Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Χαμάμ

Ο Μόλυβος απέκτησε άλλο ένα χώρο πολιτισμού

01/08/2016 - 14:42

Ένα έργο επιθυμία των κατοίκων για πολλά χρόνια και συνεχούς διεκδίκησης των δημοτικών αρχών του Μολύβου, εγκαινιάστηκε προχθές το βράδυ. Το Οθωμανικό Λουτρό (Χαμάμ) στην κεντρική αγορά του Μολύβου, ένα μνημείο του 19ου αιώνα, κατεστραμμένο και ερειπωμένο εδώ και 40 χρόνια περίπου, παραδόθηκε ξανά σε ντόπιους και ξένους, πλήρως ανακαινισμένο, για να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού: από τη μια ως επισκέψιμο μουσείο λειτουργίας και οργάνωσης ενός χαμάμ και από την άλλη ως χώρος μικρών εκδηλώσεων. Έτσι, όπως τόνισαν οι ομιλητές, σε μικρή απόσταση λειτουργούν πλέον τρεις χώροι πολιτισμού: Δημοτική Πινακοθήκη, Συνεδριακό Κέντρο, Οθωμανικό Λουτρό.

Ένα έργο επιθυμία των κατοίκων για πολλά χρόνια και συνεχούς διεκδίκησης των δημοτικών αρχών του Μολύβου, εγκαινιάστηκε προχθές το βράδυ. Το Οθωμανικό Λουτρό (Χαμάμ) στην κεντρική αγορά του Μολύβου, ένα μνημείο του 19ου αιώνα, κατεστραμμένο και ερειπωμένο εδώ και 40 χρόνια περίπου, παραδόθηκε ξανά σε ντόπιους και ξένους, πλήρως ανακαινισμένο, για να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού: από τη μια ως επισκέψιμο μουσείο λειτουργίας και οργάνωσης ενός χαμάμ και από την άλλη ως χώρος μικρών εκδηλώσεων. Έτσι, όπως τόνισαν οι ομιλητές, σε μικρή απόσταση λειτουργούν πλέον τρεις χώροι πολιτισμού: Δημοτική Πινακοθήκη, Συνεδριακό Κέντρο, Οθωμανικό Λουτρό.

Την ευθύνη επίβλεψης και υλοποίησης του έργου είχε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Λέσβου και η χρηματοδότηση έγινε από ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

 Η κυρίως αίθουσα του ανακαινισμένου Οθωμανικού Λουτρού (Χαμάμ) του Μολύβου

 

Η τελετή των εγκαινίων

Στα εγκαίνια μίλησαν ο αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης, ο τ. δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης, στη διάρκεια της θητείας του οποίου ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου, και οι Μαρία Δανιά και Μερόπη Φράγκου, τέως και νυν διευθύντριες της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, που παρουσίασαν και αναλυτικά όλες τις εργασίες της ανακαίνισης, τους χώρους του μνημείου και τις δυνατότητες της μελλοντικής του χρήσης.

Χαιρέτησε εκ μέρους του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, το μέλος του Δ.Σ., Παναγιώτης Σκορδάς, ο οποίος συνεχάρη όλους τους υπευθύνους για το υπέροχο έργο και ευχαρίστησε τους οργανωτές για την πρόσκληση στα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου, να πλαισιώσουν μουσικά την τελετή των εγκαινίων.

Παραβρέθηκε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μηθύμνης, Χρυσόστομος, ο τ. δήμαρχος Δημήτρης Βατής, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, τοπικοί σύμβουλοι και αρκετός κόσμος.

Στη συνέχεια στο πασίγνωστο και πολυφωτογραφημένο πλακόστρωτο τρίστρατο της κεντρικής αγοράς του Μολύβου, ήχησαν τα μελωδικά Σαντούρια της Αγιάσου, εντυπωσιάζοντας ντόπιους και ξένους και κερδίζοντας το χειροκρότημά τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey