Το τολμηρό εγχείρημα Π. Πίτσιου με τη συγκρότηση συνοικιακών συμβουλίων, κερδίζει εύσημα, αλλά προκαλεί και αμηχανία στη δημοτική αρχή…

«Πονοκεφαλιάζει» ο «Καλλικράτης» του... δικού μας Πάνου!

14/03/2018 - 12:40 Ενημερώθηκε 14/03/2018 - 15:04

Τα (άτυπα) συνοικιακά συμβούλια, με την πραγματοποίηση και της τελευταίας «λαϊκής συνέλευσης» που αφορά στην πιο «περίεργη» περιοχή της πόλης, εκείνη της Ερμού, βαίνουν προς την ολοκληρωτική τους στελέχωση και το… τολμηρό εγχείρημα, εμπνεύσεως του προέδρου της δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Πάνου Πίτσιου, αρχίζει ήδη να λειτουργεί. Με τα συμβούλια μάλιστα της «Καλλιθέας-Μαύρα Σίδερα» και των «Χαλίκων» να «πιάνουν δουλειά» και να στέλνουν (και) στον Τύπο τα «πρακτικά» των πρώτων συνεδριάσεων τους, που εν πολλοίς αποτυπώνουν και τα αιτήματά τους προς τη δημοτική αρχή, για μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις συνοικίες τους. Η εξέλιξη πάντως αυτή, με την ύπαρξη 12 συνοικιακών συμβουλίων, προς υποστήριξη καταρχήν της δημοτικής ενότητας Μυτιλήνης και κατ΄ επέκταση της δημοτικής αρχής, ήδη θεωρείται αμφιλεγόμενη και προκαλεί στους δημοτικούς άρχοντες «πονοκεφάλους». Καθώς είναι φανερό, πως με την δημιουργία συνοικιακών συμβουλίων, από τη μία η δημοτική αρχή αποκτά μία (εθελοντικού μάλιστα πονήματος) «χαρτογράφηση» των αναγκών της καθημερινότητας της πόλης, από την άλλη όμως βλέπει να ανεβαίνουν κατακόρυφα οι απαιτήσεις και μαζί με αυτές και η… κριτική. Θα το αντέξει;

Για όσους δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί το υπό υλοποίηση ακόμα εγχείρημα της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης, μέσα στο τελευταίο δίμηνο με πρωτοβουλία του Πάνου Πίτσιου, υπενθυμίζεται ότι προσκλήθηκαν ενεργοί πολίτες ανά συνοικία της πόλης και με την εθελοντική τους συμμετοχή και δράση, συγκροτήθηκαν άτυπα συμβούλια, με στόχο να καταγράφουν και να αναδεικνύουν τις ειδικές ανάγκες κάθε περιοχής.

Η πανηγυρική λαϊκή συνέλευση της Ερμού

Συγκροτήθηκαν το λοιπόν 11 συμβούλια και απομένει ένα ακόμη. Αυτό της περιοχής της Ερμού, η λαϊκή συνέλευση της οποίας, θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου. Η λαϊκή συνέλευση αυτή μάλιστα, λόγω του ότι αφορά σε μία κομβικής σημασίας για την πόλη περιοχή, αυτή του κέντρου και της αγοράς, θα έχει πανηγυρικό τόνο. Καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στη δημοτική κοινότητα Μυτιλήνης, σκοπεύουν σε αυτή τη συνέλευση, να προσκληθούν και όλα τα άλλα (11) συμβούλια που έχουν συγκροτηθεί ως σήμερα. Αλλά και αιρετοί, αφού θέμα συζήτησης θα είναι αναπόφευκτα ο «πεζόδρομος» της Ερμού και η λειτουργία του.

Αυξάνει και τις απαιτήσεις…

Την ίδια ώρα όμως, το όραμα της δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης να ενεργοποιήσει προβεβλημένες προσωπικότητες της πόλης για να συμμετέχουν ενεργά ουσιαστικά στα κοινά, αρχίζει ήδη και προκαλεί αμηχανία σε αρκετά στελέχη της δημοτικής αρχής. Γιατί εκ πρώτοις δίνει σε αντιδημάρχους όπως αυτόν της Ποιότητας Ζωής, της Καθαριότητας ή της Αυτεπιστασίας, έναν χρήσιμο «οδηγό» για την ιεράρχηση και καταγραφή των προβλημάτων της καθημερινότητας, από την άλλη όμως, δύναται να τους δημιουργήσει και μία από το πουθενά… αντιπολίτευση. Είναι σαφές εξάλλου και από τα πρώτα δελτία τύπου που εξέδωσαν τα νεοσύστατα συνοικιακά συμβούλια των Χαλίκων και της Καλλιθέας, ότι προκύπτουν σε κάθε περίπτωση… αιτήματα! Αιτήματα που δημοσιοποιούνται και που λόγω και της δημοσιοποίησής του (και πολύ περισσότερο λόγω της συλλογικής διαδικασίας καταγραφής και αποτύπωσης τους) είναι… δυσκολότερο από παλαιότερα να μην ικανοποιηθούν. Ενώ έχει ενδιαφέρον και η αντίδραση των συνοικιακών συμβουλίων απέναντι στη δημοτική αρχή σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν από την ανταπόκριση του δήμου στα αιτήματά τους. Διότι μπορεί τα αιτήματα να κατατίθενται στη δημοτική κοινότητα, ωστόσο είναι γνωστό πως αυτή δεν έχει αρμοδιότητα (και δυνατότητα) να τα ικανοποιήσει. Με τον Πάνο Πίτσιο, άθελά του να «γράφει» έναν δικό του «Καλλικράτη», επάνω στον πονεμένο έτσι κι αλλιώς ισχύοντα «Καλλικράτη» και να προκαλεί «πονοκεφάλους»!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey