Τη συζήτηση για την ανάπτυξη, επιλέγει ο Τσίπρας με συνομιλητές τους περιφερειάρχες

Κυριαρχεί η αποεπένδυση στο Βόρειο Αιγαίο

04/05/2017 - 11:15 Ενημερώθηκε 04/05/2017 - 13:22

Διακριτός θέλει να είναι ο ρόλος των Περιφερειών στην διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Μάλιστα ανέφερε πως επιδίωξη είναι ο εθνικός σχεδιασμός να βασιστεί στους σχεδιασμούς που θα καταρτίσουν οι 13 Περιφέρειες της χώρας. Η δομή αυτή, εφόσον υλοποιηθεί στην πράξη, σηματοδοτεί από κάτω προς τα πάνω διαμόρφωση του σχεδιασμού.

Από την συζήτηση που έγινε στην σύσκεψη, αλλά και από τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μετά από αυτή, έγινε σαφές ότι η όλη συζήτηση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Δηλαδή βρισκόμαστε πολύ μακριά από το στάδιο της υλοποίησης συγκεκριμένων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν την ζωή των πολιτών, τουλάχιστον στην περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας. Εξάλλου, η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνει η συνάντηση, δείχνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το πλαίσιο της συζήτησης. Συγκεκριμένα θέλει να βάλει τέλος στη συζήτηση για τα νέα μέτρα λιτότητας -που ήδη βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της συμφωνίας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης- και να δώσει έμφαση στη συζήτηση για το σχεδιασμό της ανάπτυξης, έστω κι αν οι ευεργετικές συνέπειες της δεν θα γίνουν σύντομα αισθητές.

 

«Να σχεδιάσουμε μαζί»

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους περιφερειάρχες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε: «Θέλω να κάνω μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε». Και υπογράμμισε: «Δεν θέλω η εισήγησή μου να είναι τυπική. Έχω την αίσθηση ότι δίνεται σε όλους η ευκαιρία, και στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση, να σχεδιάσουν με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι αιτίες της κρίσης είναι γνωστές και αναφέρθηκε στο «στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος», το οποίο συνετέλεσε στην κρίση. Ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο».

Χαρακτήρισε «μείζον εθνικό ζήτημα» την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα «δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες» είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης, να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι πόροι και σε γεωγραφικό επίπεδο». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στο παρελθόν οι πόροι κατανεμήθηκαν άδικα.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε στους περιφερειάρχες: «Πιστεύω ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες και να ανιχνεύσουμε τις αγωνίες της κοινωνίας, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μονάχα να απευθυνθούμε σε εσάς, που γνωρίζετε τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου. Που είστε σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκεστε με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα. Εσείς είστε αυτοί που θα παίξετε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

 

Προτεραιότητα οι νέες θέσεις εργασίας

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, τόνισε πως αν γίνεται λόγος για παραγωγική ανασυγκρότηση στο βόρειο Αιγαίο, θα πρέπει να συζητηθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κι αυτό σημαίνει την πραγματοποίηση επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι στην τελευταία πρόσκληση του αναπτυξιακού νόμου από τα νησιά της Περιφέρειας κατατέθηκαν μόλις πέντε επενδυτικά σχέδια. Επίσης σημείωσε πως είναι απαραίτητες οι θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς θα συμβάλουν στην αλλαγή του κλίματος αποεπένδυσης που επικρατεί στα νησιά. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η αντιμετώπιση του υψηλού μεταφορικού κόστους, η ματαίωση της επικείμενης κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης σημείωσε πως στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε πως μέχρι σήμερα, παρά τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Καλογήρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει: «Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα και ως χώρα και ως Περιφέρειες. Για εμάς, τη νησιωτική Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ένα κλίμα αποεπένδυσης.

Για να μπορέσουμε οι επιτελικού χαρακτήρα σχεδιασμοί να μην φαντάζουν ως μία πολυτέλεια, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τη σκληρή καθημερινότητα με μέτρα και πολιτικές εφαρμόσιμες.

Αυτό είναι το ζητούμενο για το νέο σχεδιασμό της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης».

Στην συνάντηση εκτός από τους 13 περιφερειάρχες, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας.

 

Αναπτυξιακά συνέδρια

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν και τα αναπτυξιακά συνέδρια που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αντικείμενο των συνεδρίων αυτών θα είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός κάθε Περιφέρειας, δεν προσδιορίστηκε όμως ο χρόνος πραγματοποίησης των συνεδρίων. Στην περίπτωση του Βορείου Αιγαίου, το συγκεκριμένο συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη.

Ακόμη στα μέσα του Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπως άλλωστε έχει προαναγγελθεί, η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου. Συγκεκριμένα προγραμματίζεται να επισκεφθεί τη Χίο, από το Βόρειο Αιγαίο, και τη Λέρο από το Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey