- Η επιστολή του Γιώργου Πάλλη προς τους απλήρωτους για τρεις μήνες εργαζομένους, είναι αποκαλυπτική του… αδιεξόδου που υπάρχει με την υπεσχημένη τροπολογία - Αίσθηση προκαλεί και η ξαφνική επίθεσή του προς τις δύο προηγούμενες δημοτικές αρχές για τις ευθύνες τους

Δεν προχωράει του «Μιχαλέλλειου»!

04/04/2017 - 13:48

 

Συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες από τη στιγμή που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αποφάσισε να μην εγκρίνει πλέον τους προϋπολογισμούς του «Μιχαλέλλειου» Γηροκομείου στο Πλωμάρι, τινάζοντας στον αέρα τους 13 εργαζομένους του, που εργάζονται από το Γενάρη απλήρωτοι, αλλά και τους προμηθευτές του ιδρύματος και φυσικά τους τρόφιμους.

Παρά την αισιοδοξία που απέπνεε η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που δεν προβλέφθηκε έγκαιρα από την ημέρα εφαρμογής του «Καλλικράτη», σήμερα όχι μόνο δεν παρατηρείται κάποια πρόοδος, αλλά στην προχθεσινή επιστολή του προς τους εργαζομένους του ιδρύματος (σ.σ. που για κάποιο λόγο δε δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο), ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Πάλλης ούτε λίγο, ούτε πολύ… παραδέχεται πως η υπόθεση έχει μπροστά της πολύ περισσότερο δρόμο απ’ όσο αρχικά εκτιμήθηκε πως είχε. Αφού η «φόρμουλα» που είχε υποδειχθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών μέσω ειδικής τροπολογίας αποκλειστικά και μόνο για το «Μιχαλέλλειο» -του οποίου ο διαθέτης όριζε να έχει διοίκηση αποκλειστικά και μόνο από τον (πρώην) Δήμο Πλωμαρίου- σκοντάφτει τελικά επάνω στο προφανές: στην υπόσταση και στη δομή του «Καλλικράτη» όπως παραδέχεται εξάλλου και στην επιστολή του προς τους εργαζομένους, ο κ. Πάλλης. Ζητώντας τελικά (κι άλλη;) υπομονή και επισημαίνοντας (κλασικά) πως η σημερινή κυβέρνηση δεν φταίει, «αλλά είναι η μόνη που έσκυψε επάνω στο πρόβλημα».

 

Το ιστορικό

Το ιστορικό με τις εξελίξεις στο «Μιχαλέλλειο» είναι γνωστό και πρόσφατο, αφού στα τέλη Γενάρη βρέθηκαν στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Κατσαρός, και ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας. Μαζί τους και ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης, ο οποίος ως κυβερνητικός βουλευτής πήρε την πρωτοβουλία και «άνοιξε» τις πόρτες των γραφείων τόσο του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, όσο στη συνέχεια και της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων. Στα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, καταγραφόταν η βούληση της κυβέρνησης να δώσει λύση στα (πράγματι) κακώς κείμενα των… προηγούμενων κυβερνώντων. Μέσω μίας τροπολογίας τελικά που θα απελευθέρωνε οριστικά το κληροδότημα να διοικείται από το τοπικό συμβούλιο Πλωμαρίου -όπως όριζε ο διαθέτης, αλλά δεν προβλέπεται από τον «Καλλικράτη»- και θα εξασφάλιζε και τους 13 εργαζομένους του, να συνεχίζουν να εργάζονται με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε ως την 1/1/2017. Με το αιτιολογικό πως δεν επιβαρύνουν το Δήμο και τον προϋπολογισμό του, αφού πληρώνονται μέσω του κληροδοτήματος. Βάσει αυτής της «φόρμουλας» που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση (με βάση τις εξηγήσεις της δημοτικής αρχής για την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης) για να δώσει λύση στο αδιέξοδο του «Μιχαλέλλειου», το τοπικό συμβούλιο Πλωμαρίου, θα συνέχιζε να έχει και την οικονομική διαχείριση του κληροδοτήματος, στέλνοντας τις εισηγήσεις του στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου για έγκριση. Και το γεγονός μάλιστα πως υπήρχαν τότε, σύμφωνα με τα όσα έλεγε στα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών η δημοτική αρχή, και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις κληροδοτημάτων σε δήμους της υπόλοιπης χώρας, που δύνανται να «εξυπηρετηθούν» από την τροπολογία που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση, είχε θεωρηθεί ότι αύξανε σημαντικά τις πιθανότητες να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση και μάλιστα γρήγορα.

 

Οι παλιοί φταίνε…

Η απαντητική επιστολή όμως του βουλευτή Γιώργου Πάλλη προς τους εργαζομένους του «Μιχαλέλλειου», οι οποίοι ζητούσαν πριν από λίγες ημέρες εξηγήσεις για το γεγονός πως δεν έχει δρομολογηθεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη, μόνο ευοίωνη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Με τον κ. Πάλλη δικαίως να τονίζει πως στο αδιέξοδο που προκλήθηκε, δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση, αλλά και να προκαλεί αίσθηση από την ξαφνική μεταστροφή του απέναντι στη στάση του Δήμου στο όλο ζήτημα, τόσο επί εποχής Βουνάτσου, όσο και επί εποχής Γαληνού. Που ειδικά στη δεύτερη (εποχή), ο κ. Πάλλης έχει πάει χέρι-χέρι με στελέχη της δημοτικής αρχής, για πλείστα ζητήματα στα γραφεία των υπουργών. Η επιστολή αποπνέει απαισιοδοξία και για έναν ακόμη λόγο. Αφού ο κ. Πάλλης αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο να εξηγήσει στους εργαζομένους το ποιοι φταίνε για το αδιέξοδο, καταλήγοντας όμως στο ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός, αν τελικά ο Δήμος πράξει εκείνα που πρέπει! Με ένα πνεύμα που δε συνάδει σε καμία των περιπτώσεων, με την εποχή που καταπιάστηκε με προθυμία, με την «καυτή πατάτα» που ατυχώς έπεσε στα χέρια της σημερινής κυβέρνησης.

 

«Επιδείξτε σύνεση και υπομονή»!

«Αγαπητοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Μιχαλέλειου, η κυβέρνηση αλλά και εγώ προσωπικά κάνουμε και θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό προκειμένου να ξεπερασθεί το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό σας καλώ να επιδείξετε σύνεση και υπομονή προκειμένου να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι είναι τουλάχιστον άδικο από την πλευρά σας και από την ηγεσία του Δήμου να επιρρίπτετε την ευθύνη στη μόνη κυβέρνηση που έχει πραγματικά σκύψει πάνω από αυτό το πρόβλημα. Το μόνο που μπορώ να προσθέσω κλείνοντας είναι ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, ενώ εύχομαι και ο Δήμος να επιδείξει ανάλογη υπευθυνότητα, προβαίνοντας στις ενέργειες αρμοδιότητάς του». Ποιες είναι τώρα οι ενέργειες της αρμοδιότητάς του; Σύμφωνα πάντα με την επιστολή του κ. Πάλλη, ο Δήμος πρέπει (σ.σ. αφού η «φόρμουλα» που προτάθηκε από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να προχωρήσει) να κάνει πλέον αίτημα προς τη Δικαιοσύνη. Κι αυτό γιατί τα όσα υπέδειξε το Υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Γενάρη, δεν έχουν ξαφνικά ιδιαίτερη σημασία, αφού ο ρόλος του είναι τελικά «επικουρικός» κατά τον κ. Πάλλη! Αφού γίνει το αίτημα αυτό προς τη Δικαιοσύνη λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα ενημερώνει ο κ. Πάλλης τους εργαζομένους, εκείνη θα το κοινοποιήσει προς την Αποκεντρωμένη, η οποία με τη σειρά της, θα το αναρτήσει μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και βάσει της απόφασης αυτής του Δικαστηρίου, θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα… Αν τα παραπάνω αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση στο αδιέξοδο ή όχι, δεν το γνωρίζουμε, αλλά αν πράγματι είναι, γιατί ο κ. Πάλλης αποποιείται την όποια «εμπλοκή» και συνηγορία του, που είχε μέχρι τώρα στην υπόθεση, σπεύδοντας να πετάξει το ...μπαλάκι στο Δήμο; Άλλαξε κάτι στη συνοδοιπορία του με τη δημοτική αρχή και παίρνει αποστάσεις; 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey