Κορυφαία διάκριση σε διαγωνισμό εικονικής δίκης για τις κρατικές επιδοτήσεις

Η Μυτιληνιά Μαρία Κωφοπούλου πάει τη Νομική μπροστά!

16/07/2017 - 12:09

 

Υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του λέκτορα Γ. Κυριακόπουλου, ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, με τη Μυτιληνιά Μαρία-Πολυξένη Κωφοπούλου, συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης στο αεροπορικό δίκαιο (Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition) στη Βαλέττα της Μάλτας και κατέλαβε μετά σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων την 5η θέση ανάμεσα στα διαγωνιζόμενα Πανεπιστήμια στη γενική κατάταξη του ενάγοντος καθώς και την 5η θέση στα γραπτά υπομνήματα αμφοτέρων των διαδίκων μεταξύ 22 πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο!

Η «σπίθα» της Μαρίας Κωφοπούλου για τη νομική φαινόταν από το 2014 όπου πέρασε από τους πρώτους στη σχολή, απόφοιτη του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, έχοντας συγκεντρώσει 18.896 μόρια! «Αν και οι δικοί μου με επηρέαζαν για να ακολουθήσω ιατρικές σπουδές, εγώ ήθελα Νομική και πήγα στη θεωρητική κατεύθυνση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο «Ε» και μάλλον δικαιώνεται, αφού ο πατέρας της Σάββας Κωφόπουλος καμαρώνει που το όνομά της φιλοξενείται στις αθηναϊκές εφημερίδες. «Πιστεύω ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να κάνει τεράστια προσωπική προσπάθεια και ο ίδιος να είναι πεπεισμένος γι’ αυτό που κάνει ώστε να τα καταφέρει» ήταν το μήνυμά της και μάλλον παραμένει διαχρονικό!

 

Τον έπαινο των δικαστών

H Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτές αφού, σύμφωνα με σχόλιά τους που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, τα γραπτά υπομνήματα της ομάδας «περιείχαν μια εξαιρετική ανάλυση των Κανονισμών του ICAO σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς και των χρησιμοποιούμενων εννοιών του δημοσίου διεθνούς δικαίου, των ρυθμίσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), αλλά και αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), με ξεκάθαρη λογική και πρωτότυπα νομικά επιχειρήματα». Παράλληλα, κατά την ακροαματική διαδικασία, οι Ελληνίδες φοιτήτριες έλαβαν τον έπαινο των δικαστών για «την εξαιρετική προετοιμασία των επιχειρημάτων τους, που άντεχαν σε ισχυρό αντίλογο» καθώς και για τις γνώσεις τους στο επίπεδο της σχετικής νομικής πρακτικής και νομολογίας, όχι δε μόνο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και στο επίπεδο του ICAO και του WTO.

Η υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε στο ακανθώδες ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων στην αεροπορική μεταφορά, ειδικότερα δε στο κατά πόσο οι επιδοτήσεις αυτές μπορεί να είναι νόμιμες στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού ή αποτελούν αθέμιτες πρακτικές για την προώθηση και οικονομική ενίσχυση αεροπορικών εταιρειών, με τελικό στόχο την απόκτηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των υπηρεσιών παροχής αερομεταφορών. Το θέμα αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν το γενικότερο νομικό πλαίσιο των κρατικών επιδοτήσεων και την εφαρμογή τους στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, όπου οι περισσότερες σχετικές ρυθμίσεις παρέχονται με τη μορφή μη δεσμευτικών πολιτικών και κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Εξετάστηκε, επίσης, η σημασία και η εφαρμογή συγγενών ρυθμίσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey