Λεσβιακό Βιβλίο

23/01/2018 - 18:02

Ημερολόγιο 2018. Αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη

(Κείμενα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, επιμέλεια έκδοσης: Παναγιώτης Σκορδάς)

Έκδοση Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης

 

Με ένα καλαίσθητο χρηστικό, Ημερολόγιο καλωσορίζει το 2018, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης».

Το Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Μηθυμναίο λογοτέχνη, τον πρωτεργάτη του δημοτικισμού και κατά τον Γιάννη Ψυχάρη τον «Βασιλιά της αφήγησης», Αργύρη Εφταλιώτη.

Στις πρώτες σελίδες του Ημερολογίου, ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς, που εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται ερευνητικά με το πολυπρισματικό έργο του Εφταλιώτη, δημοσιεύει πλουσιότατο υλικό, ιδιαίτερα κατατοπιστικό, για αυτή τη μεγάλη μορφή των γραμμάτων μας.

Τιμώντας το έργο και την προσφορά του Εφταλιώτη, ο πνευματικός φάρος της Μήθυμνας, η «Δ.Ι.Β.Μ.», από το 2009 πρόσθεσε στην επωνυμία της το όνομα του πνευματικού τέκνου της κωμόπολης, «ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συμβολή του στην απόκτηση «εθνικής λογοτεχνίας και πνευματικού πολιτισμού».

Το πνευματικό καμάρι της Μήθυμνας, η «Δ.Ι.Β.Μ.», έχει στο ενεργητικό της ένα ποικίλο και ποιοτικό έργο που μόνο από την συνοπτική ανάγνωση του εκδοθέντος Ημερολογίου αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι εξαιρετικό και ιδιαίτερο γίνεται στην ακριτική Μήθυμνα.

Η «Δ.Ι.Β.Μ.» είναι η συνέχεια της «Έν Μεθύμνη Βιβλιοθήκης των Μουσών Αδελφότητος» που ιδρύθηκε το 1859.

Να «ανοίξουμε» όμως την πόρτα αυτής της θαυμαστής ιστορικής βιβλιοθήκης για να μπούμε στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της και προπάντων της προσφοράς της.

Εδώ υπάρχει μια αξιόλογη παλιά συλλογή περίπου 1.000 σπάνιων βιβλίων που το αρχαιότερο χρονολογείται από το 1673.

Στην κατοχή της η «Δ.Ι.Β.Μ» έχει επίσης ένα σπάνιο αρχείο παλαιών εφημερίδων και περιοδικών , χειρόγραφα του Εφταλιώτη, του Ψυχάρη, μια μόνιμη έκθεση αρχικού φωτογραφικού υλικού, καθώς και τα γυαλιά του Στρατή Μυριβήλη, χαρισμένα από τις Δροσούλα και Χριστίνα Μυριβήλη .

Η «Δ.Ι.Β.Μ.» είναι δανειστική και φιλοξενεί περίπου 17.000 τίτλους βιβλίων και συνεχώς εμπλουτίζεται.

Έχει ενταχτεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών μας, στην διαδικτυακή ενημέρωση για κάθε ενδιαφερόμενο ανά την υφήλιο από το 2007.

Ορόσημο ωστόσο σ΄ αυτό το ευρύ άνοιγμα της «Δ.Ι.Β.Μ» αποτελεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Ηρόδοτος», με αποτέλεσμα την ψηφιοποίηση του σημαντικού της αρχείου .

Για εκτενή ενημέρωση των συμβάντων η «Δ.Ι.Β.Μ.» εξέδωσε σχετικό ενημερωτικό έντυπο με τη φροντίδα και επιμέλεια της Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτας Ι. Θηβαίου- Παπαθεράπων.

Το έργο που αθόρυβα γίνεται σήμερα στην «Δ.Ι.Β.Μ» για τη διάσωση , συντήρηση και διαρκή προβολή του πλούτου της, πρέπει να έχει την αναγνώριση και την ενθαρρυντική υποστήριξη της Πολιτείας.

Ο αγώνας των υπαλλήλων της «Δ.Ι.Β.Μ» και της άξιας Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της βιβλιοθήκης κ. Παναγιώτας Ι.Θηβαίου -Παπαθεράπων, καθώς και της διευθύντριας κ. Μαρίας Γρηγορά, είναι εμφανής και εν ολίγοις καταγράφεται στο χρήσιμο και συλλεκτικό Ημερολόγιο που εξέδωσαν με τη φροντίδα του Παναγιώτη Σ. Σκορδά.

 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ Ι.ΠΑΠΑΛΑΣ

 

 

 

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, τεύχος 289/Γενάρης-Φλεβάρης 2018

Νίκος Περέλης: Η Σαπφώ της Λέσβου, Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2017, σελ 118

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey