Με απόφαση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, ενώ δεν είναι σαφές αν παύει και η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ

Κόβονται τα σεμινάρια «AegeanDocs»

08/03/2018 - 11:41 Ενημερώθηκε 08/03/2018 - 13:16

Μια απόφαση που εξέπληξε άπαντες και αφορά τη διακοπή της χρηματοδότησης των σεμιναρίων παραγωγής ντοκιμαντέρ του μεγάλου Φεστιβάλ «Aegean Docs», έλαβε πρόσφατα το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας. Αν και 115 είναι οι συμμετέχοντες από το νησί στα εν λόγω σεμινάρια, προβάλλοντας ως επί το πλείστον τη Λέσβο στις ταινίες τους, το Νομικό Πρόσωπο, αλλά και ο δήμαρχος εκφράζοντας την προσωπική του άποψη στο «Ε», εκτιμούν ότι το ποσό των 25.000 ευρώ που χορηγεί ο Δήμος, είναι υπέρογκο σε σχέση με τους στόχους του Δήμου. Ενδιαφέρον έχουν όλες οι απόψεις που φιλοξενούμε στο σημερινό ρεπορτάζ και ειδικότερα του δημάρχου ως προς το ότι, όπως φαίνεται, αναζητούνται εναλλακτικές που θα αποδώσουν περισσότερα οφέλη (όπως επισκέπτες) για να δοθούν χρήματα. Αλλά και η άποψη μιας συμμετέχουσας στο εργαστήρι του «Aegean Docs», η οποία εξηγεί ότι θα έπρεπε να υπάρχει στρατηγική για τον πολιτισμό και μελέτη, ώστε να επιχορηγούνται τέτοιες προσπάθειες έναντι άλλων αμφιβόλου ποιότητας δράσεων και εκδηλώσεων.

Συνολικά ο Δήμος Λέσβου φέρεται να έδινε 50.000 ευρώ, με τις 25.000 να «πηγαίνουν» στα σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ και τις υπόλοιπες για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, που συνήθως λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο σε πολλές αίθουσες προβολής στο νησί. Δεν έχει καταστεί σαφές αν η απόφαση του Νομικού Προσώπου για τη μη χρηματοδότηση, αφορά και τα δύο σκέλη. «Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα στην προηγούμενη συνεδρίασή του, αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί τη χρηματοδότηση της διοργάνωσης και ειδικά το σκέλος που αφορά στα μαθήματα ντοκιμαντέρ. Το κόστος των 25 χιλιάδων ευρώ, κατά την άποψή μου, που εξέφρασα και στο Συμβούλιο, είναι πολύ υψηλό για μια διοργάνωση που απευθύνεται σε ελάχιστο κοινό. Συγκεκριμένα, τα προηγούμενα χρόνια τα μαθήματα αυτά παρακολουθούν περίπου δέκα με δεκαπέντε άτομα. Αν υπήρχε ενδιαφέρον από τους συμπολίτες μας, είναι βέβαιο ότι θα εξετάζαμε το θέμα εντελώς διαφορετικά και από διαφορετική οπτική. Το ζήτημα δε, είναι ότι οι 25 αυτές χιλιάδες αφορούν κυρίως τα έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας των εκπαιδευτών, αφού τα μηχανήματα και το υπόλοιπο υλικό είχε αγοραστεί τα προηγούμενα χρόνια. Γενικότερα, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνεται μία καλύτερη έρευνα - αξιολόγηση των δράσεων που θα φιλοξενούμε ως Δήμος Λέσβου και θα χρηματοδοτούμε μέσα από το Νομικό Πρόσωπο. Στόχος μας είναι να ενισχύουμε όλες τις δραστηριότητες και τις προσπάθειες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την παράδοση και την τέχνη του νησιού μας. Καλό θα ήταν όμως, να μην γίνεται κατάχρηση των χρημάτων που διαθέτουμε, για να μπορούμε και στο μέλλον να ενισχύουμε τις δράσεις αυτές», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Δημοκράτης». ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, Δημήτρης Αλεξίου -ο οποίος λείπει εκτός νησιού και δεν κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του.

 

Ο Κ. Αστυρακάκης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης, δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα μας: «Το “AegeanDocs” ξεκίνησε τα δύο πρώτα χρόνια με τη βοήθεια ευρωπαϊκού προγράμματος. Τα επόμενα λειτούργησε με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας. Για τα ζητήματα αυτά υπήρχε πάντα συνεννόηση με τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Κώστα Σπυρόπουλο, και τον δήμαρχο, αλλά και την περιφερειάρχη. Εγώ είχα προτείνει ως Δήμος να χρηματοδοτούμε τη δράση που σχετίζεται με τη Σχολή Ντοκιμαντέρ, ώστε να παράγεται κάτι ουσιαστικό. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου έχουν την ευκαιρία πολλοί πολίτες να επωφεληθούν και παράλληλα προβάλλεται το νησί σε πολλές χώρες του κόσμου. Το εισηγήθηκα στο ΔΣ του Νομικού προσώπου, αλλά η άρνηση είναι καθολική».

 

Και η άποψη του δημάρχου

«Δημοκρατία έχουμε, το Νομικό Πρόσωπο είναι αυτό που αποφασίζει» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στο «Ε». Δεν έκρυψε, ωστόσο, το γεγονός ότι το ποσό των 50.000 ευρώ συνολικά ή 25.000 κατά περίπτωση, τού φαίνεται αρκετά υψηλό. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν κάτι που υλοποιούμε δεν προσφέρει τους στόχους μας, πρέπει να στραφούμε αλλού», τόνισε και έφερε ως «αντιπαράδειγμα» τους πανελλήνιους αγώνες που ετοιμάζει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι «αφενός στοιχίζουν λιγότερα, αφετέρου συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού και την αύξηση της επισκεψιμότητας».

 

Οι συμμετέχοντες

Συνολικά 115 είναι οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια της φετινής διοργάνωσης, κάτοικοι Μυτιλήνης, Πλωμαρίου, Πέτρας, Γέρας, Μανταμάδου και Μόριας. Πρόκειται για 15 μαθητές Λυκείων, 14 εκπαιδευτικούς, 32 ενήλικους μαθητές Εσπερινού Γυμνασίου - Λυκείου, 18 ενήλικους μαθητές Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και 36 επιστήμονες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και εργαζόμενους. Σε σχέση με το 2017 όπου οι συμμετέχοντες επωφελούμενοι στα εργαστήρια ήταν 90, υπάρχει αύξηση 20% ενώ σε σχέση με το 2016, η αύξηση συμμετοχής είναι σχεδόν 70%. Η αλήθεια είναι ότι η διευρυνόμενη αύξηση της συμμετοχής δείχνει ότι τα εργαστήρια είναι ένας θεσμός που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, κυρίως των σχολείων.

Για παράδειγμα, για φέτος προγραμματίζονται ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή των σχολείων της Βρίσας (για το σεισμό), της Μόριας (για το προσφυγικό), του Μουσικού σχολείου (για τις δυσκολίες και τα επιτεύγματά του). Και είναι μια ευκαιρία αφενός να απασχολήσουν περαιτέρω την κοινή γνώμη τα σχολεία και να προβάλλουν το έργο τους, αλλά και από την άλλη σε απομακρυσμένες περιοχές, οι μαθητές να καταπιαστούν με τα πιο σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας. Από την άλλη προγραμματίζονται ντοκιμαντέρ με τουριστικά αξιοθέατα του νησιού, αλλά και τις ιαματικές πηγές που θα προβάλλουν περαιτέρω το νησί μας. Όλα τα παραπάνω, βέβαια, σκοντάφτουν, στο ποσό της επιχορήγησης.

 

«Δεν υπάρχει στρατηγική στον πολιτισμό»

Ανάστατοι αυτές τις ημέρες και οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ του «Aegean Docs», κάποιοι από τους οποίους ετοιμάζονται να αποστείλουν στο Δήμο τη διαμαρτυρία τους εγγράφως. Μία από αυτούς, η Έφη Σιαλευρή που έχει συμμετάσχει τρεις φορές στο εργαστήρι «Φτιάξε τη δική σου ταινία», ανέφερε στο «Ε»: «Από πλευράς Δήμου δεν υπάρχει στρατηγική στον πολιτισμό. Απαξιώνουν ένα θεσμό που είναι πνοή για το νησί. Στο εργαστήρι συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 100 άτομα, είτε ατομικά, είτε σε ομάδες και δημιουργούν 15-20 ταινίες, κυρίως με θεματολογία τοπικού ενδιαφέροντος: προσφυγικό, υδροβιότοποι, ντόπιοι τεχνίτες, ζωή στη Λέσβο κλπ.. Ταινίες που θα μπορούσαν να είναι εργαλεία για πολιτιστική και τουριστική προβολή του νησιού.

Μαθητές, φοιτητές, νέοι και μεγάλοι, ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργία και την έκφραση, από την οποία αισθάνονται εντελώς αποκλεισμένοι. Δημιουργήθηκε κοινό που εκπαιδεύεται και εκτιμά τις ταινίες. Η Λέσβος έγινε γνωστή ως το νησί του ντοκιμαντέρ... Κι αντί να επενδύσουν σ’ αυτό σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο -που από φέτος λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το ντοκιμαντέρ- και με επιστήμονες του πολιτιστικού management ακολουθώντας το παράδειγμα πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, η Χαλκίδα, ακυρώνουν το εγχείρημα χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς συναίσθηση του έργου που θα έπρεπε να επιτελούν. Δεν είναι μόνο οι συναυλίες Γαλάνη ή Αργυρού και το Καρναβάλι, πολιτισμός. Είναι όλα... Είναι κυρίως η νοοτροπία και η αντίληψη των ανθρώπων που κλήθηκαν να τον υπηρετούν, οι αποφάσεις τους που αλλάζουν ή όχι τη ζωή των πολιτών. Κάθε προσπάθεια για να ευοδωθεί και να φέρει αποτελέσματα, απαιτεί πίστη, στήριξη και όραμα».

 

Το «Aegean Docs»

«Με έκπληξη διάβασα στο διαδίκτυο ότι συμμετέχουν στο εργαστήρι 15 άτομα, ενώ είναι 115 και με στοιχεία που έδωσα στην εισήγησή μου» ανέφερε στο «Ε» ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Κώστας Σπυρόπουλος. Σε συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χτες το απόγευμα με τους εκπαιδευτές - σκηνοθέτες του θεσμού, ο κ. Σπυρόπουλος επρόκειτο να εισηγηθεί να συνεχιστούν οι παραγωγές ντοκιμαντέρ, ανεξάρτητα από το αν ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει ή όχι τα εργαστήρια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey