Ο Γιώργος Πάλλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά στο «Ε»

«Δεν θα γίνουμε "ναυαγοσώστες" της διαπλοκής...»

16/09/2015 - 16:15

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος Λέσβου Γιώργος Πάλλης μιλάει σήμερα στο «Ε». Εξηγεί γιατί πρέπει να ψηφιστεί στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα του και το πώς θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του μνημονίου.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος Λέσβου Γιώργος Πάλλης μιλάει σήμερα στο «Ε». Εξηγεί γιατί πρέπει να ψηφιστεί στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα του και το πώς θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του μνημονίου.

Είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λέσβου. Το κόμμα σας μαζί με την Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα, όμως, το κόμμα σας δεν αποδέχεται την «ιδιοκτησία» του μνημονίου. Οι ψηφοφόροι που πιστεύουν ότι η θέση της χώρας μας είναι εντός του ευρώ και της Ε.Ε. γιατί να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ένα από τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο; Αποδέχεστε το χαρακτηριστικό μνημονιακό κόμμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Να βάλουμε τα πράγματα με τη σειρά: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά από εφτά μήνες σκληρής  διαπραγμάτευσης, που κανείς και καμία δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έγινε σε περιβάλλον πρωτοφανών εκβιασμών από τους δανειστές και με  αποκορύφωμα την δεκαεφτάωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, υποχρεώθηκε να υποχωρήσει  και να αποδεχτεί, αυτό που ονομάζουμε, “τρίτο μνημόνιο”.
Το δίλημμα του Α. Τσίπρα και της κυβέρνησης, στην δοσμένη στιγμή, ήταν ανάμεσα σε μια σκληρή συμφωνία και σε μια χρεοκοπία της Ελλάδας.  Άραγε αυτό το γεγονός, δηλαδή η αναγκαία υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στους αφόρητους εκβιασμούς των δανειστών, κάνει την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, μνημονιακό κόμμα; Πολύ περισσότερο μάλιστα που και εσείς ο ίδιος σωστά λέτε, ότι και η κυβέρνηση της αριστεράς  και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποδέχονται “την ιδιοκτησία του μνημονίου”, δηλαδή λένε σε όλους τους δυνατούς τόνους, ότι “αυτή τη συμφωνία δεν την πιστεύουμε, δεν είναι δική μας, αλλά υποχρεωθήκαμε να την υπογράψουμε” και φυσικά θα την εφαρμόσουμε με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις.
Αυτό ακριβώς το σημείο είναι που διαχωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημονιακά κόμματα και τα οποία ως γνωστόν θεωρούν το μνημόνιο σαν “ευλογία” και αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προσαρμόζει το πρόγραμμά του στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, που προφανώς αναγνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματά της δεν είναι ευνοϊκά για τον λαό μας. Εμείς ψηφίσαμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, δηλαδή ΟΧΙ στην πρόταση Γιούνκερ. Μετά καταλήξαμε σε μια συμφωνία πολύ καλύτερη από την πρόταση Γιούνκερ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ψήφισαν ΝΑΙ στην πρόταση Γιούνκερ. Ας μην έρχονται τώρα να μας πούνε ότι το τρίτο μνημόνιο είναι χειρότερο.
Για εμάς, η συμφωνία της 12ης Ιούλη δεν είναι η μία και μοναδική πυξίδα. Όπως είναι για όλους εκείνους που, κάθε μέρα επί έξι μήνες, μας σταύρωναν γιατί δεν υπογράφαμε συμφωνία με του δανειστές, όπως - όπως και κακήν -κακώς και που μας κατήγγειλαν ότι διακινδυνεύουμε τη θέση της χώρας στο ευρώ, επειδή αρνούμασταν να υποταγούμε στους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε μετά τον Ιούλη. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ο Α. Τσίπρας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες, με δύο βασικούς πυλώνες: α) την αναδιανομή προς όφελος του κόσμου της εργασίας και β) τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων, που προϋποθέτει ριζικές θεσμικές αλλαγές και ρήξη με τη δομή της διαπλοκής. Γι' αυτό σήμερα, συσπειρωνόμαστε και αγωνιζόμαστε, για να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε, σε κατάσταση πολιορκίας».

Για το μεταναστευτικό

Ασχολείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα με το μεταναστευτικό ζήτημα και γνωρίζετε πολύ κατά τις διαστάσεις του προβλήματος. Οι προηγούμενες ημέρες ήταν πολύ δύσκολες για τη Μυτιλήνη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υπηρεσιακή Κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να αποφορτίσει τη Λέσβο από το μεγάλο όγκο προσφύγων που είχαν συγκεντρωθεί, κάτι που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπόρεσε να το κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι βάσιμη η πεποίθηση αυτή ή όχι;
«Εμείς δεν ισχυριζόμαστε πως όλα αντιμετωπίστηκαν και λύθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κάθε άλλο. Χωρίς πόρους, σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες με έναν κρατικό μηχανισμό σε πλήρη αδράνεια, αν όχι εχθρικό και με μόνο σύμμαχο το Δήμο Λέσβου, τους εθελοντές, την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους στην αστυνομία και στο λιμενικό, προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε με σχετική επάρκεια ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα που τις τελευταίες μέρες έγινε ακόμα  δυσκολότερο λόγω των χιλιάδων αφίξεων προσφύγων, θυμάτων άδικων πολέμων.

Σε σχέση με το ερώτημά σας, να πούμε όμως ότι τόσο πρόσφατα από εδώ από τη Μυτιλήνη η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός η κ. Θάνου, όσο και επανειλημμένα ο υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, έχουν πολλές φορές υπογραμμίσει, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στο προσφυγικό ζήτημα, υλοποίει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είναι επίσης προφανές ότι η άμεση λύση που έδωσε η υπηρεσιακή Κυβέρνηση, με τις γρήγορες καταγραφές των προσφύγων, την άμεση μετακίνησή τους, αλλά και τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων υποδοχής είναι στον αντίποδα της πολιτικής που και οι τοπικοί εκπρόσωποι της ΝΔ έχουν πολλές φορές και πρόσφατα εξαγγείλει, δηλαδή της  "αποτροπής", των “κλειστών συνόρων” κλπ., αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες ζωές και τους βέβαιους πνιγμούς στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σπίτια μας».

Έχουμε πρόταση για τους αγρότες

Τον Οκτώβριο θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων για τους αγρότες. Με αυτά που προβλέπονται πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή στα νησιά μας τα επόμενα χρόνια;
«H αλήθεια είναι ότι ο αγροτικός κόσμος τα έβγαζε δύσκολα και πριν από την υπογραφή της νέας συμφωνίας της 12ης Ιουλίου η οποία αναγνωρίζουμε ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει με το Ν. 4172/13 τη φορολόγηση των αποζημιώσεων και επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, ενώ με το νόμο για την τήρηση των βιβλίων εσόδων - εξόδων θέσπισε ουσιαστικά την «επαγγελματοποίηση» του αγρότη και την εξίσωσή του με τα άλλα επαγγέλματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρ’ όλη  την πίεση της οικονομικής ασφυξίας που του επέβαλαν  ψήφισε την απαλλαγή της φορολόγησης  των αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές, την απαλλαγή της φορολόγησης των επιδοτήσεων μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, καθώς και τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 55%  στο 27,5%.
Σε ποιους λοιπόν θα εμπιστευθούν  τη   διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου οι αγρότες; Σ’ αυτούς που έλεγαν “φέρτε μας μια οποιαδήποτε συμφωνία να υπογράψουμε”, σ’ αυτούς που έλεγαν ΝΑΙ σε όλα, ενώ γνώριζαν τα δυσβάσταχτα μέτρα που είχε η νέα συμφωνία, σ’ αυτούς που ακόμα και χωρίς μνημόνια έκοβαν τις επιδοτήσεις ή σ’ αυτούς που πάλεψαν πραγματικά για το δίκιο του;
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, στις οποίες αναφέρεστε, δεν έχουν ακόμα νομοθετηθεί. Εν όψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργασμένη πρόταση για την ελάφρυνση των μικρομεσαίων αγροτών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

Ο  κ. Μεϊμαράκης μόλις στο χτεσινό debate παραδέχτηκε ότι δεν έχει για όλα αυτά να μας πει κάτι συγκεκριμένο. Σε αντίθεση με εμάς που έχουμε  παράλληλο σχέδιο και προτάσεις με αντίμετρα, ώστε να πετύχουμε μια  καλύτερη  συμφωνία για τους μικρομεσαίους αγρότες.
Ως προς το αν θα υπάρξει παραγωγή για τα επόμενα χρόνια κι αυτό αισιοδοξώ ότι μπορεί να γίνει αν αλλάξει το παραγωγικό μας μοντέλο, αν υπάρξει καλύτερη οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας και της αγοράς, αν απορροφηθούν και αξιοποιηθούν στο έπακρο οι κοινοτικοί πόροι και αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού μας τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψω ως νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Πώς αντιμετωπίζετε το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή του σχηματισμού κυβέρνησης από τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές; Βλέπετε θετικά τη δημιουργία κυβέρνησης από όλα τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο προκειμένου η χώρα να έχει ισχυρή κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια;
«Όπως, με έμφαση σημείωσε πρόσφατα στην ομιλία του στο Κερατσίνι ο Α. Τσίπρας, “με τα σενάρια για κυβερνήσεις ‘μεγάλου συνασπισμού’, δήθεν ‘εθνικής ενότητας’, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού -και ό,τι άλλο μηχανεύονται, θέλουν να ξεμπερδέψουν με το ΣΥΡΙΖΑ μια για πάντα δίνοντας την τελευταία μάχη οπισθοφυλακής για να ανακόψουν την πορεία του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία και να ξεκόψουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ταξικές και κοινωνικές ρίζες του”.

Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε οι ναυαγοσώστες της διαπλοκής, της διαφθοράς και της εξάρτησης, καθώς επίσης και των πολιτικών δυνάμεων που αυτές  σιτίζουν. Από αυτή την άποψη η ψήφος των πολιτών την Κυριακή, όχι μόνο ακυρώνει αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά ταυτόχρονα δε θα ξεπλύνει, όσους έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε ανοιχτός σε συνεργασίες με καθαρό προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο, υπέρ των πολιτών του μόχθου που υποφέρουν και σταθερά κατά συνεργασιών τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου ή Σαμαρά, που έχωσαν ακόμα πιo βαθιά τη χώρα στην κρίση και την ταπείνωση. Είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι βιώσιμο το τρομακτικό δημόσιο χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey