Την Πέμπτη η Διεθνής ημέρα των μουσείων

Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο Βρανά

13/05/2017 - 16:19

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και Αμφιλεγόμενες Ιστορίες: Τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας θα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες του με ελεύθερη είσοδο από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

 

Η έκθεση του Ελύτη

Στις 12:00 το μεσημέρι, οι συνεργάτες του Μουσείου θα ξεναγήσουν το κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά στους επιμέρους χώρους του αλλά και στη μόνιμη έκθεση «Η Λέσβος του Οδυσσέα Ελύτη», ο παππούς του οποίου υπήρξε ο ιδρυτής του Ελαιοτριβείου Βρανά, καθώς και στον ειδικό χώρο έκθεσης έργων σύγχρονων ζωγράφων, εμπνευσμένων από την ελιά και το ελαιοτριβείο.

Το γεγονός ότι το Ελαιοτριβείο Βρανά αποτελεί ένα ευδιάκριτο ίχνος της καταγωγής του ποιητή καθώς και ο εορτασμός των εκατό χρόνων από τη γέννησή του το 2011 στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο με θέμα τη βαθιά σχέση του ποιητή με τη Λέσβο, μια σχέση που ξεπερνά τους δεσμούς του αίματος και της οικογενειακής καταγωγής.

Η έκθεση για τον Ελύτη παρουσιάζεται σε έναν απρόσμενο και ταιριαστό συνάμα χώρο: στη λαδαποθήκη του λιοτριβιού του παππού του. Στέκεται κανείς εδώ ή έξω, στην αυλή με το φουγάρο και τη χαβούζα, και αντικρίζει ή αφουγκράζεται τα ίδια εκείνα στοιχεία που συχνά προβάλλουν στους στίχους του ποιητή: τη Λέσβο, τη Γέρα, τους ξωμάχους, την ελιά, το λάδι, τα λιοτρίβια, τα πιθάρια, τη στέρνα.

Οι ενότητες της έκθεσης περιλαμβάνουν:

  1. Χρονολόγιο: Λεπτομερές και φωτογραφικά τεκμηριωμένο χρονολόγιο της ζωής και της δημιουργικής πορείας του ποιητή.
  2. Η Λέσβος στο έργο του Ελύτη: Αποδελτίωση των αναφορών του Οδυσσέα Ελύτη στο νησί της καταγωγής του, οι οποίες εντοπίζονται διάσπαρτες στο ποιητικό του έργο.
  3. Ο Ελύτης στη Λέσβο: Εικονογραφημένη αναφορά στα ταξίδια που, με διάφορες αφορμές, πραγματοποίησε ο ποιητής στη Λέσβο κατά τη διάρκεια της ζωής του.
  4. Σαπφώ: Η πνευματική σχέση του Ελύτη με τη Σαπφώ, όπως ορίζεται από τα κείμενά του, από την απόδοση στα νέα ελληνικά των ποιημάτων της, την οποία πραγματοποίησε και από τις διαφανογραφίες-σχόλια που φιλοτέχνησε εμπνευσμένος από το έργο της.
  5. Κριναγόρας: Μεταφρασμένα ποιήματα του Λέσβιου επιγραμματοποιού του 1ου μ.Χ. αιώνα από τον Οδυσσέα Ελύτη, πλαισιωμένα από σχόλια του ποιητή για τον αρχαίο ομότεχνό του και πέντε εικαστικά έργα του εμπνευσμένα από θέματα του Κριναγόρα.
  6. Θεόφιλος: Η άποψη του Οδυσσέα Ελύτη για τη μορφή και το έργο του μεγάλου Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου, όπως διατυπώνεται στο εκτενές δοκίμιό του «Ο ζωγράφος Θεόφιλος», πλαισιωμένη από σχετικά φωτογραφικά τεκμήρια.

Επίσης, στο χώρο της έκθεσης, σε ειδική μεγάλη οθόνη, προβάλλεται σε συνεχή ροή κινηματογραφικό υλικό διάρκειας μίας ώρας, το οποίο αναφέρεται στον Οδυσσέα Ελύτη. Τηλέφωνο επικοινωνίας Μουσείου - Ελαιοτριβείου Βρανά: 22510 82007.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey