Κάποιος να… ανοίξει το «παράθυρο Γιουνκέρ»

23/11/2017 - 10:49

Με την επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση (που δημοσιεύτηκε από προχθές στον τύπο) να αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης και προβληματισμού, ολοκληρώθηκε χθες η δεύτερη ημέρα των επαφών του Συντονιστικού Φορέων της Λέσβου στην Αθήνα. Βαγγέλης Μυρσινιάς και Παναγιώτης Τατάκης, συναντήθηκαν χθες και με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ, της ΔΗ.ΣΥ, του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ, εξασφαλίζοντας την υποστήριξή τους στην απαίτηση για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ωστόσο η ομολογία του προέδρου της Κομισιόν προς τον δήμαρχο της Κω και μάλιστα με ημερομηνία 20 Νοέμβρη, πως δεν έχει έλθει απολύτως κανένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για «αξιολόγηση της κατάστασης» σε ότι αφορά στο ειδικό καθεστώς των νησιών, προκαλεί τόσο στο Συντονιστικό Φορέων όσο και γενικά στις κοινωνίες των νησιών από χθες, το λιγότερο… αμηχανία. Αφού έρχεται εντελώς κόντρα στην διαβεβαίωση της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου πως ο ΦΠΑ «βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς…».

Το «παράθυρο» Γιουνκέρ

«Σε περίπτωση παρουσίασης σχετικού αιτήματος (από την Ελληνική κυβέρνηση), τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειές της, υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και θα καθορίσουν σε πλήρη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές τον τρόπο ή το ενδεχόμενο ανάληψης κατάλληλης δράσης», έγραψε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις 20 Νοέμβρη στην επιστολή του προς τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, απαντώντας σε επιστολή του τελευταίου και… άναψε φωτιές. Είχε προηγηθεί η επιστολή του δημάρχου προς την Κομισιόν από τον περασμένο… Αύγουστο, που εξέφραζε την αγωνία του για την υπόθεση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και η απάντηση ήρθε κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα που η κυβέρνηση (διά της Υφυπουργού Οικονομικών) διαβεβαίωνε στη συνάντησή της με τους φορείς των νησιών, παρουσία μάλιστα και των δυο κυβερνητικών βουλευτών Δ. Σεβαστάκη και Α. Μιχαηλίδη, πως «διαπραγματεύεται» με την Ε.Ε., δημιουργώντας αναπόφευκτα εντυπώσεις.

«Αντιφατικό…»

Τις οποίες δεν άφησαν ασχολίαστες ούτε το προεδρείο του Συντονιστικού Φορέων της Λέσβου, αλλά ούτε και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που ήρθαν σε επαφή χθες με τους φορείς των νησιών που αγωνιούν για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. «Είναι πράγματι κάτι το αντιφατικό αυτό που διαβάζουμε ως απάντηση του κ. Γιουνκέρ, σε σχέση με αυτά που ακούσαμε από την κυβέρνηση αλλά δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι από αυτό που κάνουμε. Γιατί εμείς διεκδικούμε», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς στο «Ε».

 

 

Τι πραγματικά λέει ο Γιουνκέρ

Μπαίνοντας ωστόσο κανείς στη διαδικασία ανάλυσης των όσων γράφει ο Πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή του, μπορεί βέβαια να βγάλει δύο ξεκάθαρα συμπεράσματα, τα οποία δείχνουν πως η υπόθεση του ΦΠΑ, για να έχει τύχη (και) μακροπρόθεσμα, πρέπει να μπει σε πολύ πιο σοβαρή (και εμπεριστατωμένη) διαπραγμάτευση. Αφού ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην αρχή της επιστολής του σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος στα νησιά, ήταν και είναι δέσμευση της χώρας από το 2015: «Από το 2015, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί - στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ - να καταργήσει τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, καθώς δημιουργούν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες. Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί ή στοχοθετημένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό», γράφει χαρακτηριστικά η επιστολή και δείχνει πως ο πυρήνας του αιτήματος (ειδικά του Συντονιστικού της Λέσβου) που εστιάζεται στην οριστική διευθέτηση του θέματος, με απαλοιφή των συντελεστών από τους δημοσιονομικούς στόχους, απέχει αυτή τη στιγμή έτη φωτός από το να μπει (και με αξιώσεις) στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Παρά το ότι υπάρχει πλέον και το εργαλείο της μελέτης Κορομηλά που επιχειρηματολογεί εμπεριστατωμένα περί της μη χρησιμότητας της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ. Από την άλλη όμως, το ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αφήνει στην ίδια επιστολή «παράθυρο» να αξιολογηθεί ένα αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της ισχύος του καθεστώτος -έστω κι αν αποκαλύπτει πως αυτό δεν έχει έρθει μέχρι προχθές(!)- δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, πως μπορεί πράγματι να γλιτώσουν τα νησιά για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ενώ η αναγνώρισή του πως υπάρχουν «ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες» που πρέπει να αντιμετωπιστούν στα νησιά και παραπέμπουν στην έννοια της «νησιωτικότητας», ουσιαστικά δίνει την «πάσα» στην ελληνική κυβέρνηση, να ασχοληθεί σοβαρά μέσα στο 2018 -αν εξασφαλίσει τουλάχιστον μία ακόμη παράταση- να βρει την φόρμουλα να αντλήσει το δημοσιονομικό όφελος που αποσκοπεί, από άλλη πηγή. Ίσως και μέσω της κατεύθυνσης που δίνει η μελέτη του Ινστιτούτου Φορολογικών Μελετών.

 

Οι συναντήσεις με τα κόμματα

Ανεξάρτητα βέβαια από τα όσα λέει ή δεν λέει η επιστολή Γιουνκέρ για τον ΦΠΑ και  κατ΄ επέκταση το κατά πόσο βρίσκεται ή όχι σε «διαπραγμάτευση» η ελληνική κυβέρνηση με την Ε.Ε., Βαγγέλης Μυρσινιάς και Παναγιώτης Τατάκης συνέχισαν χθες τις επαφές του με όλες τις αντιπροσωπείες των κομμάτων της βουλής. Έχοντας διαδοχικά συναντήσεις με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗ.ΣΥ και τον βουλευτή Βασίλη Γκεκέρογλου, του ΚΚΕ και συγκεκριμένα τον βουλευτή Λέσβου Σταύρο Τάσσο και της ΝΔ. Στην οποία παρών ήταν και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, μαζί με τους επίσης νησιώτες βουλευτές Μ. Κόνσολα (Δωδεκανήσου), Ν. Μηταράκη (Χίου) και τον Απ. Βεσυρόπουλο. Οι επαφές με τα κόμματα ολοκληρώθηκαν με τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένο. «Εισπράξαμε ένα θετικό κλίμα από όλα τα κόμματα, αλλά και την διάθεσή τους να στηρίξουν όλοι το αίτημα των νησιωτών για την διατήρηση του ΦΠΑ», είπε στο «Ε» ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, άπαντες είναι εν αναμονή των ενεργειών της κυβέρνησης…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey