Ερώτηση από βουλευτές της Δη. Συ. για τους δασικούς χάρτες

Πρόχειρη η διαδικασία που ακολουθείται

15/02/2017 - 17:02

Αντικείμενο ερώτησης στη Βουλή έγιναν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η ερώτηση κατατέθηκε από 17 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Αντικείμενο ερώτησης στη Βουλή έγιναν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η ερώτηση κατατέθηκε από 17 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Οι βουλευτές αναφέρουν μεταξύ άλλων:

- Οι χάρτες δεν είναι επικαιροποιημένοι και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, διότι δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες (ΥΔΟΜ) τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών και δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής γης.

- Οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων και εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντάς τες αναδασωτέες και υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.

- Δεν λειτουργούν τα αναγκαία από το νόμο γραφεία στήριξης σε ωράρια που να εξυπηρετούν τους πολίτες και ειδικά τους αγρότες που έχουν τα περισσότερα προβλήματα, ενώ οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.

 

Προκάλεσε αναστάτωση

«Η πρόχειρη διαδικασία που ακολουθείται έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στις περιοχές που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες. Είναι πλέον απολύτως απαραίτητο η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα ώστε να αντιμετωπιστούν έστω τώρα τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί», αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Ταυτόχρονα, καλούν τον υπουργό να ενημερώσει σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα προκειμένου η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών να μη μετατραπεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα και να ληφθούν τα κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα ενημέρωσης των πολιτών. Εξάλλου, το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί μεταξύ της ΕΝΠΕ και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Τα όσα αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους δείχνουν ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που θα λύσει. Το χειρότερο από όλα είναι ότι χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να καταθέσουν ενστάσεις, αφού πολλά τμήματα αγροτικής γης έχουν χαρακτηριστεί ως δάσος ή ως δασικές εκτάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, οι ενστάσεις θα απορριφθούν, καθώς οι επιτροπές είναι αναρμόδιες να τις εξετάσουν. Δηλαδή όσοι έχουν αγροκτήματα κινδυνεύουν και να πληρώσουν το χαράτσι και να δουν μέρος των αγροκτημάτων τους να χαρακτηρίζεται ως δάσος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey