Μικρή η πτώση των αντικειμενικών αξιών στη Μυτιλήνη

19/01/2016 - 16:06

Από 6% ως 21% έχουν μειωθεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην πόλη της Μυτιλήνης, σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσίευσε «Το Βήμα της Κυριακής» επικαλούμενο την σχετική υπουργική απόφαση.

Από 6% ως 21% έχουν μειωθεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην πόλη της Μυτιλήνης, σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσίευσε «Το Βήμα της Κυριακής» επικαλούμενο την σχετική υπουργική απόφαση.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες ισχύουν αναδρομικά από το Μάη του 2015 και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 παραμένει αμετάβλητος. Παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και ο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα μείνει αμετάβλητος καθώς αναμένεται σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των σχετικών συντελεστών.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οδηγεί σε μείωση των δημοτικών τελών και φόρων που εισπράττει ο Δήμος Λέσβου και οι οποίες υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά άλλων φόρων και τελών, που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα έχει θετική επίδραση στην αγορά των ακινήτων.

Για το αν δηλαδή θα αυξηθούν οι αγοραπωλησίες, η απάντηση είναι αρνητική. Ο κτηματομεσίτης Πέτρος Πιτσιλαδής σημειώνει πως το μόνο που μειώνεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, είναι το κόστος μεταβίβασης των ακινήτων. Δηλαδή αν το κόστος μεταβίβασης για ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ, ήταν 4.000 ευρώ, τώρα θα υποχωρήσει, σε μέσα επίπεδα, στα 3.600 ευρώ. Κατά τα λοιπά δεν θα αλλάξει κάτι στην αγορά.

Σε μέσα επίπεδα, η πτώση των τιμών των ακινήτων στη Μυτιλήνη προσεγγίζει το 40%, κατά συνέπεια μια μείωση των αντικειμενικών αξιών υπολείπεται κατά πολύ αυτής των πραγματικών αξιών.
Βέβαια η πτώση δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλά ακίνητα στα οποία δεν υπάρχει κάμψη των εμπορικών τους αξίων ή η κάμψη είναι πολύ μικρή. Αιτία είναι ότι η ζήτηση στην πόλη της Μυτιλήνης συνεχίζει να είναι πολλαπλάσια της προσφοράς.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν εκατοντάδες ακίνητα, κυρίως παλαιά σπίτια, στην πόλη της Μυτιλήνης, τα οποία αν και προσφέρονται προς πώληση, δεν πωλούνται. Πρόκειται για προβληματικές περιπτώσεις, δηλαδή για σπίτια ή ακίνητα που είναι σε περιοχές μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως Επάνω Σκάλα, Συνοικισμός κλπ..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey