Οι αλήθειες των αριθμών και η σύγκριση βορείου και νοτίου Αιγαίου

Μια εβδομάδα του νοτίου όλη η κίνηση στο βόρειο Αιγαίο

06/06/2017 - 16:45

Μελετώντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυθόρμητα γίνεται η σύγκριση του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Το 2016 το βόρειο Αιγαίο εισέπραξε μόλις 130,8 εκατ. ευρώ από 328,1 χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 2.458,2 χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Το νότιο Αιγαίο εισέπραξε 3.136,1 εκατ. ευρώ από 5.226,5 χιλιάδες τουρίστες που πραγματοποίησαν 39.996,1 χιλιάδες διανυκτερεύσεις (ναι, 40 εκατ. διανυκτερεύσεις). Κοντολογίς, όλη η τουριστική κίνηση των νησιών του βορείου Αιγαίου αντιστοιχεί σε μια εβδομάδα, ίσως και λιγότερο, της τουριστικής κίνησης των νησιών του νοτίου Αιγαίου.

Τα στοιχεία που αναφέραμε δεν είναι τα χειρότερα. Υπάρχουν κι άλλα που σίγουρα θα απογοητεύσουν, κι επιπλέον οφείλουν να προβληματίσουν όσους ασχολούνται με τις τύχες του τουρισμού στο βόρειο Αιγαίο. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη στο βόρειο Αιγαίο είναι μόλις 398,6 ευρώ, στο νότιο Αιγαίο είναι 600 ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στο βόρειο Αιγαίο είναι 53,2 ευρώ και στο νότιο Αιγαίο 78,4 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής ενός ταξιδιώτη στο βόρειο Αιγαίο είναι 7,5 ημέρες και στο νότιο Αιγαίο 7,7 ημέρες.

 

Εισπράττουμε λίγα από λίγους

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από τους παραπάνω αριθμούς είναι ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου εισπράττουν λίγα από λίγους τουρίστες. Το ερώτημα είναι γιατί ένας τουρίστας που μένει τις ίδιες ημέρες στη Λέσβο και στη Νάξο αφήνει περισσότερα χρήματα στη Νάξο και μάλιστα η μέση ημερήσια δαπάνη του είναι μεγαλύτερη από τη μέση ημερήσια δαπάνη του στη Λέσβο.

Σίγουρα η μεγάλη διαφημιστική προβολή που έχουν δεχθεί τα νησιά του νοτίου Αιγαίου παίζει ρόλο. Ωστόσο, η διαφήμιση υποστηρίζει ένα συνολικό τουριστικό προϊόν, το οποίο συντίθεται από επιμέρους προϊόντα και υπηρεσίες.

Το ζητούμενο είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου και παράλληλα να αυξηθούν και οι τιμές που προσφέρονται ώστε να μένουν περισσότερα έσοδα στα νησιά. Κι αυτά τα αυξημένα έσοδα θα πρέπει να οδηγήσουν σε βελτίωση των εισοδημάτων όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό, σε καλύτερες τιμές για τα τοπικά προϊόντα, σε περισσότερα έσοδα για τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά γραφεία, όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey