Γονείς, μαθητές και δάσκαλοι μιλούν στο «Ε»

Συλλαλητήριο αγωνίας για το μέλλον των σχολείων!

09/06/2016 - 15:18

Συγκέντρωση και συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης από την πλατεία Σαπφούς με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και συνδικαλιστές, που αποκρίθηκαν στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και της ΕΛΜΕ Λέσβου.

Συγκέντρωση και συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης από την πλατεία Σαπφούς με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και συνδικαλιστές, που αποκρίθηκαν στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και της ΕΛΜΕ Λέσβου. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία από την πλατεία Σαπφούς, που διέσχισε την αγορά της Ερμού και στη συνέχεια βγήκε στην προκυμαία με συνθήματα υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Από τις 6 το απόγευμα, όπου άρχισαν να μαζεύονται οι διαδηλωτές, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλης Γιαννέλλης, καλούσε στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο: «Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εξαπατήσει με προκλητικό τρόπο, εκπαιδευτικούς και γονείς. Μιλούν υποκριτικά για ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο, ενώ στην πραγματικότητα καταργούν τα ολοήμερα σχολεία, συγχωνεύουν νηπιαγωγεία, περικόπτουν χιλιάδες διδακτικές ώρες. Με τροπολογία τους καταργούνται Τμήματα Ένταξης, Ειδικής Αγωγής. Ζητάμε μαζικούς και μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση, καμιά απόλυση εκπαιδευτικών».

Το «Ε» έδωσε βήμα σε όλους για να ακουστούν οι απόψεις, και η αγωνία της εκπαιδευτικής, μαθητικής και γονεϊκής κοινότητας απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές στην εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας.

 

«Για το νήμα των αγώνων»

Ο Νίκος Χρυσάφης, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ


Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Χρυσάφης, δήλωσε στο «Ε»: «Να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων, από εκεί που το αφήσαμε. Ο λαός μας έχει μάθει πλέον το πώς ανατρέπονται τα μνημόνια και αυτές οι πολιτικές. Οφείλουμε και το οφείλουμε πρώτα από όλα στα παιδιά μας, για να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές που δεν διαλύουν μόνο το χώρο της εκπαίδευσης, δεν διαλύουν μόνο το χώρο της Υγείας, διαλύουν την εθνική κυριαρχία, ένα λαό ολόκληρο».

 

«Φοβόμαστε την απαξίωση των σχολείων μας»

Ο Παναγιώτης Καρίπης, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Παναγιούδας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Παναγιούδας, Παναγιώτης Καρίπης, ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τα μέτρα που περνούν εναντίον της παιδείας, τα ολοήμερα, για τις θέσεις εργασίας. Γιατί θέλουμε να υπάρχουν δάσκαλοι να διδάσκουν τα παιδιά μας». Το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας έχει 80 μαθητές και άλλα 30 παιδιά είναι στο νηπιαγωγείο. «Είναι ένα μεγάλο σχολείο και αναπτυσσόμενο», πρόσθεσε. «Φοβόμαστε ότι θα απαξιωθούν τα σχολεία μας, ότι τα παιδιά μας δεν θα έχουν δασκάλους. Τα ολοήμερα δεν θα λειτουργήσουν ή θα πάρουν λιγότερους εκπαιδευτικούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, γονείς που χρειάζεται να βγουν στο μεροκάματο, δεν θα μπορέσουν να αφήσουν πουθενά τα παιδιά τους και θα έχουν πρόβλημα». 

 

«Αλλαγές παντού»

Ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης, πρόεδρος των Δασκάλων και των Νηπιαγωγών

«Κάνουμε αυτό το συλλαλητήριο για να ενημερώσουμε τον κόσμο, την κοινωνία της Λέσβου, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, για τις νέες αλλαγές που έρχονται κατά τη νέα σχολική περίοδο. Πρόκειται για αλλαγές που θα προκύψουν στο ολοήμερο σχολείο, στα νηπιαγωγεία, αφορούν στις ελλείψεις των αναπληρωτών, οι οποίοι δεν θα διοριστούν του χρόνου για να εργαστούν το νέο σχολικό έτος», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μίλτος Κουντουράς», Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

 

«Για εφοπλιστές και καναλάρχες υπάρχουν λεφτά, για τα σχολεία, όχι!»

Ο Κων/νος Ζιαμπάρας, πρόεδρος Γονέων Μανταμάδου

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Μανταμάδου, Κωνσταντίνος Ζιαμπάρας, δήλωσε στο «Ε»: «Είμαστε εδώ εξαιτίας των νέων μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων και με τις εντολές της Ε.Ε. περικόπτει κι άλλο τα σχολεία, μειώνει τις δαπάνες, μειώνει τους δασκάλους, χτυπάει τα ολοήμερα και τα νηπιαγωγεία και συνεχίζει γενικά την πολιτική της. Ενώ δεν υπάρχουν λεφτά για τα σχολεία και τα νοσοκομεία, υπάρχουν λεφτά για τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και για τους καναλάρχες δίνουν τα πάντα!»
Το Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου είναι 5θέσιο. «Κάθε φορά ζητούν από τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υλικά, αναλώσιμα, μας έχουν εξαντλήσει», κατέληξε.

 

Έδωσε τρεις φορές ΑΣΕΠ!

Η Σοφία Καζαμία

Μας μίλησε και η νηπιαγωγός Σοφία Καζαμία, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και Ανέργων Εκπαιδευτικών Λέσβου. Η οποία έχει εφτά χρόνια προϋπηρεσίας και έχει δώσει τρεις φορές ΑΣΕΠ, με τις δύο να είναι επιτυχούσα. «Εξαιτίας των πολιτικών αυτών, είμαι σε μία λίστα αναπληρωτών και έτσι με παίρνουν κάθε φορά σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας -Αθήνα, Χίο, Κρήτη Λέσβο- και όλο το καλοκαίρι είμαστε σε αναμονή. Δεν είμαι μόνιμη και δεν θέλουν τη μονιμότητα στα σχολεία. Οι ειδικότητες τείνουν να εξαφανιστούν», δήλωσε. Παράλληλα ανέφερε: «Από το κακό στο χειρότερο τραβάει το σκοινί, το Υπουργείο Παιδείας. Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν το Πάσχα σχετικά με το ολοήμερο σχολείο, ουσιαστικά προβλέπουν την κατάργηση των περισσότερων ολοήμερων. Για τα νηπιαγωγεία, πρέπει πλέον να έχουν 14 νήπια και προνήπια, για να δουλέψει το ολοήμερο, ενώ δουλεύουν οι γονείς. Ο δάσκαλος του ολοημέρου επί της ουσίας, καταργείται, αφού όσες ώρες περισσεύουν από κάθε σχολείο, θα συμπληρώνει σαν μπαλαντέρ σε άλλο σχολείο και κάθε μέρα οι μαθητές θα έχουν και άλλο εκπαιδευτικό».

 

«Διαλύουν τα σχολεία»

Ο Αριστείδης Σγατζός, μέλος της ΑΔΕΔΥ

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα μετά από το κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, για να διαδηλώσουμε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή την κυβέρνηση που στο όνομα του χρέους, της παραμονής στο ευρώ και στην Ε.Ε., κλείνει σχολεία, κλείνει ολοήμερα, διώχνει τα παιδιά -ιδιαίτερα των φτωχών και λαϊκών τάξεων- από τα σχολεία, απολύει χιλιάδες εκπαιδευτικούς με την αναπροσαρμογή του προγράμματος. Καταργεί αυτά της ένταξης και διαλύει στην κυριολεξία τα νηπιαγωγεία», ανέφερε στο «Ε» ο δάσκαλος Αριστείδης Σγατζός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ.

 

«Εκπαίδευση και μνημόνια δεν συμβαδίζουν»

Η Μαρία Περδικούρη, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου


Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Μαρία Περδικούρη, τόνισε στο «Ε»: «Θεωρούμε ότι είναι κοινά τα ζητήματα της εκπαίδευσης και όλοι αυτή τη στιγμή, ακόμα και με το πασπάλισμα των μεταρρυθμίσεων που θέλουν να εμφανίζονται, δυστυχώς όταν μπαίνουν στο πλαίσιο των μνημονιακών περικοπών, δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Οποιεσδήποτε αλλαγές δεν είναι στα πλαίσια του συνολικού πνεύματος εξυπηρέτησης του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, θα βρει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς απέναντί τους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey