καταστροφή και επισκέφθηκαν ναούς που χρησιμοποιούνται ως τζαμιά, ερειπωμένους ναούς - μνημεία μισαλλοδοξίας και το σπίτι του μεγάλου Αϊβαλιώτη λογοτέχνη Ηλία Βενέζη.

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Επίσκοπο Ερυθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κύριλλο για τη συμβολή του στην υλοποίηση της δράσης όπως και την Κοινότητα των Ρωμιών της Τενέδου για τη φιλοξενία που παρείχαν. Επίσης, ευχαριστεί για τη συμβολή του το τουριστικό πρακτορείο της Μυτιλήνης «Βαριάμης».

Η κοπή της πίτας όλων των προσκόπων θα γίνει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης στις 12 το μεσημέρι.

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey