Περισσότερους πόρους για τα νησιά διεκδικεί η κυβέρνηση

Συνεχίζεται το παζάρι για τη νέα ΚΑΠ

20/02/2017 - 15:53

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την εξέλιξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020. Οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες, καθώς ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα που θέλει να δίνονται αγροτικές επιδοτήσεις μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την εξέλιξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020. Οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες, καθώς ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα που θέλει να δίνονται αγροτικές επιδοτήσεις μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε. οι αγρότες δεν ξεπερνούν το 2% του πληθυσμού. Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που συνεχίζουν να έχουν μεγάλο ποσοστό αγροτών σε σχέση με το γενικό πληθυσμό της χώρας.

Το αίτημα για μη καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στρέφεται κυρίως κατά εταιρειών διαχείρισης αεροδρομίων, σιδηροδρομικών δικτύων και μεγαλοκτηματιών (π.χ. η Βασίλισσα της Αγγλίας).

Σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα η μη καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πλήξει κυρίως τους μικρούς παραγωγούς. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν κοπεί οι επιδοτήσεις στους πολύ μικρούς παραγωγούς της χώρας, ενώ στις βόρειες χώρες οι μικροί παραγωγοί έχουν ήδη τεθεί εκτός αγροτικών επιδοτήσεων.

 

Από σενάρια άλλο τίποτα

Επίσης, στους κύκλους της Κομισιόν κυκλοφορούν σενάρια για μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ κατά 60%. Άλλο σενάριο θέλει η ΚΑΠ να εθνικοποιείται. Δηλαδή να αναλαμβάνουν τα κράτη μέλη την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς τους και αυτά να οριοθετούν το πλαίσιο καταβολής τους. Η συζήτηση για εθνικοποίηση της ΚΑΠ είχε ξεκινήσει από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας όταν δηλαδή όδευε προς ολοκλήρωση η διαπραγμάτευση για την κοινή αγροτική πολιτική που τώρα εφαρμόζεται.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, στόχος της Κομισιόν είναι να απλουστευθεί η ΚΑΠ την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ο ίδιος στόχος είχε τεθεί, προ ετών, για την τρέχουσα μορφή της ΚΑΠ, όμως το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα σχήμα πολύ πιο σύνθετο από την προηγούμενη ΚΑΠ.

 

Τα ελληνικά αιτήματα

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κασίμης ζήτησε από τους κοινοτικούς αξιωματούχους:

 - Την αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου.

- Την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια δικαιωμάτων επιδότησης που προέκυψε κυρίως από ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων τα έτη 2014 και 2013.

- Την αύξηση των δικαιωμάτων επιδότησης των νέων γεωργών του έτους 2009.

- Την αναθεώρηση του υφιστάμενου προγράμματος για τα μικρά νησιά του Αιγαίου με στόχο την αύξηση της ενίσχυσης.

Ο κ. Κασίμης υπενθύμισε, τέλος, ότι εκκρεμεί απάντηση της Επιτροπής σε επιστολή του σχετικά με την ομοιόμορφη εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τα προϊόντα που επισημαίνονται χωρίς να δικαιούνται την ονομασία «φέτα» και τα οποία παράγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διακινούνται κυρίως σε αγορές Τρίτων Χωρών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey