Με «προίκα» 40.000 φορτηγά, που αναμένονται να διακινηθούν από το λιμάνι της Σμύρνης

Έγινε το πρώτο βήμα για τη σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης

26/02/2016 - 15:26

Με μια «προίκα» 40.000 φορτηγών, που θα διακινούνται μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον και άρα και οικονομικό κίνητρο ο θαλάσσιος αυτός... δρόμος από την τουρκική μεγαλούπολη στη βόρειο Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρώπη.

Με μια «προίκα» 40.000 φορτηγών, που θα διακινούνται μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον και άρα και οικονομικό κίνητρο ο θαλάσσιος αυτός... δρόμος από την τουρκική μεγαλούπολη στη βόρειο Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρώπη.

Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μεταξύ πολυμελούς αντιπροσωπείας από την τουρκική πόλη, με επικεφαλής το δήμαρχο Αζίζ Κοτσάογλου και τον πρόεδρο του πανίσχυρου Επιμελητηρίου της Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς από τη μία πλευρά και το Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και οικονομικούς παράγοντες της πόλης από την άλλη.

Οι οικονομικοί παράγοντες που συμμετείχαν στην τουρκική αποστολή υπογράμμισαν ότι ένα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο που θα μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό φορτηγών θα είναι σίγουρα κερδοφόρο, αν τα δρομολόγια του είναι πυκνά.

Η σύνδεση αυτή αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, αφού θα περιλαμβάνει το λιμάνι της Μυτιλήνης ως ενδιάμεσο σταθμό. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει ευκολότερη η πρόσβαση των Τούρκων τουριστών από τη Σμύρνη προς τη Μυτιλήνη. Το ίδιο ισχύει και για τους τουρίστες από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος να γίνει η «γέφυρα»
Σε 40.000 εκτιμούνται τα φορτηγά που μετακινούνται από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά διασχίζουν τα μικρασιατικά παράλια και φθάνουν στην Ελλάδα οδικώς. Αν το κόστος του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου για τα φορτηγά αυτά είναι μικρότερο από το κόστος του οδικού ταξιδιού, με δεδομένο και το πιο ξεκούραστο για τους οδηγούς, θα προτιμηθεί η μετακίνησή τους ακτοπλοϊκώς.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργηθεί αυτή η “γέφυρα” μεταξύ των δύο πόλεων, τις οποίες θεωρούμε αδερφές, και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια» δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Ντεμιρτάς.

«Προφανώς υπάρχουν οι δυνατότητες, αλλά χρειάζεται μια πολύ καλή προετοιμασία έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει επιχειρηματίας, να κληθεί ακτοπλοϊκή εταιρεία που θα αναλάβει την ευθύνη και το ρίσκο ώστε να ξεκινήσει αυτή η γραμμή ανάμεσα στη Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο να υποδεχτεί μια τέτοια γραμμή και θα συμβάλουμε όλοι ώστε αυτό να γίνει κατορθωτό. Θα δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση ώστε να μπορέσουμε κατά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας στη Σμύρνη να έχουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Δημήτρης Μακρής.

Ο κ. Μακρής αναφερόταν στην προγραμματισμένη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη.

Συνεργασία στον τουρισμό
Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετά τις συναντήσεις με την αντιπροσωπεία της Σμύρνης, τονίζονται οι θερμές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δημοτικές αρχές των δύο πόλεων.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης ανέφερε: «Δε νομίζω ότι έχει ξαναγίνει επίσκεψη τόσο μεγάλης και τόσο επίσημης αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη από τη Σμύρνη» και πρόσθεσε: «Το λέμε και το πιστεύουμε και αυτό αποδεικνύεται σε βάθος χρόνου ότι η Σμύρνη και η Θεσσαλονίκη είναι αδελφές πόλεις, ως “κόρες” της Κωνσταντινούπολης.

Η Θεσσαλονίκη έχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων που κατάγονται από την περιοχή της Σμύρνης και αισθάνομαι πως ό,τι προέρχεται από αυτή την πόλη είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Θεσσαλονικείς. Με το δήμαρχο Aziz Kocaoglu έχουμε κουβεντιάσει επανειλημμένα για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να συσφίξουμε περισσότερο τις σχέσεις μας προς όφελος των δύο πόλεων, από τα θέματα της καθημερινότητας έως και εκείνα κάποιων προγραμμάτων.

Πιστεύουμε ότι έχουμε κοινές παραδόσεις και καταβολές και μόνο με τη συνεργασία θα καταφέρουμε να πάμε μπροστά». Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του δημάρχου Σμύρνης Aziz Kocaoglu.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσβλέπει στην προσέλκυση τουριστών από τη Σμύρνη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι αναπτύσσεται η συνεργασία μεταξύ των φορέων των δύο πόλεων κι αυτό επιτρέπει στο Δήμο σταδιακά να υποχωρεί, δίνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων σε σημαντικούς φορείς της πόλης, όπως στη ΔΕΘ, στον ΟΛΘ, στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στο Γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού «Thessaloniki Convention Bureau».

Η δημοτική αρχή Μπουτάρη από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του Δήμου έκανε σαφές ότι μία από τις επιδιώξεις της είναι να προσελκύσει τουρίστες ώστε να στηρίξει την οικονομία της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξε επαφές με πολλές μεγάλες πόλεις του εξωτερικού (π.χ. Κωνσταντινούπολη) αλλά και χώρες όπως το Ισραήλ.

Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Σμύρνη, μια περιοχή με μεγάλο αριθμό κατοίκων και μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey