«Όχι» Αποστόλου στην εθνικοποίηση της ΚΑΠ

22/02/2018 - 15:09

Την αντίθεσή του στην ιδέα της συγχρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Γεωργίας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), καθώς όπως τόνισε, κάτι τέτοιο «θα σηματοδοτήσει τάσεις επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ και παράλληλα θα οδηγήσει σε αύξηση του εσωτερικού ανταγωνισμού στην Ε.Ε.».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα να συνεχιστεί με αποκλειστική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και μετά το 2020, ενώ διαφώνησε με τις συζητήσεις για την εξωτερική σύγκλιση με αποκλειστικό κριτήριο την ανά εκτάριο ενίσχυση, καθώς «οι διαφορές που καταγράφονται μεταξύ των κρατών-μελών αντανακλούν τις διαφορετικές οικονομικές και γεωργικές συνθήκες τους». «Συμφωνούμε με την Επιτροπή», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, «για πιο δίκαιη και με καλύτερη στόχευση, κατανομή των ενισχύσεων αυτών, με τη διερεύνηση δυνατοτήτων, όπως το υποχρεωτικό capping, οι φθίνουσες ενισχύσεις για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, οι αναδιανεμητικές ενισχύσεις προς όφελος των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων καθώς και των εκμεταλλεύσεων των ορεινών/μειονεκτικών/νησιωτικών περιοχών». Η αποτελεσματικότητα των άμεσων ενισχύσεων, υπογράμμισε, πρέπει να συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με την επισιτιστική επάρκεια, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Δίχτυ προστασίας
Σημείωσε ακόμη, πως οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν δίχτυ προστασίας του γεωργικού εισοδήματος και θα πρέπει να συνδεθούν, μεταξύ άλλων, με την ανάπτυξη, την απασχόληση, την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι υποστηρίζει τον «πράσινο προσανατολισμό» της ΚΑΠ (πρασίνισμα), ωστόσο η μέχρι σήμερα εμπειρία κατέδειξε ότι απαιτείται περαιτέρω απλούστευση των κανόνων, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά του και να μειωθεί το άχθος που προκαλεί σε γεωργούς και εθνικές διοικήσεις. «Θεωρούμε ότι ορθώς η ΚΑΠ έχει περιβαλλοντική διάσταση, η οποία τής δίνει έναν επιπλέον λόγο νομιμοποίησης στην κοινωνία. Ωστόσο δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η ΚΑΠ δεν αποτελεί περιβαλλοντική αλλά αγροτική πολιτική και ότι η γεωργία έχει ήδη αποδείξει τη θετική συμβολή της στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ίδιοι οι γεωργοί πληρώνουν το τίμημα αυτής της αλλαγής και πρέπει να εξετάσουμε όχι μόνο πώς θα το μετριάσουμε αλλά και πώς θα τους εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα εργαλεία για να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του».

Αντιμετώπιση των αδυναμιών
Σε ό,τι έχει να κάνει με την αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι «είναι μια πολιτική με πολλαπλές παρεμβάσεις» συμπληρώνοντας όμως πως «έχουν αναδειχθεί και αδυναμίες που αφορούν τις εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες διαπραγμάτευσης και εγκρίσεις των προγραμμάτων» ζητώντας την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών στο σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ. Οι νέες αλυσίδες προστιθέμενης αξίας, η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, η διασφάλιση ποιοτικών υποδομών και υπηρεσιών στην ύπαιθρο, συνέργειες με άλλες πολιτικές θα βελτιώσουν την ευεργετική επίδραση της πολιτικής της αγροτικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές και θα ενισχυθεί περαιτέρω τόσο η απασχόληση όσο και η ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey