Μόλις 400 οι επικαλύψεις στην Λέσβο από 4.000 που ήταν

Τσιρώνη: Κανένα λάθος στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας (vid)

15/06/2017 - 18:27 Ενημερώθηκε 16/06/2017 - 11:58

Απολύτως τίποτα δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από την παταγώδη αποτυχία της πρώτης προκήρυξης του προγράμματος βιολογικής γεωργίας. Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση στην Βουλή του κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησης από την Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα στην τοποθέτηση του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης μεταξύ άλλων είπε: «Ούτε σκοπιμότητες έγιναν ούτε λάθη. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε αυτό που έχει γραφεί κατά κόρον, ότι το βασικό κριτήριο σε αυτό το πρόγραμμα ήταν η natura, με αποτέλεσμα οι περιοχές που ήταν σε natura να «φάνε» όλα τα λεφτά. Να ξεκαθαρίσω, λοιπόν, ότι αυτό το κριτήριο ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν, από το 2014 που το κριτήριο αυτό μπήκε στη συζήτηση και εγκρίθηκε από την Επιτροπή. Δεν εγκρίθηκε επί των ημερών μας ούτε ήταν λάθος το κριτήριο. Η Επιτροπή επιβάλλει στα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα τέτοια κριτήρια. Είναι δύσκολο να βγάλουμε το κριτήριο natura».

Η παραπάνω αναφορά προκαλεί εύλογα έντονες ανησυχίες στους βιοκαλλιεργητές εν όψει της νέας προκήρυξης του προγράμματος που πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα το επόμενο διάστημα και η οποία θα έχει προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ποσό εξαιρετικά μεγάλο, αν αναλογιστούμε ότι ήδη έχουν δεσμευτεί περί τα 250 εκατ. ευρώ για όσους παραγωγούς εντάχθηκαν στην πρώτη προκήρυξη του προγράμματος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού η νέα προκήρυξη αναμένεται στα τέλη του φθινοπώρου.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο υπουργός ανέφερε πως: «Το 90% των προβλημάτων που έχει αυτή τη στιγμή η βιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι προβλήματα της ΚΑΠ και δεν είναι προβλήματα του προγράμματος. Όταν η ΚΑΠ πληρώνει στρεμματικά και αγροπεριβαλλοντικά και δεν συναρτά με την ποιότητα του προϊόντος ή με την ποσότητα του προϊόντος καθόλου και δεν βάζει ούτε καν μια ελάχιστη ποσότητα, είναι πολύ περιορισμένοι οι τρόποι ώστε να μπορέσουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα να πούμε ότι ένας βιοκαλλιεργητής που βγάζει καλό προϊόν στην αγορά –γιατί αυτός είναι ο στόχος της βιοκαλλιέργειας- αυτός ανταμείβεται περισσότερο από κάποιον άλλον».

Επίσης ο κ. Τσιρώνης είπε ότι έχουν κατατεθεί από το υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι αναγκαίες τροποποιήσεις για να μην αδικηθεί κανένας, ήδη από τον Μάιο. Αυτή τη στιγμή αναμένονται από την επιτροπή τις απαντήσεις.

Σε ότι αφορά την κατανομή των διαθέσιμων πόρων και τα νέα κριτήρια ο κ. Τσιρώνης είπε: «από τα συνολικά 600 εκατομμύρια και αν βάλουμε και μια λογική υπερδέσμευσης 10%, δηλαδή 660 εκατομμύρια που μπορεί να έχει η βιολογική γεωργία για το μέτρο 11 συνολικά στην πενταετία, έχουμε δαπανήσει μόνο 220 εκατομμύρια στη φυτική του Natura και όλα τα άλλα χρήματα είναι διαθέσιμα για τους υπόλοιπους, με τα καινούργια κριτήρια, που είναι η εμπειρία, που ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να το εγκρίνει, που είναι το ποσοστό εκτάσεων βιοκαλλιέργειας που έχει μέσα, που είναι το κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και άλλα κριτήρια που εξορθολογίζουν την αρχική πρόσκληση.

Άρα, λοιπόν, εδώ πέρα εμείς έχουμε σώσει τη συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων και πραγματικά οι κτηνοτρόφοι μας χαίρονται που τραβήξαμε όλα τα χρήματα πίσω, για να μη σπαταλήσουμε χρήματα σε ένα μέτρο Natura (σ.σ. εννοεί την ένταξη στο πρόγραμμα βιο-κτηνοτρόφων που διαθέτουν βοσκοτόπια σε περιοχές Natura)  που, ούτως ή άλλως, λόγω της υπερδέσμευσης δεν μπορούσε να λειτουργήσει».

Στο θέμα που τέθηκε για θέσπιση υποχρεωτικού συμβούλου για τους αγρότες ο κ. Τσιρώνης είπε: «Όταν μπήκα στο Υπουργείο, είχα πρόταση να καταργήσουμε τελείως τον σύμβουλο. Οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές μού ζήτησαν ο σύμβουλος να είναι υποχρεωτικός, γιατί αλλιώς δεν θα πρόκειται να λειτουργήσουν. Τι κάναμε, όμως, σε σχέση με το προηγούμενο μέτρο; Αυτό έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παλιά στο πρόγραμμα, ας πούμε, αν είχα εγώ να πάρω χίλια ευρώ, ήμουν υποχρεωμένος να δώσω 30 ευρώ με τιμολόγιο στον σύμβουλο. Έτσι ήμουν υποχρεωμένος. Στο καινούργιο πρόγραμμα πάλι χίλια θα πάρω, πάλι κάτι θα δώσω στον σύμβουλο, απλώς δεν είναι δεσμευτικό το νούμερο. Εγώ είπα, καταρχάς, τον σύμβουλο να τον βγάλω. Η αρχική πρόταση ήταν να τον βγάλουμε. Οι βιοκαλλιεργητές δεν ήθελαν».

Μόλις 400 επικαλύψεις στη Λέσβο

Τέλος, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα προβλήματα είναι γνωστά και χρονίζοντα και είναι αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα. Τα πολυώροφα χωράφια, οι κακές δηλώσεις, που χτυπούν κυρίως τους βιοκαλλιεργητές. Εδώ πέρα, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα. Θα μιλήσω ενδεικτικά για τη Λέσβο, όπου πριν είχαμε τέσσερις χιλιάδες επικαλύψεις, ενώ τώρα έχουμε τετρακόσιες. Δεν λέω ότι επιχαίρουμε για τις τετρακόσιες επικαλύψεις, αλλά μη λέμε ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πρόβλημα. Δεν το ανακαλύψαμε τώρα το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι παλαιό, χρονίζον και λύνεται. Λύνεται με δραστικά μέτρα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey