Λεσβιακό Βιβλίο

13/02/2018 - 18:33 Ενημερώθηκε 16/02/2018 - 14:57

Δημήτριος Γρ. Βερναρδάκης

Ο αρχαίος αιολικός λυρισμός

(Επιμέλεια: Παναγιώτης Δημ. Βερναρδάκης)

Εκδόσεις 24γράμματα

Αθήνα 2017, σελ. 61

Ο φιλόλογος Δημήτριος Γρ. Βερναρδάκης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1890. Σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και στην Γερμανία. Παλιός συνεργάτης του «Νουμά», όταν έγραφε με το ψευδώνυμο Δήμος Βερενίκης της «Νέας Εστίας», του «Ημερολογίου της Μεγάλης Ελλάδος»(1925-1936), καθώς και ανταποκριτής στη σμυρναϊκή εφημερίδα «Αρμονία» και στη γερμανική «Εφημερίδα της Φραγκφούρτης». Πραγματεύτηκε οικονομικά ζητήματα της αρχαιότητας στον «Οικονομικό Ερευνητή». Συνεργάτης πολλών εφημερίδων και λογοτεχνικών περιοδικών, ελληνικών και ξένων, Εξέδωσε τα βιβλία: «Ψάπφα» (τραγούδια και μεταφράσεις αρχαίων λυρικών ποιητών, 1924), «Η Δεκάτη Μούσα Σαπφώ η Λεσβία»(1927),«Ο Δημήτριος Ν. Βερναρδάκης ως δραματικός συγγραφεύς»(1928), «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων»(1929),

«Άγνωστοι σελίδες της εξορίας Ιωάννου του Χρυσοστόμου» (1930), «Συνοπτική Ιστορία της Λέσβου από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερον», (Πήρε χρυσό βραβείο στην έκθεση Θεσσαλονίκης (1931), «Η αποστασία της Μυτιλήνης κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμον»(1932), «Ο Αιών του Περικλέους»(1933), «Ο Πλούτος», (Με έμμετρο και πεζό περιεχόμενο (1933), «Λεσβιακόν Ημερολόγιον»(1950), «Λεσβιακά-Δελτίον της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών»(1955). Το 1929 ανακοίνωσε στην Ακαδημία, σε νεοελληνική μετάφραση και σε αρχαίο κείμενο, το χαμένο συγγραμμάτιο του Πλουτάρχου: «Περί Ασκήσεως», που βρήκε σε συριακό χειρόγραφο. Χρημάτισε Γυμνασιάρχης και Διευθυντής Λυκείου. Πέθανε το 1970.

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι αποκλειστικά οι μεταφράσεις αρχαίων λυρικών ποιητών του Δημητρίου Γρ. Βερναρδάκη. Αυτές εμπεριέχονται σε δύο μελέτες του, οι οποίες αναφέρονται στον αρχαίο αιολικό λυρισμό, καθώς και στην ποιητική του Συλλογή "ΨΑΠΦΑ", στην τρίτη ενότητα της οποίας μεταφράζονται, εκτός των αιολικών, και άλλοι αρχαίοι λυρικοί ποιητές.

Αναλυτικά οι τίτλοι των κεφαλαίων έχουν ως εξής: Λίγα λόγια για τον συγγραφέα, Ο αρχαίος αιολικός λυρισμός, Αλκαίος, Σαπφώ, Κριτικές για την ποιητική συλλογή "Ψάπφα" του Δημ. Γρ. Βερναρδάκη, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφράσεων των αρχαίων λυρικών ποιητών, Μεταφράσεις ποιημάτων επιλεγμένων λυρικών ποιητών, εκτός των αιολικών, Μελέαγρος: Το τραγούδι της άνοιξης,
Ξενοφάνης: Το συμπόσιο, Καλλίνος: Ελεγεία, Μίμνερμος: Ναννώ, Ίων: Βακχική ελεγεία, Τυρταίος: Πολεμική υποθήκη, Κλεάνθης: Ύμνος στο Δία, Μουσαίος: Ηρώ και Λέανδρος.

 

Ευστρατία Τσοκάρου-Μητσιώνη

Αποκριγιές Καρνάβαλους σν’ Αγιάσου

Μυτιλήνη 2017, σελ. 132

Πάνω από δέκα βιβλία έχει γράψει για τη γενέτειρά της, την Αγιάσο, η Ευστρατία Τσοκάρου-Μητσιώνη, όλα στη ντοπιολαλιά και όλα γύρω από λαογραφία του χωριού. Στο παρόν βιβλίο καταπιάνεται με αποκριάτικα δρώμενα από τα προπολεμικά χρόνια μέχρι και πρόσφατα. Θρυλικοί καρναβαλιστές, μνημειώδη τετράστιχα, αξέχαστα γεγονότα και γενικά όλη η μοναδική ατμόσφαιρα της Αγιασώτικης Αποκριάς περικλείονται στις σελίδες του βιβλίου. Να σημειώσουμε ότι και η ίδια η συγγραφέας γράφει σάτιρες και ασχολείται πολύ ενεργά με τα αποκριάτικα έθιμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey