Τι συνέβη με την πυρκαγιά στο «Θεομήτωρ»;

22/04/2017 - 14:19 Ενημερώθηκε 22/04/2017 - 14:54

Δύο τρόφιμοι μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στις 26 Ιανουαρίου και οι δύο, μετά από αρκετές ημέρες παραμονής τους στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης αλλά και μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΚΑΤ όπου μεταφέρθηκαν, κατέληξαν. Οι συγγενείς των θανόντων έχουν στραφεί στη δικαιοσύνη κατά του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου «Θεομήτωρ», το οποίο με τη σειρά του αφήνει υπόνοιες για το χειρισμό που έγινε στο «Βοστάνειο». Υπόνοιες όμως και ερωτηματικά προκύπτουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε», από πολλούς εμπλεκόμενους σε σχέση με τα αίτια της πυρκαγιάς, το πόρισμα της Πυροσβεστικής, το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.


Λίγο πριν από τα μέσα Μαρτίου, κατέληξε ο 62χρονος Ηλίας Μάγγος στο ΚΑΤ, όπως είχαμε γράψει. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου, σύμφωνα με το δικηγόρο των συγγενών του Παναγιώτη Παπάμαλη, ανέφερε ότι «είχε καεί το σώμα του κατά 50%. Μπορείτε να το διανοηθείτε;». Αρχές Απριλίου, κατέληξε και ο δεύτερος τρόφιμος, 55 χρόνων, Γιώργος Γιαλαμάς, η νονά του οποίου και ορισμένη δικαστική του συμπαραστάτρια Πέρσα Γιαλαμά τόνισε στο «Ε» ότι την ίδια μέρα νωρίτερα «οι γιατροί στο ΚΑΤ μας έλεγαν ότι θα κάνουμε μαζί Πάσχα!»

Τρεις ώρες μετά την πυρκαγιά!
Τι συνέβη με την επίμαχη πυρκαγιά; Αυτό είναι που οι αρμόδιοι καλούνται να απαντήσουν. Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του «Θεομήτωρ» και νομικό σύμβουλό του Δημήτρη Μοιρασγεντή, «τα αίτια οφείλονται στο βραχυκύκλωμα που έγινε και έχει ενημερωθεί σχετικά η Πυροσβεστική». Θυμίζουμε ότι ο τέως πρόεδρος του Ιδρύματος Προκόπης Μαϊστρέλλης, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τα γεγονότα αυτά, είχε αναφέρει στο «Ε» ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων, προέκυψε βραχυκύκλωμα από το φωτιστικό του δωματίου που κάηκε και με τη σειρά του έκαψε τα εύφλεκτα στρώματα του θαλάμου των τροφίμων, οι οποίοι κάηκαν. Μάλιστα, είχε σημειώσει ότι οι εργαζόμενοι έσβησαν σε ελάχιστα λεπτά την πυρκαγιά.
Αυτό που προξενεί εντύπωση ωστόσο είναι το δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής που είχε εκδοθεί για το συμβάν: ««Την 26-01-2017 και ώρα 16:30, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Β. Αιγαίου (πρώην “Θεομήτωρ”) στην Αγιάσο Λέσβου. Η υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε περί ώρα 19:30, όπου κατά την άφιξη της Πυρ/κής εξόδου ενημερωθήκαμε ότι δύο (2)τρόφιμοι μεταφέρθηκαν στο “Βοστάνειο” Νοσοκομείο Μυτιλήνης με εγκαύματα. Την πυρκαγιά έσβησαν υπάλληλοι του Κέντρου πριν από την άφιξη της Πυρ/κης εξόδου. Ενεργείται προανάκριση». Δεν γίνεται δηλαδή κατανοητό για ποιο λόγο η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε τρεις (!) ώρες αφού ξέσπασε η πυρκαγιά και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, ειδοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ και όχι από το Ίδρυμα.
Ας σημειωθεί ότι αναμένεται να διαταχθεί ΕΔΕ στο «Θεομήτωρ» για την πυρκαγιά, όπως αποφάσισε και ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Το «Βοστάνειο» στο μάτι του κυκλώνα
Εξέταση του προσωπικού που ενεπλάκη στη νοσηλεία των δύο τροφίμων στο Νοσοκομείο διενεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα εντός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Θυμίζουμε ότι το «Θεομήτωρ» διατηρεί τις επιφυλάξεις του και αναρωτιέται για το λόγο για τον οποίο δεν μεταφέρθηκαν άμεσα οι τρόφιμοι στο ΚΑΤ στην Αθήνα, όπου υπάρχει μονάδα εγκαυμάτων, αλλά παρέμειναν για δύο εβδομάδες στο «Βοστάνειο».
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της διοίκησης αλλά και από γιατρούς που παρατηρούσαν καθημερινά τις κινήσεις του προσωπικού, το προσωπικό «έκανε ό,τι μπορούσε για να μην ακρωτηριαστούν οι δύο τρόφιμοι, ενώ φαινόταν ότι ο ένας είχε καρβουνιασμένο πόδι».
Αβάσιμη εκτιμά τη σύνδεση του «Βοστανείου» με τους μετέπειτα θανάτους των τροφίμων στο ΚΑΤ ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ευθύμης Ζιώγας, ο οποίος δήλωσε επίσης στο «Ε»: «Περιθάλψαμε τους ανθρώπους για αρκετές ημέρες. Δεν νομίζω ότι έχει κάποια ευθύνη το Νοσοκομείο, εφόσον οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν με βαριά εγκαύματα και κακώσεις, ενώ ο ένας ήταν ήδη παράλυτος».



«Ήταν, όντως, βραχυκύκλωμα;»
«Δεν είμαστε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να βγάλουμε πόρισμα για το συμβάν, όμως -σύμφωνα με τους γιατρούς- από τα κλινικά ευρήματα δεν διαπιστώνεται ότι μπορεί να έγινε τέτοια ζημιά από ένα απλό βραχυκύκλωμα ή ηλεκτροπληξία», τόνιζαν χτες στην εφημερίδα μας στελέχη του «Βοστανείου». Υπόνοιες αφήνει και από την πλευρά της η Άννα Γουδέλλη, πρώην πρόεδρος του «Θεομήτωρ», η οποία ανέφερε στο «Ε»: «Θυμάμαι ότι είχα δώσει τεράστια μάχη για να μην καπνίζουν οι τρόφιμοι στους θαλάμους. Είχα βάλει τις ειδικές πινακίδες που γράφουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα και είχα κατεβάσει τα σταχτοδοχεία τα μεταλλικά στην είσοδο του κτηρίου ώστε να κατεβαίνουν κάτω».
Και συνεχίζει: «Δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας, όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν λειτούργησε ο συναγερμός». Η κ. Γουδέλλη εξήγησε ότι πριν από το περιστατικό με την πυρκαγιά τον Ιανουάριο «ένας εργαζόμενος ενεργοποίησε για πλάκα το συναγερμό. Αμέσως άλλοι υπάλληλοι τον απενεργοποίησαν. Άραγε επανενεργοποιήθηκε για να λειτουργήσει ο συναγερμός;».
Από την άλλη τόνισε ότι «για να λειτουργήσει η πυρόσβεση και να πέσει το νερό, έπρεπε -σύμφωνα με το σύστημα που είχαμε- να γεμίσουν καπνοί έως πάνω σε ένα δωμάτιο ύψους 4 μέτρων και να ανέβει πολύ υψηλά η θερμοκρασία». Παράλληλα, θυμάται τις βάρδιες του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι υπήρχε ένα «κενό» τριών ωρών από την πρωινή βάρδια που έληγε στις 3 το απόγευμα έως τις 6 το απόγευμα που λάμβανε χώρα το δείπνο: «Αρκετά συχνά έλεγα στα τρία άτομα που ήταν στη βάρδια αυτές τις ώρες να μην κάθονται κλεισμένοι σε έναν θάλαμο, αλλά εκ περιτροπής να κάθεται κάποιος στο διάδρομο, καθώς ο θάλαμός τους είναι μακριά από αυτούς των τροφίμων» Και αναρωτιέται: «Γιατί αναγκάστηκε ο Γιώργος Γιαλαμάς που έμενε σε άλλο θάλαμο να προστρέξει σε αυτόν του ήδη κατάκοιτου Ηλία Μάγγου και κάηκε και αυτός με τη σειρά του;».

«Δεν φταίει το “Βοστάνειο”»
Οι συγγενείς του Γιαλαμά πάντως, ο ξάδερφός του Βασίλης Γιαλαμάς και η νονά του Πέρσα Γιαλαμά, τόνισαν στο «Ε» ότι «οι γιατροί του ΚΑΤ ουδέποτε απέδωσαν ευθύνες στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Μας εξήγησαν από την αρχή ότι το έγκαυμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά και ταυτόχρονα απρόβλεπτο». Εκφράζουν όμως ένα σημαντικό παράπονο. Χαρακτηριστικά η κ. Γιαλαμά επισημαίνει: «Μιλούσα καθημερινά με την κοινωνική λειτουργό του “Θεομήτωρ” όσο ο Γιώργος (σ.σ. Γιαλαμάς) ήταν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και καθημερινά με διαβεβαίωνε ότι δεν είναι τίποτα και ότι δεν είναι καμένο το παιδί. Στο μεταξύ, είχα μια σημαντική εγχείρηση να κάνω και δεν ήρθα στη Μυτιλήνη. Όμως, όταν μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, πηγαίναμε συνέχεια, το πρωί η κόρη μου και το βράδυ ο γιος μου. Θέλουμε μόνο να μάθουμε τι έγινε και να αποδοθούν ευθύνες».
Στο μεταξύ, δεν έχει «ανοίξει» η δικογραφία. Αναμένονται οι κινήσεις από πλευράς Εισαγγελίας που, σύμφωνα με το δικηγόρο των θανόντων κ. Παπάμαλη, έχει ήδη διατάξει να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων και να κατατεθούν όλα τα πορίσματα και τα σχετικά έγγραφα ληξιαρχικών πράξεων και ιατροδικαστών.


Η Κ. Βόλτσιου επικεφαλής του «Θεομήτωρ»

Μετά την αναπάντεχη παραίτηση Μαϊστρέλλη, που για καιρό δεν είχε γίνει δεκτή από το Υπουργείο, βγήκε λευκός καπνός για τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου. Η Κατερίνα Βόλτσιου ανέλαβε πρόεδρος εδώ και λίγες ημέρες και βρίσκεται στο πόδι με υπηρεσιακούς παράγοντες για να «τρέξει» τα νέα της καθήκοντα.
Η κ. Βόλτσιου είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της «Αλληλεγγύης για όλους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey