-«Τα έργα τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή ο Γαληνός και η Καλογήρου», είναι τελευταία ο καημός των τοπικών κυβερνητικών στελεχών -Το «Ε» παρουσιάζει συνοπτικά έργα και ημέρες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού βουλευτή, για να δούμε ποιος τελικά αδικεί ποιον…

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει φαντάσματα

20/01/2018 - 13:00 Ενημερώθηκε 19/01/2018 - 20:12

 

Με αφορμή τις γαλαντόμες πράγματι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης προς ενίσχυση της Λέσβου, τις οποίες το «Ε» ανέδειξε διεξοδικά, παρουσιάζοντας και την αναπτυξιακή προοπτική που δίνεται στα χέρια της αυτοδιοίκησης, διαβάζουμε τελευταία θέσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν (λίγο έως πολύ) ένα αίσθημα «αδικίας» ως προς το ποιος αξίζει να πάρει τις… «δάφνες» για το ευνοϊκό κλίμα που (φαίνεται να) διαμορφώνεται για τον τόπο. Κι αν και εξακολουθούμε να μιλάμε για «εξαγγελίες» που απέχουν πολύ από το να γίνουν πράγματι πράξη, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί de facto πως τα τοπικά μέσα (κατά την κεντρική «γραμμή» πως όλα τα ΜΜΕ είναι απέναντι στην κυβέρνηση) «κρύβουν» ή δεν θέλουν να δουν την καθοριστική συμβολή των τοπικών στελεχών τους και του κυβερνητικού βουλευτή Γιώργου Πάλλη, ταυτόχρονα ισχυρίζεται και το οξύμωρο που τους θέλει σε κάθε περίπτωση να μην είναι της λογικής του «κατόπιν ενεργειών μου». Κι αυτό γιατί τα στελέχη του, ισχυρίζονται στον διαδικτυακό χώρο που αναπαράγει συχνά τις θέσεις τους, ότι είναι «από άλλο ανέκδοτο». Φτάνοντας όμως ως το σημείο να κατηγορήσουν τον τοπικό (τονίζουμε τον τοπικό) Τύπο πως είναι… «φίλα προσκείμενος προς τον δήμαρχο και την περιφερειάρχη»(!), προκαλώντας και εύλογα ερωτηματικά για το αν αυτή η διαπίστωσή τους, είναι στα πλαίσια του «άλλου ανεκδότου» που λένε ότι είναι, δεν μπορούμε να μην παρουσιάσουμε συνοπτικά τις πιο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις τους σε ζητήματα της Λέσβου. Από την αλησμόνητη ανακοίνωση της παρέμβασης του Γιώργου Πάλλη στον διοικητή του ΙΚΑ για την διαγραφή του προστίμου που είχε επιβληθεί στη ΔΕΔΑΠΑΛ για την καταγγελθείσα (προ εκλογής του στη βουλή) από την παράταξή του, ως «θολή» διαδικασία πρόσληψης των δεκάδων εργαζομένων της, ως και εκείνη για την διευθέτηση του διοικητικού αδιεξόδου στο «Μιχαλέλλειο» ίδρυμα στο Πλωμάρι. Υπενθυμίζοντας προς όσους πιστεύουν πως έχουν άπαντες μνήμη χρυσόψαρου, ότι αν κάποιοι ποτέ ήταν «φίλα προσκείμενοι» σε κάποιους άλλους, τότε σίγουρα αυτοί ήταν οι εκ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον (κακώς μάλλον;) «προβεβλημένο» σήμερα δήμαρχο Λέσβου για τις δεσμεύσεις ενίσχυσης που έλαβε από την κυβέρνηση.

Είναι πράγματι ουσιαστικό το πρόβλημα που χαρακτηρίζει το σημερινό κυβερνητικό κόμμα, που μέσα σε λιγότερο από μία πενταετία από ποσοστά κάτω του 5%, βρέθηκε στην κυβέρνηση, το ότι δεν διαθέτει σημαντική εκπροσώπηση στις τοπικές αρχές. Αυτό από μόνο του εξάλλου, στερεί τη δυνατότητα και προβολής προς τα έξω αλλά κυρίως και ενίσχυσης των θέσεων τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τα μέσα (στην κυβέρνηση). Παρ΄ όλα αυτά, κατά καιρούς υποθέσεις κατά τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε να συνδράμει για λογαριασμό της Λέσβου, όχι μόνο δεν κρύφτηκαν, αλλά μπήκαν σε όλα τα ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου. Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Δέδες, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και πιο χαμηλόβαθμα στελέχη όπως ο Κ. Πουλάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι πρόσωπα που είναι γνωστά από την ενασχόλησή τους με τα «ζητήματα Λέσβου» στο αναγνωστικό κοινό.

Από μακριά σε θέματα που καίνε

Το βασικό αντικείμενο κριτικής, αν όχι συνολικά του τοπικού Τύπου, τουλάχιστον της εφημερίδας μας εξαρχής (και ως σήμερα) προς τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ήταν άλλο: Το γεγονός πως σε μείζονα ζητήματα για τον τόπο (προσφυγικό, ΦΠΑ, σεισμός, τουρισμός, «Καλλικράτης» κ.α) τα στελέχη του και ο κυβερνητικός βουλευτής είτε σιώπησαν προκλητικά, είτε ασχολήθηκαν αναιμικά, είτε (πολύ χειρότερα) μπήκαν σε μία «μικροπολιτική» λογική. Αποκαλύπτοντας έναν πράγματι υπαρκτό «ανταγωνισμό» τους για ότι καλό μπορεί να γινόταν για τον τόπο με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, που μετατρέπονταν εύκολα και σε ανοιχτή αντιπαράθεση μαζί τους και μάλιστα σε περιόδους που η μπάλα… έκαιγε. Όπως συνέβη στη μετά σεισμόν εποχή, όπου η αυτοδιοίκηση υποκαθιστούσε το κράτος και ειδικά στο θέμα επισκευής των σχολείων, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αποδείξει τη δυνατότητα παρέμβασής του στην κυβέρνηση, εξέδιδε… ανακοινώσεις κατά του τότε προέδρου των σχολικών επιτροπών Παναγιώτη Κατσαβέλλη που ήταν… στέλεχος της ΝΔ. Και όταν ακόμη το «Ε», στη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού όπου αναμενόταν (και αναμένονται δυστυχώς ακόμα πολλές) οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους σεισμόπληκτους και στον δήμο, εξήρε την λειτουργία και τη σημαντική (πράγματι) παρουσία για να καλύψει τα κενά, του ορισμένου ως Συντονιστή για το σεισμό, Βασίλη Τεντόμα, εκείνος με αποστομωτική απάντηση μας… διέψευσε. Λέγοντας πως δεν έβγαλε ποτέ από πάνω του το κομματικό του σακάκι!

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα «έσπασε» με το Γαληνό

Σε κάθε περίπτωση, ο τοπικός Τύπος ουδέποτε αποσιώπησε την πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου Πάλλη κυρίως προς τον Σπύρο Γαληνό ή στην Χριστιάνα Καλογήρου. Οι πρώτες «επισκέψεις» τους στην Αθήνα για να συναντηθούν δια ζώσης με κυβερνητικά στελέχη, είναι καταγεγραμμένο ότι κλείστηκαν ή ευνοήθηκαν από τον τοπικό βουλευτή. Ειδικά μάλιστα η σημερινή δημοτική αρχή, ετύγχανε για πολύ καιρό της αμέριστης υποστήριξης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα την εξασφάλιση της βασικότερης δέσμευσης του Σπύρου Γαληνού προς τους δημότες: το κολυμβητήριο στα Θέρμα, για το οποίο ο Γιώργος Πάλλης έφερε μέχρι και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό στη Μυτιλήνη, για να εξαγγείλει την (όχι πάντως ακόμα και τυπικά ανακοινωμένη) χρηματοδότηση του έργου. Το ότι από ένα σημείο και μετά οι αγαστές σχέσεις των δύο πλευρών, διαταράχθηκαν, φτάνοντας ως το άλλο άκρο είναι άλλο θέμα. Δεν ξεχνάμε μάλιστα το ξαφνικό μένος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για το λάθος(;) στη μετάφραση των όσων φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον αγαπητό μέχρι πρότινος δήμαρχο Λέσβου για την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος» ειδικά για τα νησιά. Το λάθος της μετάφρασης ή το ουσιώδες, φαίνεται ότι ήταν πως κάτι τέτοιο εξασθενούσε την λάμψη της γνωστής εξαγγελίας της κυβέρνησης για τα νησιά. Με το γνωστό και επίσημο «Ειδικό Αναπτυξιακό» που ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης.   

«Κατόπιν ενεργειών μου» που δεν έγιναν κιόλας!

Θα πρέπει λοιπόν να πούμε εδώ πως αίσθησή μας είναι -βάσει των παραπάνω- ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του, όχι μόνο ενδιαφέρονται για το επικοινωνιακό αντίκτυπο του «κατόπιν ενεργειών μου», αλλά το κάνουν κατά κόρον, κοντράροντας στα ίσια ακόμα και τους πρώτους διδάξαντες αυτής της κουλτούρας. Το εύλογο αντικείμενο όμως κριτικής ήταν, το γεγονός πως πολλές κατά καιρούς φιλόδοξες παρεμβάσεις, τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα! Θυμίζουμε μόνο το χαρακτηριστικό της λογικής «κατόπιν ενεργειών μου» δελτίο Τύπου του Γιώργου Πάλλη με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Καλαματιανό για την διαγραφή του προστίμου του ΙΚΑ προς την ΔΕΔΑΠΑΛ, υπέρ του «φίλα προσκείμενου» δήμου Λέσβου: «Η συνάντηση έγινε προκειμένου να αναζητηθεί ο βέλτιστος τρόπος ώστε να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση μεταξύ ΙΚΑ και Δημοτικής Επιχείρησης». Μάλιστα, κατά το δελτίο Τύπου, ο κ. Πάλλης ενημέρωσε το διοικητή πως το συγκεκριμένο πρόστιμο «κακώς επιβλήθηκε, μιας και η ΔΕΔΑΠΑΛ ανέκαθεν ασφάλιζε τους εργαζόμενους της με σύμβαση έργου (ΤΕΒΕ)», προσθέτοντας πως τούτο μάλιστα γινόταν κατόπιν σχετικής υπόδειξης του ΑΣΕΠ (!) και άρα «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλακεί στη διαμάχη μεταξύ των δύο φορέων (ΙΚΑ-ΤΕΒΕ)». Και αν και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως ο κ. Πάλλης ως δημοτικός σύμβουλος διαχρονικά κατήγγειλε τον «εργασιακό μεσαίωνα» των υπαλλήλων, έχοντας μέσω της παράταξής του αναδείξει και το θολό της διαδικασίας πρόσληψης (με μπλοκάκι) δεκάδων εργαζομένων στην εταιρία του δήμου, η παρέμβασή του για… διαγραφή προστίμου, πως μπορεί άραγε να χαρακτηριστεί; Χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια το αν η παραπάνω παρέμβαση είχε τελικά αποτέλεσμα και το αν η ΔΕΔΑΠΑΛ πλήρωσε το επίμαχο πρόστιμο, ο κ. Πάλλης παρενέβη μία ακόμη φορά υπέρ του «φίλα προσκείμενου» δήμου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Για τη διευθέτηση του διοικητικού αδιεξόδου στο γηροκομείο «Μιχαλέλλειο» του Πλωμαρίου. Η «νομοθετική ρύθμιση» ωστόσο, δεν ήταν όσο εύκολη υπόθεση εκτιμήθηκε αρχικά και εν συνεχεία ο κ. Πάλλης, πέρασε στο άλλο άκρο, κατηγορώντας με ανακοινώσεις τον δήμο για κακό χειρισμό! Για να φτάσουμε στην πιο πρόσφατη παρέμβαση υπέρ του δήμου, όταν ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι (τέλη Σεπτέμβρη) με την αδυναμία του Υπουργείου Υποδομών και γενικά της κυβέρνησης να στηρίξει τη σεισμόπληκτη Λέσβο και ειδικότερα στο σήριαλ με τις επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων. Ο δήμος, εν μέσω έριδας με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε χρεωμένος με 2,7 εκ. ευρώ και ο κ. Πάλλης, συνοδευόμενος και από τον συντονιστή Β. Τεντόμα, επισκέφτηκε τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, ζητώντας την αποζημίωση του δήμου. Τελικά ο δήμος δεν αποζημιώθηκε μέσω του ΠΔΕ, καθώς η διαδικασία που υπεδείχθη δεν προβλέπονταν από το νόμο…

 

Δεν εξυπηρετούν τέτοιοι ανταγωνισμοί

Μ΄ αυτά και με εκείνα, η μερική αποτύπωση του ιστορικού της εποχής ΣΥΡΙΖΑ (και) στη Λέσβο, δεν έχει στόχο να εντείνει ή να προκαλέσει μία αντιπαράθεση. Αλλά να υπενθυμίσει το αυτονόητο: πως ο ρόλος το Τύπου, είναι να κρίνει, ειδικά την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο ρόλος του τοπικού Τύπου ειδικότερα, είναι εκ φύσεως συνδεδεμένος περισσότερο με τις τοπικές αρχές, αφού τα δικά τους έργα και ημέρες επηρεάζουν κύρια την τοπική κοινωνία. Το αν τα έργα τελικά τα «κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» ή ο «Γαληνός ή η Καλογήρου», είναι σαφώς ένα θέμα που μπορεί να απασχολεί επικοινωνιακά τους πρωταγωνιστές. Τα ρεπορτάζ του «Ε» ωστόσο για κάθε προοπτική που προβάλλει για τον τόπο, πιστεύουμε ότι έχουν αναδείξει ολόπλευρα τη συνεισφορά του καθενός. Το ζητούμενο όμως πρώτα απ΄ όλα, είναι να γίνουν αυτά τα έργα για τον τόπο. Και για αυτό το σκοπό, δεν εξυπηρετούν οι κατά καιρούς «ανταγωνισμοί» μεταξύ των θεσμών, τους οποίους στηλιτεύουμε σε κάθε ευκαιρία.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey