Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΚΕΕΕ στο Επιμελητήριο Λέσβου

Μίχαλος: Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν γίνεται

25/07/2017 - 18:10

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, από την Μυτιλήνη και το Επιμελητήριο Λέσβου, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ το Σάββατο το πρωί, δήλωσε: «Η επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά από εννέα σχεδόν χρόνια ύφεσης, είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης για την Ελλάδα. Για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους πολίτες της. Όλες οι θυσίες και οι προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, θα κριθούν από το πότε και με ποιο ρυθμό θα αρχίσει ξανά η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται.

Και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, για άλλη μια φορά, το προφανές: ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια και χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Στην κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα, δεν είναι αρκετή μια οριακά θετική μεταβολή του ΑΕΠ από έτος σε έτος. Και σίγουρα δεν είναι αρκετή μια ανάπτυξη που στηρίζεται σε συγκυριακούς παράγοντες».

 

Ανάπτυξη και φόροι δεν συμβαδίζουν

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις όταν το ύψος των φόρων και των εισφορών που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα, ξεπερνά το 50% των εσόδων μιας επιχείρησης. «Δεν μπορεί να μειώνεις κατώτατους μισθούς, για να αυξηθεί -υποτίθεται- η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ίδια στιγμή να φορολογείς ό,τι κινείται. Δεν μπορεί να ζητάς θέσεις εργασίας και εισοδήματα, όταν για να πάρει ο εργαζόμενος 850 ευρώ στο χέρι πρέπει ο εργοδότης να πληρώσει κοντά 1.300 ευρώ σε φόρους και εισφορές».

Αναφερόμενος στο κεφαλαιώδες ζήτημα των «κόκκινων δανείων» είπε: «Θυμίζω ότι η χώρα έχει δεσμευθεί να μειώσει το ύψος των “κόκκινων δανείων” κατά 40 δις ευρώ ως το 2019 και μέχρι τώρα έχουν διαγραφεί δάνεια 12 δις ευρώ. Στο επόμενο διάστημα, λοιπόν, πολλές από τις επιχειρήσεις που είναι τώρα εγκλωβισμένες, θα βρεθούν στο στόχαστρο.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος, σε σχέση με τα “κόκκινα δάνεια”, είναι ότι βιώσιμες, υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό. Και όταν δανείζονται, το κόστος είναι εξοντωτικό».

 

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΚΕΕΕ περιγράφεται από τα ακόλουθα σημεία:

- Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.

- Βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ο μηχανισμός της εξωδικαστικής ρύθμισης, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις να σωθούν και να προχωρήσουν μπροστά.

- Χρηματοδοτικά εργαλεία, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά.

- Εκσυγχρονισμός νομοθετικών πλαισίων και διαδικασιών. Ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Λιγότερη γραφειοκρατία, αποτελεσματικότερη Δημόσια Διοίκηση.

- Αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.

- Στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, σε επενδύσεις αναβάθμισης και αξιοποίησης σημαντικών υποδομών, όπως μαρίνες, αεροδρόμια, κέντρα διαμετακομιστικού εμπορίου.

- Ειδικό πλαίσιο στήριξης για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας και ειδικότερα για αυτές των ακριτικών νησιών.

 

Ο Βαγ. Μυρσινιάς

Στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, αναφέρθηκε στο ρόλο των Επιμελητηρίων στην αναπτυξιακή διαδικασία. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως Επιμελητήριο Λέσβου οραματιζόμαστε μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. βασισμένη στην ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και παράλληλα με παρακίνηση για δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων με σκοπό τη μέγιστη υπεραξία για τους παραγωγούς. Βασισμένη σε ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν που θα προσελκύσει επισκέπτες με τη δυνατότερη υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη. Βασισμένη στην προώθηση και υποστήριξη επιχειρήσεων τεχνολογίας και καινοτομίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μυρσινιάς αναφέρθηκε στη στήριξη που χρειάζονται οι νησιωτικές περιοχές και συγκεκριμένα η Λέσβος, από την πολιτεία, με θεσμικά και οικονομικά κίνητρα και μέτρα, όπως οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α., το μεταφορικό ισοδύναμο, φορολογικά κίνητρα κ.ά..

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey