Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

19/07/2017 - 14:08

Δημοσιεύουμε σήμερα τις θέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για την λειτουργία του οργάνου. Το θέμα συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στις θέσεις περιλαμβάνονται οι τοποθετήσεις των παρατάξεων που μας έχουν σταλεί και η τοποθέτηση της Περιφερειακής Συμβούλου Μαρίας Νικολάρα που επίσης έχει στείλει στα μέσα ενημέρωσης την τοποθέτηση της.

Αγλαΐα Κυρίτση – Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή

Η συνεδρίαση για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου από την αρχή φάνηκε ότι έγινε επειδή το Προεδρείο του Π.Σ. ήταν υποχρεωμένο να την συγκαλέσει, με την παράταξη της κ. Καλογήρου προκλητικά να αδιαφορεί για τις αιτιάσεις που μαζικά ακούγονταν επί σχεδόν δύο ώρες από την αντιπολίτευση.

Αδιαφορία και κυρίως ανεπάρκεια, η οποία «συναντήθηκε» με ένα δήθεν τεχνικό πρόβλημα στην καταγραφή των πρακτικών, εξαιτίας του οποίου η συνεδρίαση, τελικά, διεκόπη επ’ αόριστον.

Διακοπή ή λύση της συνεδρίασης; Δύο έννοιες που έμπλεξαν στη… μετάφραση τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν του ζητήθηκε από την παράταξή μας, Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, να ορίσει νέα ημερομηνία για την ολοκλήρωση του θέματος.

Αποκαλυπτικό για το πόσο η πλειοψηφία ήθελε τη συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι με τη διαπίστωση του τεχνικού προβλήματος η κ. Καλογήρου, σα να το περίμενε, βρέθηκε αμέσως στην έξοδο της αίθουσας των συνεδριάσεων με έκδηλη την ανακούφιση ότι απαλλάχτηκε από την υποχρέωση να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Ο Πρόεδρος παρέπεμψε, τελικά, τη συνέχεια της συνεδρίασης στις καλένδες.

Στη συνεδρίαση, η επικεφαλής της παράταξης ‘Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη γραμμή” Αγλαΐα Κυρίτση έκανε την εξής τοποθέτηση:

 «Έστω και αργά, είναι σημαντικό ότι ερχόμαστε επιτέλους να συζητήσουμε το θέμα της λειτουργίας του ΠΣ. Να θυμίσω ότι το θέμα αυτό το έχουμε θέσει από το 2015, λίγο δηλαδή καιρό αφότου εκλεγήκαμε. Έστω, λοιπόν, και μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια νομίζω ότι είναι χρήσιμο να ακουστούν κάποια πράγματα, χωρίς –και οφείλω να το ξεκαθαρίσω από την αρχή- να περιμένουμε ότι κάτι θ’ αλλάξει.

Δυστυχώς, ως πλειοψηφία οχυρώνεστε πίσω από το έκτρωμα που ακούει στο όνομα Καλλικράτης, για να είστε τυπικά εντάξει στις επιταγές του. Αλλά το καλλικρατικό τυπικό είναι ακριβώς σχεδιασμένο για να εξαφανίζεται το ουσιαστικό, για να γίνεται διάλογος κωφών, για να μην υπάρχει πραγματική λειτουργία του ΠΣ.

Είναι ο φερετζές μια δημοκρατικής υποτίθεται διαδικασίας, η οποία καμιά σχέση δεν έχει με τη δημοκρατία.

Και τι εννοώ. Απ’ το έκτρωμα Καλλικράτης έχετε ως περιφερειακή Αρχή την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι περνάτε όποτε θέλετε, ό,τι θέλετε. Με ξερά υπηρεσιακά σημειώματα εισηγείστε θέματα και τα υπερψηφίζετε με διαδικασίες fast truck. Δεν θυμάμαι να χει γίνει ποτέ από την πλευρά σας καμιά σοβαρή πολιτική εισήγηση για κάποιο θέμα. Καμία, όμως.

Ακόμα και στον απολογισμό που πρόσφατα συζητήσαμε, μας παραθέσατε δεκάδες υπηρεσιακά έγγραφα. Είναι αυτό απολογισμός; Αυτός είναι ο απολογισμός των υπηρεσιών της περιφέρειας, της οποίας οι λίγοι εργαζόμενοι πραγματικά ξεπερνούν τον εαυτό τους για να ανταπεξέλθουν. Δεν είναι, όμως, απολογισμός της περιφερειακής Αρχής. Εσείς πρέπει να κάνετε και να συζητάμε εδώ πολιτικούς απολογισμούς, πολιτικούς προγραμματισμούς με μετρήσιμους στόχους. Αυτό σημαίνει ασκώ πολιτική σε μια περιφέρεια.

Κρύβεστε, ξαναλέω, πίσω από το έκτρωμα Καλλλικράτης, είστε τυπικά εντάξει με το γράμμα του νόμου, αλλά ούτε κατεύθυνση έχετε ούτε προσανατολισμό. Έχω πει κατ’ επανάληψη και θα το επαναλάβω ότι η αντίληψή σας είναι υπαλληλική. Απλά διεκπεραιώνετε όσα η κεντρική διοίκηση ορίζει ή κάθε φορά ζητά. Πέραν τούτου ουδέν.

Είστε οπαδοί της κατ’ επίφαση δημοκρατίας που επιβάλλει το έκτρωμα Καλλικράτης. Πότε απαντήσατε στις δεκάδες ερωτήσεις που κάνουμε ως αντιπολίτευση. Πότε λάβατε υπόψιν σας κάποια από τις προτάσεις μας; Πότε τροποποιήσατε κάποια από τις εισηγήσεις –τις υπηρεσιακές πάντα- μετά από την όποια συζήτηση κάναμε εδώ μέσα; Ποτέ.

Η αδυναμία σας, η ανεπάρκειά σας καλύπτεται μια χαρά πίσω από ένα αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, που καμιά σχέση δεν έχει με δημοκρατία και αυτοδιοίκηση.

Ακόμα και τα υφολογικά, τα σημειολογικά δεδομένα των συζητήσεών μας αν μελετήσει κάποιος θα βγάλει εξαιρετικά συμπεράσματα. Σχεδόν κανείς σας δεν ακούει τι λέμε ή κι αν ακούτε συμπεριφέρεστε με την αλαζονεία και την απαξία που σας προσφέρει ο Καλλικράτης. Να πούμε για τις τυπικά νόμιμες τηλεδιασκέψεις; Απ’ τα άλλα νησιά ακούει κανείς τι λέμε εδώ; Βιώνουμε μια γκροτέσκο κατάσταση που σας βολεύει μια χαρά.

Είχα τη χαρά να φιλοξενηθώ στην Περιφερειακή Ενότητα της Χίου και να γευτώ πραγματικά τι εισπράττουν οι συνάδελφοι από το νησί μου. Κάκιστη επαφή τεχνικά, απομόνωση, κάκιστη ακουστική, φωνές προκειμένου να ρωτήσουν, να τοποθετηθούν σε σχέση με εμάς, τους ευνοούμενους, που ως επί το πλείστον βρισκόμαστε στην έδρα, την πιο εξελιγμένη τεχνικά... Την προηγούμενη φορά, από τη Χίο, παρακολουθούσα το σκηνικό, με συνάδελφο από την Ικαρία να προσπαθεί να ρωτήσει και να τοποθετηθεί, χωρίς όμως κανείς να του δίνει σημασία και στο τέλος βαρέθηκε κι ο ίδιος να επιμένει και τ άφησε να πάει καλιά του... Δεν θα πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτό; Για την αν μη τι άλλο η ισότιμη συμμετοχή των εκλεγμένων δεν πρέπει να επιδιωχθεί πάση θυσία;

Και επιτρέψτε μου εδώ να επαναφέρω την πρότασή μας να γίνεται τουλάχιστον ένα περιφερειακό συμβούλιο το εξάμηνο στις έδρες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς και να μετακινούμαστε εμείς εκεί.

Ακόμα, όμως, κι αν τα ξεπεράσει κανείς αυτά, για να δούμε τις ακολουθούμενες πρακτικές σας…

Θέματα που έρχονται τελευταία στιγμή. Δεκάδες ή και εκατοντάδες σελίδες που μας δίνονται λίγο πριν ή ακόμα και στην αρχή της συνεδρίασης, μακρόπνοα, τάχα, σχέδια τουριστικής ανάπτυξης που έρχονται στο πόδι, ημερίδες ανταλλαγής απόψεων και ζύμωσης που τις μαθαίνουμε από τον Τύπο (όπως αυτές που πρόσφατα συνδιοργανώθηκαν από τους επαγγελματοβιοτέχνες και την Περιφέρεια, ή αυτές για τον τουρισμό και τον ειδικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και ο κατάλογος είναι μακρύς) και ούτε καν προσκαλούμαστε να πούμε μια γνώμη ή και αν προσκαλούμαστε αυτό γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ως εθιμοτυπία...

Είστε περήφανοι για τον τρόπο που λειτουργείτε; Είστε ικανοποιημένοι από τις συνεδριάσεις μας; Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιλαμβάνεστε το ΠΣ το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση πραξικοπηματικά ο κ. Βαλσαμίδης απέσυρε το θέμα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή, επειδή δεν σας έβγαιναν τα κουκιά.

Αλήθεια, με ειλικρίνεια, και με το χέρι στην καρδιά, σας ικανοποιεί αυτό που συμβαίνει εδώ μέσα; Πρακτικά των συνεδριάσεων δεν υπάρχουν, και δεν λογίζονται ως πρακτικά οι εισηγήσεις, ή ξερά οι αποφάσεις με ένα πασάλειμμα τοποθετήσεων.

Πρακτικά σημαίνει καταγραφή όλων των διαλόγων. Ο πολίτης που θέλει να δει τι λένε οι περιφερειακοί σύμβουλοι πώς θα το κάνει; Ο ιστορικός που θα θελήσει να καταγράψει την ιστορία του Βορείου Αιγαίου θα καταλάβει τίποτα αν ανατρέξει στα πρακτικά της περιφέρειας;

Να το πω ακόμα πιο γλαφυρά; Δεν ακούτε ποτέ τι λέει και τι προτείνει η αντιπολίτευση, δεν απαντάτε σχεδόν σε τίποτα. Τι σημαίνει αυτό; Με αυτά τα δεδομένα, πραγματικά αν όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποφάσιζαν να μην έρχονται σε καμιά συνεδρίαση θα άλλαζε κάτι στις αποφάσεις ή πολύ περισσότερο στον τρόπο που υπαλληλικά και διεκπεραιωτικά διοικείτε; Προφανώς και όχι.

Διάλογος κωφών, ψευδεπίγραφη δημοκρατία, μη λειτουργία και ανυπαρξία, οργανικά δεμένη με το έκτρωμα Καλλικράτης.

Και σ αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στα αιτήματα -καταγγελίες των εργαζομένων στην Περιφέρεια που μας βρίσκουν σύμφωνους. Ιδιαίτερα στα σημεία που αφορούν στην υπερωριακή απασχόληση και την αποζημίωση. Και δεν είναι μόνον το εξευτελιστικό ποσό των 2 και 3 ευρώ, είναι -όπως είπε και ο κ. Βαλαμόντης- και το όριο των υπερωριών, το ποσοστό που αναλογεί στον κάθε υπάλληλο του δημοσίου, παρά τις ανάγκες που προκύπτουν όχι μόνον για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και για τις διοικητικές ανάγκες, οι οποίες λόγω της έλλειψης προσωπικού, της υποστελέχωσης τμημάτων και υπηρεσιών, οδηγούν τους υπαλλήλους κυριολεκτικά να δουλεύουν νυχθημερόν.

Είμαστε, λοιπόν, και το επαναλαμβάνω υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, των δικαιωμάτων του κάθε εργαζόμενου και θα πρέπει κι εμείς εδώ ως σώμα να σταθούμε σοβαρά και υπεύθυνα στην αντιμετώπιση και την από κοινού διεκδίκηση προσλήψεων και αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Να αντιταχθούμε στο καθεστώς των μνημονίων που υπηρετεί με τόσο σθένος η κυβέρνηση καταπατώντας κάθε κεκτημένο δικαίωμα και συνεχίζοντας την κατάργηση των όποιων κατακτήσεις...

Να επανέλθω, όμως, στο θέμα μας, τη λειτουργία του Π.Σ., και από τη σημερινή συζήτηση θέλω να δω ποια συμπεράσματα θα βγουν.

Τι θα καταλάβετε και πόσο θα την λάβετε υπόψι σας. Περιμένω ένα πολιτικό κλείσιμο και από την κ. περιφερειάρχη και από τον πρόεδρο του ΠΣ.

Όχι ένα τυπικό καλλικρατικό κλείσιμο.

Ένα ουσιαστικό πολιτικό κλείσιμο για όσα ζητήματα τέθηκαν. Με τι συμφωνείτε, με τι διαφωνείτε και γιατί, τι σκοπεύετε να κάνετε για την αναβάθμιση του ΠΣ κ.λπ.

Κλείνοντας θα επαναλάβω πολλές από τις προτάσεις που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα:

  1. Να σχεδιαστεί ένα χρονοδιάγραμμα συνεδριάσεων μέσα στο έτος για να προγραμματίζει ο καθένας από εμάς και τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Δεν μιλάω για έκτακτες καταστάσεις. Αναφέρομαι στις τακτικές συνεδριάσεις που δεν είναι δυνατόν να ορίζονται πάντα το τελευταίο πενθήμερο που ορίζει ο Καλλικράτης.
  2. Οι εισηγήσεις δεν μπορεί να είναι ξερά υπηρεσιακά έγγραφα. Κυριολεκτικά… διψάμε να ακούσουμε τους πολιτικούς σας στόχους και σχεδιασμούς για το Βόρειο Αιγαίο.
  3. Να ακούτε τι λέμε, τι προτείνουμε και να τοποθετήστε, γιατί δεν αποδέχεστε τις όποιες προτάσεις μας. Δεν γίνεται να συζητάμε απλά για να συζητάμε και κανείς να μην ακούει κανέναν. Να τεκμηριώνετε τις όποιες αποφάσεις σας. Η πλειοψηφία που σας δίνει ο Καλλικράτης δεν είναι τεκμηρίωση, είναι λαθροχειρία.
  4. Να τηρούνται αναλυτικά πρακτικά των συνεδριάσεων και απ’ ευθείας προβολή των συνεδριάσεων μέσα από την ιστοσελίδα της περιφέρειας, για να μπορεί ο καθένας –όπως άλλωστε δικαιούται- να δει τι και πώς συζητιέται εδώ μέσα.
  5. Τεχνολογική βελτίωση της τηλεδιάσκεψης. Το «τηλε» υπάρχει ως συνθετικό, αλλά απουσιάζει η διάσκεψη.
  6. Στα μεγάλα ζητήματα προγραμματισμού, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, έγκαιρη πολύ πριν τη συνεδρίαση κατάθεση της όποιας εισήγησης και διεξοδική, όχι τυπική συζήτηση.
  7. Η οργάνωση ημερίδων ή εκδηλώσεων από την περιφέρεια για κρίσιμους τομείς της οικονομικής ή κοινωνικής ζωής να είναι σχεδιασμένη και όχι της τελευταίας στιγμής. Να λαμβάνονται υπόψιν οι προτάσεις μας για την πρόσκληση φορέων ή ομάδων ανθρώπων. Επίσης, να καλούμαστε να καταθέσουμε τη γνώμη μας. Ο διάλογος κανέναν δεν έβλαψε…

Επιμένω, θέλω στο τέλος να απαντήσετε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και επί των επισημάνσεών μας και επί των προτάσεών μας…

 

Γιούλα Αργυρούδη - Οικολογικός  Άνεμος

Κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 11/4/2017 η περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Αργυρούδη διατύπωσε τις θέσεις του Οικολογικού Ανέμου για το μείζον ζήτημα της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως συνοπτικά παρουσιάζονται παρακάτω.

 «Αποτελεί αίτημα όλης της αντιπολίτευσης η αναβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε Πολιτικό Όργανο, με την έννοια της χάραξης και διαχείρισης των θεμάτων που εισηγείται η Περιφερειακή Αρχή μέσα από ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση. Ζητήσαμε επανειλημμένα τη δυνατότητα ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου  της Περιφερειακής Αρχής με την αντιπολίτευση. Δυστυχώς μέχρι στιγμής προτάσεις που απευθύνονται στο ΠΣ από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και πολλές δικές μας, δεν απαντώνται και δεν καταγράφονται ή επανέρχονται προς συζήτηση, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι διαφορές στις πολιτικές ιδεολογίες δεν εμποδίζουν, αντίθετα  υποστηρίζουν  την έκφραση συνεργασίας σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού και χάραξη πολιτικής, ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και συγκράτηση του πληθυσμού στα νησιά της Π.Β.Αιγαίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ωστόσο, με τον τρόπο που λειτουργεί, δείχνει να είναι αποκομμένο από τις τοπικές κοινωνίες  και τα ζωτικής σημασίας προβλήματα τους.

Επισημαίνεται για μια ακόμη φορά η απαξίωση της συνεργασίας της Περιφερειακής Αρχής με τοπικούς θεσμούς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Τουρισμού για την τουριστική προβολή των νησιών της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα σημαντικές αστοχίες, για την πλέον σημαντική οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας.  Ο Οικολογικός Άνεμος έχει πολλάκις  θέσει το θέμα της συνεργασίας και ανάδειξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου  ειδικά για το θέμα του τουρισμού, από το ΠΣ. Την ίδια στιγμή  ουδέποτε τίθενται τα θέματα του ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού προς συζήτηση και συνδιαβούλευση πριν την τελική τους ανάθεση σε εταιρείες , οι οποίες μάλιστα  δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα  στην περιφέρεια Β.  Αιγαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ντόπια επιχειρηματικότητα αλλά και την επιτυχία της ανάθεσης.

Τέλος η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, οφείλει να αφουγκραστεί τα αιτήματα των εργαζομένων και όσων υποστηρίζουν τα συμβούλια, προασπίζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.  Το  αίτημα  τους για καλύτερη-διαχείριση κατανομή των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας, πρέπει να τύχει και της δικής μας υποστήριξης, σε κάθε περίπτωση  όμως το προσωπικό της περιφέρειας δεν μπορεί να υποκαθιστά την Περιφερειακή αρχή όπως συχνά και συνήθως γίνεται.

Η Περιφερειακή αρχή οφείλει  να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των αποφάσεων της».

Στρατής Παυλής – Ανταρσία στο Αιγαίο

Η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά» με τον εκπρόσωπό της Παυλή Στρατή συμμετείχε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.), στις 13 Ιουλίου 2017 με θέμα τη λειτουργία του ΠΣ. Ακολουθεί η τοποθέτηση μας.

Αρχικά, η πολιτική συζήτηση στο Π.Σ. με ευθύνη της παράταξης της κ. Καλογήρου είναι σαφώς υποβαθμισμένη. Το Π.Σ. είναι το κατεξοχήν αρμόδιο πολιτικό όργανο, στο οποίο θα έπρεπε να συζητιούνται τα μεγάλα προβλήματα, που απασχολούν τους κατοίκους του Βόρειου Αιγαίου. Δεν νοείται ένα τέτοιο πολιτικό όργανο να μη συζητά τα μείζονα θέματα της περιφέρειας: την κατάσταση της κτηνοτροφικής και της γεωργικής παραγωγής (αμπελουργία και ελαιοκομία), τα προβλήματα των ψαράδων, τη μεταποίηση και τον τουρισμό. Δεν είναι δυνατό να μη συζητάμε για την ανεργία, την απληρωσιά και τη μαύρη εργασία, που ταλανίζει ιδιαιτέρως τη νέα γενιά και την οδηγεί σε αναγκαστική μετανάστευση. Δεν είναι δυνατό να μην μας απασχολεί η κατάσταση διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών, η παιδεία και η υγεία, η απομόνωση των νησιών από την ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω του υψηλού κόστους και της κακής ποιότητας των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Τέλος, δεν μπορεί το Π.Σ. να μην λαμβάνει πολιτική θέση και να μην κινητοποιεί το λαό για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την χώρα, όπως η επιβολή των μνημονίων και της ταπεινωτικής επιτροπείας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, του νερού, της ενέργειας, των λιμανιών και των αεροδρομίων, η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ο κίνδυνος πολεμικής εμπλοκής της χώρας στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Θα αντιτείνει η παράταξη της πλειοψηφίας πως εισηγούνται θέματα που αφορούν τη γεωργία, τις υποδομές ή τον τουρισμό. Έτσι είναι. Μόνο που έρχονται ασύνδετα και αφορούν το επιμέρους και όχι το γενικό, την έγκριση συγκεκριμένων δράσεων, χωρίς να εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ενιαία στρατηγική στόχευση με μετρήσιμους στόχους. Το μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων, αναλώνεται σε συζητήσεις για τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, για τη μετακίνηση κονδυλίων από τον ένα κωδικό στον άλλο, για την έγκριση  συμμετοχής στην τάδε έκθεση προβολής γεωργικών προϊόντων ή τη δείνα έκθεση τουρισμού ή τον καθαρισμό των τάδε ρεμάτων κτλ. Σε θέματα διαχείρισης, έγκρισης νομιμότητας εξόδων και τελικά, θέματα ελάσσονος πολιτικής σημασίας.

Αυτά όλα δεν συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων του νησιού. Δε γνωρίζουμε αν η κ. Καλογήρου έχει τέτοιο σχέδιο και σκοπίμως αρνείται να το παρουσιάσει και να το θέσει σε συζήτηση και κριτική, γιατί φοβάται τον έλεγχο και την αποδόμηση του από την αντιπολίτευση. Ή στερείται σχεδίου και αφήνει το σχεδιασμό και τη ρύθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας στο «χέρι των αγορών» και στις «μαγικές ιδιότητες», που πιστεύουν πως έχει οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι. Συμπερασματικά, η πολιτική συζήτηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός των παραγωγικών δραστηριοτήτων των νησιών, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα συζήτησης της Π.Α. Συνέπεια αυτής της πολιτικής επιλογής, η πλειονότητα των θεμάτων έρχεται με εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων και όχι των πολιτικών υπευθύνων, των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών. Και το περιεχόμενο των εισηγήσεων εξαντλείται στην παράθεση τεχνικών λεπτομερειών και στην ανάδειξη της νομιμότητας των εισηγήσεων. Αντίθετα, δεν τίθεται σε συζήτηση η αναγκαιότητα των προτάσεων και για το αν και πώς συνδέονται με το γενικότερο σχεδιασμό της Π.Α.

Υποβαθμισμένη είναι επίσης η δημοκρατική λειτουργία του Π.Σ. Καταρχάς, λόγω της επιλογής της κ. Καλογήρου, να απουσιάζει από την έδρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα των συνεδριάσεων. Ακολουθώντας το παράδειγμα της, την ίδια συμπεριφορά εμφανίζει και μερίδα των περιφερειακών συμβούλων. Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία οφείλεται στην υιοθέτηση των συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Το Π.Σ. έχει κατακερματιστεί σε πέντε διαφορετικά νησιά και είναι αδύνατο να λειτουργήσει ως ενιαίο σώμα. Οι σύμβουλοι που βρίσκονται στα άλλα νησιά ακούν με δυσκολία τις εισηγήσεις και τις ομιλίες, παρεμβαίνουν επίσης με δυσκολία, χάνουν το ενδιαφέρον τους, καθώς δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν το διάλογο. Το αποτέλεσμα είναι η συζήτηση να περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους συμβούλους που παρευρίσκονται στην έδρα της ΠΒΑ, στους επικεφαλής των παρατάξεων και σε μεμονωμένους συμβούλους. Η λειτουργία του ΠΣ ως ενιαίο σώμα έχει θυσιαστεί, για να εξοικονομηθούν λίγες χιλιάδες ευρώ.

Ο κανονισμός λειτουργίας που έχει καθιερώσει ο Καλλικράτης είναι αντιδημοκρατικός και γραφειοκρατικός και πάγια μας θέση είναι η κατάργησή του. Όμως η Π.Α. δεν διστάζει να τον καταπατήσει, όταν χρειαστεί. Απαγορεύει την τοποθέτηση συμβούλων ή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, όποτε το κρίνει. Καταστρατηγεί επιλεκτικά τους χρόνους ομιλίας στις τοποθετήσεις των συμβούλων. Αρνείται συστηματικά να συζητηθούν θέματα που θέτουν προς συζήτηση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δεν απαντά, όπως είναι υποχρεωμένη, σε ερωτήσεις και επερωτήσεις ή απαντά με απίστευτη καθυστέρηση. Στέλνει τις εισηγήσεις για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με καθυστέρηση. Φέρνει επανειλημμένα θέματα την τελευταία στιγμή, για να συζητηθούν εκτός ημερησίας διατάξεως, χωρίς να έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χωρίς να δίνεται ο χρόνος στους συμβούλους να μελετήσουν τις εισηγήσεις. Όλα αυτά δείχνουν πως για την ΠΑ οι συνεδριάσεις αντιμετωπίζονται ως ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο, για την εφαρμογή της πολιτικής της. Απ’ όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι η Π.Α. θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τις συνεδριάσεις, αν της έδινε τη δυνατότητα το έτσι και αλλιώς αντιδημοκρατικό πλαίσιο του Καλλικράτη.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αλλάξουν πολλά ως προς την υποβάθμιση του πολιτικού περιεχομένου των συζητήσεων  στο Π.Σ., καθώς εκτιμάμε πως αυτή είναι η επιλογή της κ. Καλογήρου. Όμως, απαιτούμε να ενισχυθεί τουλάχιστον η δημοκρατική λειτουργία του.

  • Να σταματήσει η επιλεκτική επίκληση του κανονισμού και οι παραβιάσεις του.
  • Να σταματήσουν να έρχονται διαρκώς θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως και να αποστέλλονται με καθυστέρηση οι εισηγήσεις.
  • Να απαντιούνται έγκαιρα οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις.
  • Να διασφαλίζεται η διαρκής παρουσία των συμβούλων στις συνεδριάσεις και το παράδειγμα να το δίνει πρώτα και κύρια η κ. Καλογήρου.
  • Να σταματήσουν οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη και να διασφαλιστεί πως το Π.Σ. θα συνεδριάζει ως ενιαίο σώμα στον ίδιο χώρο.
  • Κατά διαστήματα οι συνεδριάσεις να γίνονται και σε άλλα νησιά, ώστε οι σύμβουλοι να μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τους φορείς όλων των νησιών της ΠΒΑ. Μόνο έτσι μπορεί να καλλιεργηθεί η "περιφερειακή συνείδηση" που συχνά την επικαλούνται χωρίς να την πολυπιστεύουν αρκετοί εδώ μέσα.
  • Να ανακοινώνονται οι αποφάσεις του ΠΣ στον τύπο, ώστε να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία.

Για τα ζητήματα που έθεσαν οι σύλλογοι εργαζομένων της ΠΒΑ: Συμφωνούμε με τα αιτήματα τους για μαζικές προσλήψεις, ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Να αποζημιώνονται πλήρως για την υπερωριακή τους απασχόληση και να τηρείται η εργατική νομοθεσία για την ανάπαυση μετά από υπερωριακή απασχόληση. Δεν συμφωνούμε για την πραγματοποίηση συνεδριάσεων στο πρωινό ωράριο. Κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την παρακολούθηση των συνεδριάσεων από συμβούλους που εργάζονται ή μένουν μακριά από τις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και τη συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών. Κάτι τέτοιο, θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη λειτουργία του ΠΣ.

 

Μαρία Νικολάρα – Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή                     

Κύριε Πρόεδρε και  αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η μεσημεριανή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τα προβλήματα για τα οποία καιρό τώρα ζητάμε τη συζήτησή τους.

Τα αυτονόητα δηλαδή , που επανειλημμένα όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης έχουμε επισημάνει και στηλιτεύσει και που θα μπορούσαν να είχαν δρομολογηθεί πριν 3 χρόνια με την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Περιφερειακής αρχής.

 Θέματα πρακτικά (πχ. ετήσιος προγραμματισμός τακτικών συνεδριάσεων ώστε οι σύμβουλοι να είναι διαθέσιμοι από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, αναβάθμιση εξοπλισμού ώστε να διεξάγεται η τηλεδιάσκεψη χωρίς προβλήματα) αλλά και θέματα ουσίας (πχ. τρόπος εισαγωγής και συζήτησης θεμάτων, διαδικασία ψηφοφοριών, συζήτηση θεμάτων που θέτει η αντιπολίτευση κλπ).

Όμως μέχρι τώρα τα έχετε αντιμετωπίσει με αλαζονεία. Οι φωνές, οι παραινέσεις, οι προτάσεις και οι οχλήσεις μας ουδεμία εντύπωση σας προκαλούσαν ή έστω διέγειραν κάποια δημοκρατικά αντανακλαστικά. Ακόμα κι όταν στις αρχές του προηγούμενου Μάρτη ήρθε η επιστολή του τ.Προέδρου του ΠΣ κ.Χατζηγιάννη να ομολογήσει αυτά που γνωρίζαμε.

Η μεταφορά της αρμοδιότητας των απ’ ευθείας αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων  από το ΠΣ στην Οικονομική Επιτροπή, έφερε πάλι στο προσκήνιο το πρωτεύον θέμα της λειτουργίας του Π.Σ ως κεντρικού οργάνου της Περιφέρειας που ασκεί με βάση τον νόμο ΟΛΕΣ τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Τότε ζητήσαμε μια minimoum συνεννόηση. Ούτε και με αυτή την αφορμή όμως αναγνωρίσατε ότι το Π.Σ είναι το κεντρικό όργανο διοίκησης σύμφωνα μάλιστα με την βούληση των πολιτών που έταξε τον καθένα και την καθεμιά από μας – έστω και ελέω εκλογικού νόμου- στη θέση που είμαστε θεσμικά.

Απόδειξη το γεγονός ότι μόλις χτες, η δωρήτρια Περιφέρεια Αττικής επισκέφτηκε δια της Περιφερειάρχη της, κ.Ρ. Δούρου, την Περιφέρεια Β.Αιγαίου αλλά δυστυχώς επιλέξατε να αγνοήσετε την αντιπολίτευση προσβάλλοντας κατά τη γνώμη μου με τον τρόπο αυτό και το ΠΣ αλλά και την επισκέπτρια. Το ίδιο άλλωστε έχει συμβεί και με τις αλλεπάλληλες επισκέψεις Υπουργών. Ήταν τόσο παράλογο για παράδειγμα όταν επισκέφτηκαν ο Υπουργός ή ο αν.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την Περιφέρεια και τέθηκε απ τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη το θέμα της έλλειψης προσωπικού, ή άλλα σοβαρά ζητήματα, να μπορεί και η αντιπολίτευση με το θεσμικό της ρόλο να υπερθεματίσει γι αυτά?

Η έλλειψη επίσης σήμερα κάποιας εισήγησης εκ μέρους σας μαρτυρά πως για σας όλα βαίνουν καλώς.

Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα: υπάρχει για σας το ΠΣ ή είναι κάτι αναγκαίο και ενοχλητικό κακό που το συγκαλείτε για τους τύπους, εφόσον έχετε την πλειοψηφία να εγκρίνετε ότι εισηγείστε? Είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και για την οικονομική επιτροπή. Είναι έτσι τα πράγματα και για την ενημέρωση του Π.Σ όσον αφορά τη λειτουργία του Π.Τ .Ανάπτυξης, των νομικών προσώπων ,της Αγροδιατροφικής του γραφείου των Βρυξελλών, την απαιτούμενη δράση για να δώσουμε έργο και πνοή στην ΕΝΑ Β.Αιγαίου και τόσα άλλα. Καμία ενημέρωση παρότι το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα.

Θέτουμε λοιπόν ευθέως τα παρακάτω θέματα:

1.Δημοκρατική, με σεβασμό στην αντιπολίτευση λειτουργία των οργάνων

2.Έγκαιρες και προκαθορισμένες σε ετήσια βάση ημερομηνίες συνεδριάσεων τόσο του Π.Σ όσο και των Επιτροπών. Βελτίωση της τηλεδιάσκεψης . Συνεδριάσεις και στις άλλες έδρες των  Περιφερειακών ενοτήτων μία φορά το χρόνο / έδρα. Σεβασμός στα δικαιώματα των εργαζομένων.

3.Ανεξαρτησία του προεδρείου όπως ορίζει ο νόμος.

4.Σεβασμό στο θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης.

5.Διευκόλυνση της λειτουργίας των Περιφερειακών παρατάξεων με την παραχώρηση όσων ορίζει ο νόμος( γραφεία, διοικητική υποστήριξη)

6.Άμεσος απολογισμός του έργου και των οικονομικών στοιχείων του Π.Τ.Α, των νομικών προσώπων, του γραφείου των Βρυξελλών, και της Αγροδιατροφικής.

7.Άμεση παρουσίαση του master plan  για την ΕΝΑ Β.Αιγαίου

8.Αναβάθμιση και ανάδειξη του κύριου ρόλου του Π.Σ που είναι ο αναπτυξιακό σχεδιασμός και η παρακολούθηση της υλοποίησης του στην υποστήριξη της κατάρτισης της απασχόλησης την προώθηση της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, του κλάδου της αγροδιατροφής, της προστασίας και της ανάδειξης του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής κλπ. Με στοχοθεσία που θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης του ΠΣ αλλά και της Περιφερειακής Επιτροπής διαβούλευσης για την οποία έχετε την ευθύνη βελτίωσης της λειτουργίας της.

9.Ο προϋπολογισμός να συνοδεύεται υποχρεωτικά από πολιτική εισήγηση, το ίδιο και ο απολογισμός τον οποίο δυστυχώς αντιμετωπίζετε σαν μια διεκπεραιωτική διαδικασία έργο των Υπηρεσιακών Προϊσταμένων.

Πάνω σε αυτά συζητάμε λοιπόν σήμερα , αυτά διεκδικούμε και πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις. Και είναι πραγματικά κρίμα να προσεγγίζουμε θέματα διαπεριφερειακών συνεργασιών , στο όνομα της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών, όπως έγινε χτες με την εγκατάσταση αυτής της συνεργασίας με την Π.Αττικής και να μην μπορούμε, για τους ίδιους λόγους συμφέροντος, να το κάνουμε και σαν το ανώτερο όργανο της Π.Β.Αιγαίου

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey