Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ για το προσφυγικό στη Χίο, δεν είπε κουβέντα για μετακινήσεις προσφύγων και εξέφρασε την… θρησκευτική του ευλάβεια στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Κλειστά κέντρα, άσυλο και επιστροφές

17/11/2017 - 15:27

Στο τρίπτυχο επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, συνόψισε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, στις εργασίες του σχετικού προσυνεδρίου του κόμματος που διεξήχθη χθες στη γειτονική Χίο. Το παρόν στις εργασίες, προσκεκλημένοι θεσμικά, έδωσαν και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. 

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε σαφή την πλήρη στήριξή του στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας κατά την τοποθέτησή του στο προσυνέδριο, επισημαίνοντας ότι αυτή ναι μεν λειτούργησε αποτρεπτικά, πλην - όμως - δεν λειτούργησε ο δεύτερος πυλώνας της, που αφορά την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν τυγχάνουν καθεστώτος ασύλου. Ωστόσο η παρέμβασή του στο προσυνέδριο δεν κάλυψε μείζονα ζητήματα για τις τοπικές κοινωνίες, με ποιο χαρακτηριστικό το ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα…

 

Το κεντρικό τρίπτυχο της Ν.Δ. για το προσφυγικό

Αναλυτικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματός του για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και ειδικότερα σε ότι αφορά το προαναφερθέν τρίπτυχο τόνισε:

  1. 1. Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε και στην Ελλάδα να εφαρμόζεται ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή μέσα σε έξι εβδομάδες να εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Στο σημείο αυτό κατηγόρησε τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ότι λειτουργούν πολλές φορές με ιδεολογικό πρόσημο, κατηγορώντας τις ότι έχουν άποψη για το πώς πρέπει να εξετάζονται αυτά τα αιτήματα ασύλου.

  1. 2. Να δημιουργηθούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ), που δεν δημιουργήθηκαν - παρά την συμφωνία των πολιτικών κομμάτων των Μάρτιο του 2016 - όπου θα διαμένουν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν τυγχάνουν καθεστώτος διεθνούς προστασίας και πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία.

Στο ίδιο σημείο διευκρίνισε ότι σε κλειστά κέντρα (όχι ανοικτά όπως σήμερα) πρέπει να διαμένουν και εκείνοι των οποίων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό.

  1. 3. Επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών στην Τουρκία, καθότι όσο δεν έχουμε επιστροφές, νομοτελειακά θα αυξάνει η συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησι.

 

 Η παρέμβαση Χρ. Καλογήρου

 

Στην δική της τοποθέτηση ως Περιφερειάρχης των νησιών που επιβαρύνονται από το προσφυγικό, η κ. Καλογήρου χαρακτήρισε το ζήτημα ως πρωτόγνωρο και εξαιρετικά σύνθετο.

«Στο Βόρειο Αιγαίο, στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, καταγράφονται σήμερα 13.272 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Λέσβο 8.373, στη Σάμο 2.394 και στη Χίο 2.505. Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο. Καμιά φορά σημειώνω στις δημόσιες τοποθετήσεις μου ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του να παρατηρείς το δύσκολο αυτό ζήτημα και να το συζητάς από μακριά και άλλο να το ζεις, να το βιώνεις στον τόπο σου. Όσο και αν αντιλαμβάνομαι την πολύπλευρη διάσταση και τις ευαίσθητες πλευρές που έχει αυτό το ζήτημα, έχω επιμείνει και θα επιμένω, επιτρέψτε μου να πω με αυστηρότητα και πειθαρχεία, στο δρόμο των λύσεων. Μεταξύ της συζήτησης και των λύσεων το βάρος της προσοχής μας, του ενδιαφέροντός μας και της δράσης μας πρέπει σταθερά να πέφτει στην πλευρά των λύσεων».

«Αποσυμφόρηση τώρα»

Ποια είναι η θέση που εξέφρασε η Περιφερειάρχη ενόψει της συνέχειας; «Η δική μας θέση για το ζήτημα αυτό ήταν και είναι συγκεκριμένη. Αποσυμφόρηση των νησιών μας, ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, ενίσχυση και εγρήγορση της διοίκησης, από πλευράς αρμοδίων υπουργείων, με σκοπό τη λειτουργικότητα των υποδομών. Σημείωσα προηγουμένως την εξαιρετική συνθετότητα του ζητήματος. Δεν χρειάζεται νομίζω αυτό ανάλυση. Συμπληρώνω ότι ευρισκόμενοι όλοι μας εμείς εδώ, άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου, αλλά και όλοι εμείς ως Έλληνες, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία που διανύουμε, οφείλουμε όχι μόνο να μην αγνοούμε, αλλά και να προτάσσουμε το ανθρωπιστικό αίτημα που ενυπάρχει μέσα στις δυσκολίες διαχείρισης αυτού του σύνθετου προβλήματος. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα μπορεί να βρίσκει μία αντιμετώπιση μόνο με συστηματική δουλειά, αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων και επίγνωση της συνθετότητάς του».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey