Το είπε και το έκανε το Οικονομικό Επιμελητήριο (Περιφερειακό Τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου), κάνοντας την ύστατη προσπάθεια να σωθεί το νησιωτικό κεκτημένο

Στην Ευρώπη για τον ΦΠΑ!

21/03/2018 - 13:53 Ενημερώθηκε 21/03/2018 - 13:58

Το Οικονομικό Επιμελητήριο (Περιφερειακό Τμήμα του Ανατολικού Αιγαίου) και ο Πρόεδρός του Παναγιώτης Μπαρούτης, δεν εγκαταλείπει την υπόθεση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και όπως είχε αφήσει  ο τελευταίος να εννοηθεί από την επομένη κιόλας της ανακοίνωσης της… κατάργησης του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, το έκανε πράξη: Απευθύνοντας πια το αίτημα για διατήρηση του νησιωτικού κεκτημένου, απευθείας στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας παράλληλα ξεκάθαρα την πρωτοβουλία να εξαντλήσει μόνος του τις πιθανότητες να σωθεί μία υπόθεση που κανείς δεν φανταζόταν ποτέ, ούτε καν πως θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση! Η επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ειδικότερα, απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ έχει μεθοδευτεί ήδη η υποστήριξή της, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Με διεξοδική επιχειρηματολογία που παρατίθεται παρακάτω και ζητά ξεκάθαρα: 1) Την  διατήρηση πέραν του εξαμήνου και μέχρι τέλους της προσφυγικής-μεταναστευτικής  κρίσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ  στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία  και Λέρο. 2) Την επαναφορά των μειωμένων  συντελεστών στις  νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας  που καταργήθηκαν. 3) Την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών  με στόχο την  αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την νησιωτικότητα και 4) την θέσπιση  σταθερά μειωμένων  συντελεστών ΦΠΑ για τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η επιστολή

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, στις 11 Οκτωβρίου 2017 οι Δήμαρχοι  των  νησιών του Αιγαίου   Σάμου, Χίου, Λέρου, Λέσβου, Κω και Ρόδου  με εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία ζήτησαν από τις Ενωσιακές Αρχές  την αναστολή  κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Δυστυχώς η έκκλησή τους δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση  με αποτέλεσμα  από 1 Ιανουαρίου 2018  οι μειωμένοι αυτοί συντελεστές  να διατηρηθούν  επιπλέον για ένα εξάμηνο  και μόνο  στα νησιά του του Ανατολικού Αιγαίου  Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Λέρο, που πλήττονται σε μεγάλο   βαθμό  από την  προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Η εξάμηνη παράταση είχε προφανώς ως αιτιολογική βάση  την εκτίμηση  ότι οι προσφυγικές-μεταναστευτικές  πιέσεις  θα αποδυναμωθούν  μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα. Η εκτίμηση όμως αυτή  δεν δείχνει να επαληθεύεται από την  εξέλιξη των  πραγμάτων δεδομένου ότι  οι  παράτυπες αφίξεις από την γειτονική  χώρα  εξακολουθούν με τον ίδιο αν όχι εντεινόμενο ρυθμό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία  της Ελληνικής Αστυνομίας  κατά το έτος 2017 εισήλθαν στα νησιά της Περιφέρειά μας   Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία  25113 πρόσφυγες -μετανάστες ενώ για το μήνα Ιανουάριο παρατηρείται  σημαντική αύξηση  από 1006 άτομα το έτος 2017 σε 1428 το έτος 2018, δηλαδή μια αύξηση  της τάξεως του 42%. ( Επισυνάπτεται  και το σχετικό έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας).                                                                                                                      

Επομένως η άποψη  ότι μέχρι το τέλος  του Ιουνίου  2018-  τέλος της  αναστολής κατάργησης - το πρόβλημα θα  πάψει να  υφίσταται δεν ενέχει  στοιχεία ρεαλισμού. Το γεγονός αυτό από μόνο του θα δικαιολογούσε την άμεση παράταση , σε πρώτη φάση, της ισχύος μειωμένων συντελεστών στα  παραπάνω νησιά  μέχρι το τέλος  προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Επισημαίνεται ότι  η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών  συνδέθηκε  με τα  προγράμματα  οικονομικής στήριξης της Ελλάδας ,τα γνωστά Μνημόνια, με στόχο  τη δημιουργία δημοσιονομικών  πλεονασμάτων. Η αιτιολογική αυτή βάση, σε πλήρη αναντιστοιχία  με τις πρόνοιες  της νησιωτικότητας, είναι εντελώς αβάσιμη δεδομένου ότι  το αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος  από την κατάργηση  των μειωμένων  συντελεστών -όπως  έχουν αποδείξει εμπεριστατωμένες οικονομικές μελέτες- θα είναι  επουσιώδες  και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μεγαλύτερη των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Γιατί είναι δίκαιο

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να  σημειώσουμε  τα στοιχεία εκείνα που κάνουν δίκαιο το αίτημά μας  για τη διατήρηση  του ειδικού καθεστώτος  ΦΠΑ στα νησιά μας:

-Για τα νησιά του Αιγαίου το ειδικό  καθεστώς δεν αποτελεί  ευνοϊκή μεταχείριση αλλά αντίθετα αποτελεί ένα δίκαιο αντιστάθμισμα  για τα προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητα. Εξάλλου σας είναι γνωστό ότι ειδικό καθεστώς  ΦΠΑ με μειωμένους συντελεστές ισχύει και σε μια σειρά άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

-Το ειδικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου  παραχωρήθηκε γιατί:

 α- αποτελεί ένα αξιόλογο αντιστάθμισμα  απέναντι στα μειονεκτήματα που συνδέονται με την εδαφική ασυνέχεια.

β.-υπάρχουν μικρές  και ευαίσθητες οικονομίες κλίμακας

γ.-υπάρχει μεγάλο  κόστος μεταφοράς  προσώπων  και προϊόντων

δ.-ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του  τουριστικού προϊόντος των νησιών που αποτελεί και  την κύρια  οικονομική δραστηριότητα τους.

ε.-αποτελεί  μέτρο δικαιοσύνης δεδομένου ότι  οι νησιωτικές κοινωνίες λόγω  του γεωγραφικού  απομονωτισμού δεν έχουν  ισοδύναμη πρόσβαση  με τους κατοίκους των ηπειρωτικών περιοχών στις κρατικές  παροχές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσβαση  σε ιατρικές υπηρεσίες που συχνά  η έλλειψή τους  οδηγεί  σε οδυνηρά αποτελέσματα.

στ.-συνιστά  κρίσιμο παράγοντα  για τη  δημογραφική σταθερότητα  του  νησιωτικού συμπλέγματος  που αποτελεί  ταυτόχρονα  και  εξωτερικό όριο  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ζ.-αποτελεί  έμπρακτη εφαρμογή της  πρόνοιας  του άρθρου 101 του Συντάγματος   που επιβάλει στην Πολιτεία την υποχρέωση να λαμβάνει υπόψη της τη νησιωτικότητα όταν νομοθετεί  ή δρα  κανονιστικά.

Είναι φανερό  ότι ενώ το δημοσιονομικό όφελος  θα είναι ασήμαντο  η επιβάρυνση  για τους κατοίκους  των υπόψη νησιωτικών περιοχών από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές  προσφυγικές-μεταναστευτικές πιέσεις  καθώς  και την επιβολή του νέου φόρου  διαμονής στα  ξενοδοχειακά καταλύματα θα έχει  καταστροφικές  συνέπειες γιατί θα:

-οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες

-καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα  της Περιφέρειας και ιδιαίτερα  το τουριστικό προϊόν 

-οδηγήσει σε αύξηση των μεταφορικών εξόδων

-μειώσει  την κερδοφορία των επιχειρήσεων και  τις επενδύσεις

-αυξήσει την ανεργία  με συνέπεια την δημογραφική κατάρρευση 

-αυξήσει την φορολογική παραβατικότητα

-αυξήσει την αδήλωτη εργασία  και την εισφοροδιαφυγή

-μειώσει την επισκεψιμότητα των νησιών  και την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών.

Στο σημείο αυτό δεν παρελκύει να υπενθυμίσουμε  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει  μια σειρά μέτρων  για τη στήριξη των νησιωτικών πληθυσμών  με στόχο  την αντιμετώπιση της γεωγραφικής απομόνωσης και την ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.  Ένα από αυτά τα μέτρα  όπως ασφαλώς γνωρίζετε  είναι και η δυνατότητα  των κρατών μελών να θεσπίσουν  μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ  στις νησιωτικές  και απομακρυσμένες περιοχές  της Ένωσης. Στη χώρα μας , με την πληθώρα  των νησιωτικών περιοχών , η δυνατότητα αυτή  απέκτησε συνταγματική ισχύ».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey