Καμπανάκι των φορέων για τα κενά του νόμου αναφορικά με τον θαλάσσιο τουρισμό

«Απόβαση» τουρκικών τουριστικών σκαφών στο Αιγαίο

10/03/2018 - 14:29

 Τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν έχει βρεθεί ακόμα μια κοινή γραμμή πλεύσης, ώστε να μετατραπεί η χώρα σε κέντρο του παγκόσμιου yachting, οι Τούρκοι σχεδιάζουν «απόβαση» τουριστικών σκαφών στα ελληνικά νησιά για την καλοκαιρινή περίοδο.

«Οι Τούρκοι γίνονται πολύ ανταγωνιστικοί τελευταία και κινδυνεύουμε το καλοκαίρι να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τουρκική πλημμυρίδα σκαφών», επισήμανε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής, Γιώργος Βερνίκος, σε κλειστή σύσκεψη όλων των φορέων του θαλάσσιου τουρισμού, στην οποία παρευρέθη και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Έχοντας το συντονισμό της συζήτησης, ο κ. Βερνίκος «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» απευθυνόμενος τόσο στον υπουργό για τα κενά του νόμου που πέρασε πρόσφατα και τα οποία έχουν βραχυκυκλώσει την αγορά, όσο και στους φορείς που παρά τις ως τώρα υποχωρήσεις δεν φαίνεται να είναι εύκολο να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση για το πλήρες άνοιγμα τα αγοράς.

 

Τι κάνουν οι Τούρκοι

Την περσινή σεζόν το Λιμενικό Σώμα έβγαλε «STOP» στα περίπου 1.000 ξύλινα τουρκικά σκάφη που κάνουν μίνι κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για τις λεγόμενες γολέτες, που μπορούν να φιλοξενήσουν από 10 μέχρι 20 άτομα και τα οποία δραστηριοποιούνται έντονα στο Αιγαίο. Αιτία, το γεγονός ότι τα σκάφη αυτά δεν συμμορφώνονται σε όσα προβλέπει ο «Paris MoU», το μνημόνιο συνεννόησης δηλαδή που υπογράφηκε στο Παρίσι αναφορικά με τον κρατικό έλεγχο των λιμανιών και τα θέματα ασφάλειας των επαγγελματικών σκαφών.

Ένας δεύτερος λόγος που προκάλεσε την κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με όσα λένε παράγοντες της αγοράς, ήταν και τα ναύλα που έκαναν τα σκάφη αυτά και τα οποία ενδέχεται να ήταν παράνομα. Η κίνηση του Λιμενικού Σώματος προκάλεσε πέρυσι πολιτικές τριβές με τις τουρκικές αρχές. Ωστόσο υπήρξαν και αντιδράσεις Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι συνεργάζονταν με τις τουρκικές επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα αυτών, οι Τούρκοι απέσυραν πλήρως τα σκάφη από το Αιγαίο.

 

«Ντρίμπλα» Ερντογάν

Για φέτος, όμως, όπως αποκάλυψε ο κ. Βερνίκος, ετοιμάζεται αντεπίθεση. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, οι τουρκικές αρχές μελέτησαν το ζήτημα και είδαν ότι η μετατροπή τους σε σύγχρονα σκάφη που να πληρούν όλους τους κανονισμούς ασφαλείας είναι εξαιρετικά δαπανηρή και δύσκολη τεχνικά. Έτσι, η κυβέρνηση της Τουρκίας εξέδωσε νόρμα, ζητώντας από όλους τους πλοιοκτήτες των περίπου χιλίων ξύλινων σκαφών να επιστρέψουν στο κράτος όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας των πλοίων τους και αντί αυτών θα προμηθευτούν κρατικά έγγραφα μεν, πρωτόγονων δε σκαφών, τα οποία όμως δεν εμπίπτουν στον «Paris MoU». Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, ήδη δύο τέτοια τουρκικά σκάφη με τα νέα χαρτιά προσέγγισαν το τελευταίο διάστημα ελληνικό νησί.

Λέγεται μάλιστα ότι στο Υπουργείο Ναυτιλίας έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να ελεγχθεί το μέγεθος του φαινομένου, αλλά και το κατά πόσο τηρείται η νομιμότητα.

 

Η περσινή «απειλή»

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι πέρυσι το φθινόπωρο, η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών, δηλαδή των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, στις τουρκικές ακτές, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, καθώς και των δρομολογίων επιβατηγών και εμπορικών πλοίων από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά. Απόφαση που δεν ίσχυσε, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις κοινωνίες των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων, η οικονομία των οποίων είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων για τις αγορές τους. Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν επίσης και από πολλούς Τούρκους, για τους οποίους τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν τόπο ολιγοήμερων διακοπών ή ακόμα και εξορμήσεων Σαββατοκύριακου, βρίσκοντας σε ιδιαίτερη κοντινή απόσταση την ευκαιρία να απολαύσουν διακοπές χωρίς περιοριστικούς όρους (όπως η τεράστια φορολόγηση στο αλκοόλ) της κυβέρνησης Ερντογάν.

 

 

Καθυστερεί η Ελλάδα

 

Φορείς του θαλάσσιου τουρισμού επιμένουν πως πρέπει να ανοίξει η αγορά των σκαφών αναψυχής, ώστε να επωφεληθεί η Ελλάδα από την έλευση τουριστών με πολύ μεγάλα εισοδήματα. Μετά το περσινό κυνήγι των παράνομων ναύλων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, φάνηκε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου να βρεθεί μια κοινή γραμμή και να ανοίξει η αγορά επί ίσοις όροις για όλους.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα αντίθετα πολλές φορές συμφέροντα είναι δύσκολο να προσπελαστούν. Η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού συμφώνησε μεν να ανοίξει η αγορά και για τα σκάφη με σημαίες εκτός Ε.Ε., κάτι που θα επιτρέψει να έρθουν νόμιμα στη χώρα μας και τα λεγόμενα mega yachts, τα οποία πολλαπλασιάζουν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία γενικότερα. Όμως οι πράκτορες δεν φαίνεται να ικανοποιούνται και ζητούν επιπλέον να μη χρειάζεται να ανοίξουν υποκατάστημα. Σημειώνουν επίσης ότι τα σκάφη με ξένη σημαία συμφωνούν να πληρώνουν το ΦΠΑ για τα ναυλοσύμφωνα, αλλά αν επιβληθεί ίδρυση υποκαταστημάτων τότε θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με άλλα φορολογικά βάρη. Η θέση της αυτή, όμως, αμφισβητήθηκε έντονα από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν θα υπάρξει άλλη επιβάρυνση. 

Ο κ. Βερνίκος από την πλευρά του, υπενθύμισε ότι η συνέλευση δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις και ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τρία υπουργεία (Ναυτιλίας, Οικονομικών και Εργασίας). Προσέθεσε ότι καλό θα ήταν να γίνουν ορισμένες μελέτες προκειμένου να διευκρινιστεί το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey