Η ΔΕΗ με κάθε επισημότητα ξεκαθάρισε πως εργοστάσιο στη ΔΕΗ είναι και θα είναι μόνο το… υπάρχον

Στις... καλένδες πάει η «Σαρακήνα»!

08/04/2017 - 12:05 Ενημερώθηκε 10/04/2017 - 15:09

Τέλος και στην παραμικρή… υποψία ότι είναι πιθανό ποτέ να γίνει νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή της «Σαρακήνας» έβαλε με σχετική απαντητική επιστολή του ο ίδιος ο πρόεδρός της Μανώλης Παναγιωτάκης. Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ, απαντώντας με κάθε επισημότητα σε επιστολή του Συνδέσμου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», αποκλείει τη δημιουργία νέου εργοστασίου και επιβεβαιώνει τις ενέργειες ενίσχυσης του υπάρχοντος σταθμού στην περιοχή «Καλαμάρη» με δύο νέα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για τη βραχυπρόθεσμη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτροδότησης του νησιού.

 

Το… «κατενάτσιο»

Φυσικά το περιεχόμενο της επιστολής της ΔΕΗ δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν, αφού το «κατενάτσιο» της επιχείρησης εδώ και μια δεκαετία απέναντι σε μια μάλλον συγχυσμένη τοπική ηγεσία υπέκρυπτε τη διάθεση να αναβαθμιστεί τελικώς ο υπάρχων σταθμός. Ωστόσο, ενδεικτικά του πόσο οι τοπικοί φορείς και γενικά η αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε μάλλον ελαφρά την καρδία μια υπόθεση που «πληγώνει» για χρόνια την Επάνω Σκάλα αλλά και της διαχρονικής (μη) αποφασιστικότητας που επιδεικνύει ο τόπος μας σε θέματα μείζονος σημασίας, η απάντηση που έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και χρόνια δόθηκε τελικά σε έναν απλό σύλλογο! Σε κανέναν Δήμο ή Περιφέρεια… Και με αφορμή τις συνεχείς παρεμβάσεις του «Πιττακού» και του προέδρου του Τάκη Ιορδάνη, η απάντηση του προέδρου της ΔΕΗ έφτασε τελικά τόσο στο γραφείο του πρωθυπουργού όσο και σε εκείνα της Περιφέρειας, του Δήμου Λέσβου, των βουλευτών του νησιού και σε εκείνο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας του ενεργειακού σχεδιασμού για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) ακόμα και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η ΔΕΗ Α.Ε. δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην υλοποίηση της εκδοθείσας το 2009 Αδείας Παραγωγής και έχει ενημερώσει σχετικά τη ΡΑΕ. Η ΔΕΗ έχει επανειλημμένα επισημάνει στη ΡΑΕ την αναγκαιότητα διαμόρφωσης το ταχύτερο δυνατόν Ενεργειακού Σχεδιασμού για τα ΜΔΝ, με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται και οι προκύπτουσες από τις νέες απαιτήσεις της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας επιπτώσεις στην ασφαλή ηλεκτροδότηση των νησιών…», γράφει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ «μεριμνά για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, επωμιζόμενη σημαντικές δαπάνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της προαναφερθείσας επιτροπής για την οικονομικότητα του τρόπου ηλεκτροδότησης της ΜΔΝ και διαμορφωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός με βάση και τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις».

 

Χάθηκε η ευκαιρία, δυστυχώς...

Δυστυχώς, η ΔΕΗ, καλυπτόμενη τα προηγούμενα χρόνια πίσω από τις αντιδράσεις διαφόρων, πρωτοστατούντων και φορέων της περιοχής όπου χωροθετήθηκε το νέο εργοστάσιο, κωλυσιεργούσε στις ενέργειές της και τώρα επικαλείται τη μη ύπαρξη ενεργειακού χάρτη για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά και αλλαγές περιβαλλοντικής φύσης για να κόψει κάθε συζήτηση. Άλλωστε, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, μέρος της οποίας πάει για ιδιωτικοποίηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, θα ήταν έκπληξη μια διαφορετική απάντηση από την παρούσα του προέδρου της ΔΕΗ.

Δυστυχώς, χάθηκε η ευκαιρία την προηγούμενη δεκαετία, όταν το θέμα ήταν «ζεστό» και στο προσκήνιο. Τώρα υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η δυναμικότητα του υπάρχοντος σταθμού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί προς το παρόν μας «σώζει» η οικονομική κρίση που μείωσε την κατανάλωση και η πτώση της τουριστικής κίνησης, που συνέβαλε και αυτή να μην έχουμε «μπλακ άουτ» από μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey