Το προχθεσινό Eurogroup επισφράγισε την συμφωνία δανειστών - ελληνικής κυβέρνησης  - Το παράθυρο «Γιουνκέρ» και οι σκέψεις για παρέμβαση στις Βρυξέλλες

Και με τη βούλα… μειωμένος ΦΠΑ, τέλος!

24/01/2018 - 14:20

 

Την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ (και) στη Λέσβο και με την… βούλα, φέρνει ο «χάρτης των 88 προαπαιτούμενων» της τέταρτης αξιολόγησης των θεσμών, με το τέλος του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα πέντε νησιά να βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Στη προχθεσινή συνεδρίαση μάλιστα του Eurogroup, εγκρίθηκε μεταξύ των «βασικών παραδοτέων» της τέταρτης αξιολόγησης από τα πρώτα μέτρα, η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, εις απόδειξη πως η όλη υπόθεση (σ.σ. που πολλοί τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση πίστευαν ότι ήταν… πραγματικά σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές το προηγούμενο διάστημα) ήταν ουσιαστικά τελειωμένη για το Υπουργείο Οικονομικών. Με τη χθεσινή επισημοποίηση πάντως της ριζικής αλλαγής των οικονομικών δεδομένων στη Λέσβο από την 1η του Ιούλη, κάποιοι επιμένουν να κρατούν ένα... παράθυρο ανοιχτό, βασισμένοι στην κυνική ομολογία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην περίφημη επιστολή του προς τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, πως ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε αίτημα διατήρησης του ειδικού καθεστώτος, τουλάχιστον στα πέντε νησιά. Εκτιμώντας πως από αυτή και μόνο τη διατύπωση, αξίζει τον κόπο μία ύστατη παρέμβαση, ενδεχομένως αυτή τη φορά όχι στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στις Βρυξέλλες…

Απρόσκοπτη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, λήψη απόφασης για ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 τον ερχόμενο Μάιο, αποκρατικοποιήσεις υπό ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, πλήρη κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου το καλοκαίρι και -αν χρειαστεί- αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο να οδηγήσει στη βεβαίωση εσόδων ίδιων με τα φετινά, είναι τα τέσσερα «βασικά παραδοτέα» που θέλουν οι δανειστές ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης. Και αυτά εγκρίθηκαν στο χθεσινό Eurogroup, σημαίνοντας ουσιαστικά την επισημοποίηση του τέλους του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, τη στιγμή που φαίνεται πως κανείς εδώ στη Λέσβο είχε… «μυρωδιά» για την εξέλιξη. Αφού και το Συντονιστικό Φορέων, δείχνει με τη στάση του πια, πως έχει αποδεχτεί το μοιραίο, χωρίς να τοποθετείται ή να δείχνει κάτι από τις επιδιώξεις του στο εγγύς μέλλον, ακόμα έστω και ως προς την εφαρμογή των περίφημων «αντισταθμιστικών» που φέρνει σαν «ασπιρίνη» η κυβέρνηση: μεταφορικό ισοδύναμο κτλ. 

Η επιστολή Γιουνκέρ που… εκνευρίζει

Υπάρχουν και κάποιοι όμως που εξακολουθούν να πνέουν τα μένεα κατά της κυβέρνησης, όχι γιατί απεδείχθη εκείνη αναιμική στην «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές. Αλλά γιατί εκτιμούν πως ουσιαστικά οι Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν έθεσαν ποτέ το θέμα στους θεσμούς! Θυμίζοντας την επιστολή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προς τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, που Νοέμβρη μήνα, έναν μήνα δηλαδή πριν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, ομολογούσε πως δεν είχε παρουσιαστεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση. Παρά μόνο (προφανώς) τον Δεκέμβρη, σε μία κίνηση που ουσιαστικά εξασφάλισε μία εξάμηνη παράταση, μέχρι την οριστική σε κάθε περίπτωση κατάργηση. Εμείς θυμίζουμε τα γραφόμενα του προέδρου της Κομισιόν στις 20 του περασμένου Νοέμβρη: «Σε περίπτωση παρουσίασης σχετικού αιτήματος (από την Ελληνική κυβέρνηση), τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειές της, υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και θα καθορίσουν σε πλήρη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές τον τρόπο ή το ενδεχόμενο ανάληψης κατάλληλης δράσης». Και περιμένουμε να δούμε το αν αυτές οι απόψεις στη βάση της επιστολής αυτής που σαφέστατα έδινε ένα παράθυρο ελπίδας και στην απόδειξη της μελέτης Κορομηλά περί του μικρού δημοσιονομικού οφέλους από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, μπορούν να φέρουν μία νέα παρέμβαση. Αυτή τη φορά προς τις Βρυξέλλες και όχι προς την ελληνική κυβέρνηση…Αλλωστε η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κάλυμνο δεν αφήνει καμιά παρερμηνεία των προθέσεων της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός στην Κάλυμνο είπε ότι μεταξύ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και του μεταφορικού ισοδυνάμου η προτίμηση του και η πρόταση του είναι το δεύτερο! Τώρα κατά πόσο διαπραγματεύτηκε τον μειωμένο ΦΠΑ με τους θεσμούς , μετά από αυτά τα λεγόμενα, δεν χρειάζεται περαιτέρω αναλύσεις, από όσα λέχθηκαν προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε τη... μάχη της για την τιμή των όπλων-αν έγινε κι αυτό- και πέραν τούτων ουδέν!

Τι έρχεται από την 1η Ιούλη

-Αύξηση από 5% σε 6% του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.

-Αύξηση από 9% σε 13% του συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

-Αύξηση από 17% σε 24% του συντελεστή ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση - catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey