Δρόμοι κόπηκαν, η αγροτική οδοποιία υπέστη μεγάλες ζημιές, ενώ εγκλωβίστηκαν και οδηγοί την Κυριακή που άνοιξαν οι ουρανοί

Στο... μάτι ξανά η δυτική Λέσβος

23/01/2018 - 10:31

Αρκετά σοβαρά προβλήματα και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε μία περίπου εβδομάδα, προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις του Σαββάτου, αλλά κυρίως της Κυριακής. Στο «μάτι» της κακοκαιρίας, μπήκαν για μία ακόμη φορά η εύθραυστη έτσι κι αλλιώς δυτική Λέσβος που έχει κηρυχθεί εξάλλου από την περασμένη εβδομάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν σχεδόν σε όλο το νησί, με τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας να «επιχειρούν» από χθες να προβούν σε αποκαταστάσεις κυρίως δρόμων και αγροτικής οδοποιίας. 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στο Μεσότοπο, στην Ερεσό και στο Σκαλοχώρι όπου καταγράφτηκαν και κάποια πλημμυρισμένα σπίτια. Ενώ πολλοί δρόμοι, έγιναν απροσπέλαστοι όταν φούσκωσαν με κίνδυνο να παρασύρουν κινούμενα οχήματα.

 

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν ο δρόμος Μεσοτόπου-Ερεσού που μετατράπηκε σε οδόστρωμα, εγκλωβίζοντας μάλιστα οδηγούς, με δύο αυτοκίνητα να παρασύρονται χωρίς ευτυχώς όμως να προκαλείται κάποιος τραυματισμός. Στο ένα μάλιστα από αυτά, επέβαινε ο αντιδήμαρχος Ερεσού-Αντίσσης Μιχάλης Ρούσσης.

 

Και παρεμβάσεις της Περιφέρειας

Για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων βράχων και φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο της Λέσβου, που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις της 21ης και 22ας Ιανουαρίου, έγιναν χθες σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, άμεσες εργασίες άρσης αυτών και αποκατάστασης της κυκλοφορίας στα εξής σημεία του νησιού: Πέτρας - Ανάξου - Σκουτάρου - Σκαλοχωρίου, Παράκοιλα - Άγρας, Κάπης - Πελόπης και Περιοχή Χάλακα, Ακρασίου Λέσβου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν και στον οδικό άξονα Μεσοτόπου Ερεσού και γίνονται με μέσα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Και κατολισθήσεις

Γενικότερα η έντονη βροχόπτωση κατέστρεψε σε πολλά χωριά την αγροτική οδοποιία, ενώ πνίγηκαν κυριολεκτικά στο νερό, οι πρότερες σημαντικές παρεμβάσεις του δήμου στο Ταβάρι και στον Χρούσο. Σε λίμνη μετατράπηκε σύμφωνα με μαρτυρίες η περιοχή Αφεντέλη της Ερεσού, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΑ Αιγαίου κατολίσθηση στην περιοχή της Βατούσας έκλεισε τους γύρω δρόμους.

Κατολισθήσεις, ζημιές σε τεχνικά έργα, αλλά και στην αγροτική οδοποιία καθώς και αποκλεισμοί δρόμων, παρατηρήθηκαν όμως και σε άλλα σημεία της Λέσβου και πιο έντονα στη Θερμή και γενικά στο Μπαλτζίκι και στα Μυστεγνά όπου μηχανήματα της πολιτικής προστασίας από χθες καθαρίζουν το οδόστρωμα της οδοποιίας από φερτά υλικά που μπλόκαραν την κυκλοφορία. Ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στην Πέτρα (δρόμος προς Μόλυβο) και στην Άναξο.

 

Ξεκινούν άμεσα οι αποκαταστάσεις

Σύμφωνα με την αρμόδια ενημέρωση του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Νίκου Καρασάββα, έχουν ήδη δοθεί τρεις εργολαβίες προκειμένου να γίνουν άμεσα αποκαταστάσεις, με τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας να είναι έτσι κι αλλιώς επί ποδός από την Κυριακή. Ενδεχομένως τώρα και από αύριο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καρασάββα η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, θα επισκεφτεί τις περιοχές που σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές παρουσία επιβλέποντα μηχανικού, προκειμένου να υποδειχθούν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις. Ενώ σύμμαχος από σήμερα, προκειμένου να μην έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα, φαίνεται πως θα είναι ο καιρός που σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αρχίζει να... μαλακώνει.  

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey