Παρουσία της υπ. Λυδίας Κονιόρδου η εκδήλωση του ανακαινισμένου -από το 2015- μουσείου

Εγκαίνια δύο χρόνια μετά για το Τεριάντ

09/06/2017 - 19:37

Δύο χρόνια -και- μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Μουσείου Τεριάντ, επιτέλους, το Μουσείο-σύμβολο του νησιού εγκαινιάζεται στις 3 Ιουλίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Θυμίζουμε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί αρχές του 2015 και παραδόθηκε, πάλι κατόπιν εορτής, τον Οκτώβριο του 2016.

Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου μέσω ΕΣΠΑ και με προϋπολογισμό 2.051.700 ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για το υποέργο του κτηριακού, για την ανακαίνιση, διαρρύθμιση και επισκευή του κτηρίου όπου στεγάζεται το μουσείο.

Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι αυτό έγινε με την αυτεπιστασία της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων χωρίς, όπως θα περίμενε κανείς με ένα τέτοιο ύψος στον προϋπολογισμό του υποέργου, να γίνει κάποια προκήρυξη. Το υπόλοιπο ποσό χρησιμοποιήθηκε για το υποέργο της «Επανέκθεσης», που ανέλαβε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Η συλλογή

Μια συλλογή μοναδική που παραμένει διαχρονικά μοντέρνα περιμένει τους επισκέπτες του Μουσείου Τεριάντ στη Βαρειά σ’ έναν χώρο διαμορφωμένο όπως θα ήθελε ο ίδιος ο δωρητής Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ. Το τελευταίο επισημαίνεται από τους ίδιους τους επιμελητές και μουσειολόγους της ανακατασκευής του μουσείου, που φιλοξενεί καταλλήλως πλέον τα έργα που συντηρήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η διάρθρωση του μουσειακού χώρου διατηρήθηκε, με τον κάνναβο ως αφετηρία και με δομικές παρεμβάσεις στην ορθογώνια κάτοψη κάθε αίθουσας. Σ’ αυτόν το μουσειακό σχεδιασμό οδήγησε η αρχική επιλογή του Τεριάντ να αντιμετωπίσει ως εκθέματα μεμονωμένες σελίδες των εκδόσεών του, καταργώντας την έννοια του βιβλίου. Στόχος της επανέκθεσης είναι η προστασία και η παρουσίαση του συνόλου του εκδοτικού έργου του Τεριάντ με νέα μουσειολογική αντίληψη και με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνογνωσίας.

Όλη η συλλογή κατανέμεται στις αίθουσες χρονολογικά, ανά πενταετία, διαχωρισμός που σχετίζεται οργανικά με τη δράση του Τεριάντ και τα γεγονότα που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή τέχνη. Σε κάθε αίθουσα παρουσιάζονται οι εκδόσεις σε ψηφιακή ανασύσταση.

Το λεσβιακό τοπίο εισβάλλει στο μουσείο επιλεκτικά: στο χαγιάτι, σε διαρκή διάλογο με το έργο του Καρτιέ-Μπρεσόν, στην αίθουσα των Ελλήνων Καλλιτεχνών και Θεματικών Εκθέσεων καθώς και στη Βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξενεί ψηφιοποιημένη τη συλλογή. Δώδεκα βιβλία καλλιτεχνών εκτίθενται με ελεύθερη πορεία: Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Λόρανς, Λεζέ, Μιρό, όλοι τους εμβληματικές μορφές του μοντερνισμού και προσωπικοί φίλοι του Τεριάντ. Ανάμεσά τους και το βιβλίο «Δάφνις και Χλόη».

 

Και έκθεση στα Χανιά

Εντωμεταξύ, έργα από τις αποθήκες της συλλογής του Μουσείου Τεριάντ θα παρουσιαστούν στα Χανιά στο τέλος του Ιουνίου σε μια μοναδική έκθεση προβολής του Μουσείου της Μυτιλήνης και των συλλογών του. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 28 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Μέσα από πρωτότυπα έργα τη συλλογής ντόπιοι και επισκέπτες της Κρήτης θα έρθουν σε επαφή με τη Μυτιλήνη του Θεόφιλου και του Τεριάντ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey