Από τον Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής μιλά στο «Ε» για το δημοψήφισμα και τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο αποχώρησε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναθεωρεί βασικές θέσεις στις οποίες διαμορφώθηκε»

08/07/2017 - 13:35 Ενημερώθηκε 08/07/2017 - 10:43

Στο γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο συναντηθήκαμε προς τα τέλη του περασμένου Ιουνίου με τον Νίκο Χουντή, ευρωβουλευτή, που έχει ενταχθεί πλέον στη «Λαϊκή Ενότητα» από τον Αύγουστο του 2015. Οι μέρες ούτως ή άλλως όπου έγινε η συνέντευξη πλησίαζαν την 5η Ιουλίου, όπου συμπληρώνονται δύο χρόνια από το δημοψήφισμα που δίχασε τον ελληνικό λαό και αναφερθήκαμε με επίκεντρο αυτό και τον ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωσκεπτικισμό. Εξάλλου, τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια στα καφενεία της Λέσβου αλλά και στα πληκτρολόγια οι συζητήσεις φούντωναν!

Ευρωβουλευτής ήταν και στην προηγούμενη θητεία του, την οποία μοιράστηκε με τον έτερο ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Νίκος Χουντής εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων. Διαφώνησε με το τρίτο μνημόνιο και παραιτήθηκε από το αξίωμα αυτό στις 13 Ιουλίου του 2015. Τη θέση του κατέλαβε η Σία Αναγνωστοπούλου. Την ίδια ημέρα παραιτήθηκε και από βουλευτής και, έχοντας εκλεγεί πρώτος αναπληρωματικός ευρωβουλευτής στις τελευταίες εκλογές για την Ευρωβουλή, για πρώτη φορά με σταυρό επανήλθε ως ευρωβουλευτής, καθώς παραιτήθηκε ο Μανώλης Γλέζος.

 

στην ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

 

Πώς είναι η μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή και εμπειρία μετά την αποχώρησή σας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Από την άποψη της ουσίας της πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε. Έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο αγωνιστήκαμε για να διαμορφωθεί και αγωνιστήκαμε για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού σε εναλλακτικές πολιτικές και για να ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές. Όμως, με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση -πια- ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ της υποταγής σε μνημονιακές πολιτικές έχει λάβει άλλο χαρακτήρα. Είμαι λοιπόν στην πολιτική συσπείρωση των δυνάμεων που προτείνουν ως εναλλακτική λύση, προκειμένου η χώρα να βγει από τα μνημόνια και από την κρίση, να υπάρξει ως αναγκαία και ικανή προϋπόθεση η έξοδος από την ευρωζώνη και στη συνέχεια με τη βούληση του λαού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ ότι πρέπει αυτή η πρόταση να κερδίσει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες για να μπορέσει να γίνει κυβερνητική.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση, την οργή και την αγανάκτηση του λαού από τις παρατεταμένες μνημονιακές πολιτικές και ενδεχομένως και τη δυσπιστία απέναντι στην αθέτηση τουλάχιστον των υποσχέσεων αυτών που ξέραμε ως του ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται μια νέα προσπάθεια και συμμετέχω στη διαμόρφωση ενός μετώπου της αριστεράς σε αυτήν τη βάση. Κατά μια έννοια, πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες».

 

«Η υποχώρηση προκάλεσε απογοήτευση»

Εκτός του ότι αρκετός κόσμος έχει απογοητευτεί, έχει ταυτίσει την Αριστερά με την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς λοιπόν μπορεί να έχει ελπίδα ένα τέτοιο μέτωπο που περιγράφετε;

«Σε αυτήν την εικόνα που παρουσιάζετε για τον ελληνικό λαό θέλω να προσθέσω και την ευρωπαϊκή εκδοχή αυτών των εξελίξεων. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η Ευρωπαϊκή Αριστερά είχε επενδύσει πολλές ελπίδες και προσδοκίες για να ανοίξει ένας δρόμος απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, της λιτότητας και του περιορισμού των δικαιωμάτων. Η υπαναχώρηση απ’ αυτό το πρόγραμμα προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση και στα ευρύτερα στρώματα της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με συνέπεια να δημιουργήσει πολλές δυσκολίες και στην πολιτική των αριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων. Εν γένει διαμόρφωσε τη λογική μέσα στην Ε.Ε. ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές, ότι οι πολιτικοί όλων ουσιαστικά των παρατάξεων υποκρίνονται, ότι ο βασικός σκοπός είναι απλώς η κατάληψη της εξουσίας και όχι η εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών και ότι δεν υπάρχει αριστερή εναλλακτική πρόταση.

Αντιλαμβάνεστε ότι διαμορφώθηκαν συνθήκες με την υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικής ήττας της Αριστεράς και των κινημάτων. Επομένως, η προσπάθεια δεν είναι μόνο να αποκτήσεις πάλι επαφή με τον λαό, να επενδύσεις ελπίδες και προσδοκίες στη συγκεκριμένη πρόταση και διέξοδο, αλλά και να δημιουργήσεις κινήματα αντίστασης απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι, αν υπάρχει μια λύση ώστε ο κόσμος να μπορέσει να φύγει από τη λιτότητα, είναι να εμπιστευτεί τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αυτό δεν το λέω εγώ. Επικαλούμαι τον γνωστό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς που είπε ότι ο κόσμος μπορεί να έχει ελπίδα από τους ανθρώπους που αρνήθηκαν να υπογράψουν το τέταρτο μνημόνιο, και είναι οι δυνάμεις που συγκροτούν τη “Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε). Και στη ΛΑ.Ε. είμαστε σε συντονισμό και με άλλες δυνάμεις της Ευρώπης που εμφανίζονται με ριζοσπαστικό πρόγραμμα, όπως ο Μελανσόν στη Γαλλία, προκειμένου αυτή η ανάταξη, να πούμε, της εμπιστοσύνης και της συσπείρωσης του κόσμου που απέχει να γίνει και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Κύριε Χουντή, θα επιμείνω, είναι άλλωστε και επετειακές οι μέρες. Υπάρχει κόσμος που λέει «ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ», «να μου κοπεί το χέρι», «έπρεπε να ξέρω ότι με κοροϊδεύει» και την ίδια ώρα δυνάμεις του παλαιότερου πολιτικού κόσμου αποδίδουν επίσης ευθύνες στους ψηφοφόρους αυτούς.

«Σε αυτούς που εμφανίζονται μετανιωμένοι απέναντι στην ψήφο τους τον Ιανουάριο του 2015 θα προσέθετα και τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που δεν ήταν όλοι ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, εκείνους του δημοψηφίσματος του 2015 που είπαν ένα μαχητικό, αποφασιστικό, άφοβο ΟΧΙ στα μνημόνια. Θυμηθείτε ότι το δημοψήφισμα έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και αυτοί που ψήφισαν ΟΧΙ σήμερα αναζητούν την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη.

Αυτό που μπορώ εγώ να πω είναι ότι εμείς δεν υποχωρήσαμε. Συγκροτήσαμε τη ΛΑ.Ε., θυσιάσαμε απέναντι σε αυτές τις υποσχέσεις με τις οποίες ήμασταν δεσμευμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό και υπουργικές θέσεις. Δεν λυγίσαμε και αυτή η στάση ευθύνης νομίζω ότι είναι ένα καλό εχέγγυο να μας εμπιστευτεί ο κόσμος».

 

«Πρόκειται περί μετάλλαξης»

Θα λέγατε ότι αυτό που έζησε η νέα γενιά με το δημοψήφισμα και την εναλλαγή της απόφασης του «ΟΧΙ» ήταν κάτι ανάλογο με αυτό που έζησε η γενιά σας με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού;

«Μπορεί να το εκλάβει κανείς ως έτσι, αλλά μόνο για τις γενιές που έζησαν κι εκείνα τα γεγονότα και πριν και που δυστυχώς είδαν να επαναλαμβάνεται η απογοήτευση. Η νέα γενιά δεν ήταν υποχρεωμένη να ζήσει τέτοιες εμπειρίες. Είναι αυτή από την οποία προσδοκούμε μέσα από τη δική της εμπειρία να ακολουθήσει έναν δρόμο πιο μαχητικό, αποτελεσματικό στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει πια η Ευρώπη και μετά την κατάρρευση του 1989.

Οι δυνάμεις που συγκροτήσαμε τη ΛΑ.Ε., χωρίς να απαλλασσόμαστε από ευθύνες και πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, προειδοποιούσαμε πάντα, με μειοψηφικές βέβαια απόψεις μες στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε σε σύγκρουση και ότι έπρεπε να προετοιμαστούμε. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε. Το φαινόμενο έχει και βαθύτερη ανάλυση. Δεν είναι απλώς μια υπαναχώρηση της Αριστεράς, έχει και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν το αντιλαμβάνεται ως ήττα, αλλά θεωρεί ότι ήταν και λάθος δρόμος ο δρόμος που πάρθηκε και μάλιστα σήμερα εκθειάζει τις πολιτικές που ακολουθεί γιατί θεωρεί ότι είναι και η μόνη έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια. Αναθεωρεί δηλαδή βασικές απόψεις που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία μας, που συγκρότησαν τους λόγους για να μας ψηφίσει ο ελληνικός λαός.

Επομένως, εδώ έχουμε το φαινόμενο μιας μετάλλαξης που έχει επέλθει σε πολλές πολιτικές δυνάμεις αλλά και στην Αριστερά, η οποία βάζει καινούρια ερωτήματα και μας βάζει μπροστά σε μεγαλύτερες ευθύνες. Κι έτσι γι’ άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι, αν δεν έχεις μια λύση ο λαός να την πάρει στα χέρια του, να την ελέγξει, μόνο διά της αναθέσεως δεν φαίνεται να μπορεί να εξασφαλιστεί».

 

«Η Ευρωζώνη έχει γίνει πολύ σκληρή»

Θεωρείτε ότι ήταν προβληματικό το ερώτημα του δημοψηφίσματος; Ήταν δηλαδή ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι ήταν;

«Απέναντι στην απάντηση για το δίλημμα του ελληνικού λαού πληρώνουμε όλοι δυστυχώς την υστέρηση στην ενημέρωση, στη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Πιο αναλυτικά δεν έγινε ποτέ μια συζήτηση στην Ελλάδα και προφανώς δεν έγινε δημοψήφισμα για το αν πρέπει η χώρα να είναι και να παραμείνει στην Ε.Ε. όπως έγινε σε πολλές χώρες. Δεν έγινε ποτέ ένα δημοψήφισμα στην ώρα του για το αν θα μπούμε στην Ευρωζώνη ή όχι.

Έχουμε σημαντική ευθύνη γιατί δεν είχαμε προειδοποιήσει -και επιτρέψτε μου και την προσωπική αναφορά- καθώς από την ώρα που έγινα ευρωβουλευτής ζητούσα από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει και εσωτερική συζήτηση και πλατιά καμπάνια στο τι αλλαγές έχουν γίνει στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, έτσι που σήμερα εκείνοι που υπερασπίζονται να μείνουμε στην Ευρωζώνη να ξέρουν ποια Ευρωζώνη υπερασπίζονται. Εικάζω επειδή τροφοδοτείται αυτή η συζήτηση με φόβους ότι αν φύγει κανείς από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει ζωή, ότι δεν είναι γνωστές οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει. Ότι η Ευρωζώνη έχει γίνει πολύ πιο σκληρή, έχει αφαιρεθεί στις χώρες της κάθε δικαίωμα αναπτυξιακής πολιτικής και επικρατεί άγνοια, ότι αυτά τα μέτρα που ζητούνται δεν είναι μέτρα που ζητούν οι σκληροί, αλλά νόμοι που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως η περικοπή των συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου, η κατάργηση συλλογικών δικαιωμάτων και συμβάσεων. Αυτά εμφανίζονταν ότι τα ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έχουν όμως θεσμοθετηθεί με τους νέους κανονισμούς που ψηφίστηκαν μετά την κρίση και αποτελούν ευρωπαϊκό δίκαιο. Και αυτό το ευρωπαϊκό δίκαιο το επικαλούνται κατά το δοκούν οι εταίροι και οι ελληνικές δυνάμεις εμφανίζονται ως αιφνιδιασμένες.

Αυτό το δίλημμα δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ιδεολογικής πολιτικής άσκησης που ανέξοδα κανείς θα μπορούσε να το συζητήσει, σήμερα είναι μια αναγκαιότητα μέσα από την εμπειρία που προκύπτει. Αν θες να βγεις από την επιτροπεία, τα μνημόνια και την κρίση, να ανακτήσεις δημοκρατία και εθνική κυριαρχία, πρέπει να κάνεις το βήμα, αλλά να έχεις και πρόταση. Διαφορετικά οι όποιες λύσεις διεκδίκησης παραμένουν εγκλωβισμένες. Όλοι οι λαοί θα βρεθούν μπροστά σε αυτό το δίλημμα. Το θέμα είναι ποιος θα δώσει προοπτική και από ποια πλευρά».

 

ΦΩΤΟ ΧΟΥΝΤΗΣ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey