Θα εισπραχθεί το τίμημα των 1,23 δις ευρώ ανακοίνωσε ο Φλαμπουράρης

Στη «Fraport» πριν από το Πάσχα τα περιφερειακά αεροδρόμια

05/04/2017 - 12:43 Ενημερώθηκε 05/04/2017 - 12:49

Με μια σύντομη ανακοίνωση ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Επενδύσεων και Ανάπτυξης, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι πριν από το Πάσχα παραχωρούνται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στη «Fraport» για αξιοποίηση και εκμετάλλευση.

«Είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό ότι εντός 15 ημερών και πάντως πριν από το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και το ελληνικό δημόσιο θα έχει εισπράξει 1,233 δις ευρώ για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Οι διαδικασίες επίπονες και περίπλοκες λόγω των σημαντικών παραλείψεων που υπήρχαν κατά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2014.

Η κυβέρνηση κατέβαλλε προσπάθειες να υπάρξουν αλλαγές και κυρίως σε ό,τι αφορά τους όρους για τους εργαζομένους, τις αναγκαίες επενδύσεις για τη βελτίωση των 14 αεροδρομίων, τις ιατρικές υπηρεσίες, τη φύλαξη αλλά και την παρουσία πυροσβεστικής δύναμης σε κάθε αεροδρόμιο. Τα πετύχαμε κι έτσι προχωράμε στην ολοκλήρωση της σύμβασης».

 

Μήνυμα εντός και εκτός χώρας

Η ανακοίνωση, που έγινε κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό δεδομένου ότι η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές να προχωρήσει το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες για την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση συμφώνησε στην πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Εκείνο που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό είναι αν η παραχώρηση των αεροδρομίων θα γίνει μέσα σε μία ημέρα ή αν θα γίνει σταδιακά, δεδομένου ότι η λειτουργία των αεροδρομίων συνδέεται με ζητήματα ασφαλείας των πτήσεων και δεν είναι μια απλή διαδικασία.

Επίσης, από την ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας δεν διευκρινίζεται πώς θα αντιμετωπισθεί το θέμα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στα αεροδρόμια. Στελέχη της ΟΣΥΠΑ, που αντιτίθενται σθεναρά στην παραχώρηση των αεροδρομίων, αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ υπουργού Υγείας και «Fraport» κατέληξε στη μη παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια ώστε να αποφευχθεί η δέσμευση μεγάλου αριθμού εργαζομένων από το ΕΚΑΒ.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση την ανακοίνωση του κ. Φλαμπουράρη, είναι φανερό ότι επιδιώκεται η παραχώρηση των αεροδρομίων να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή πριν αυξηθεί ο αριθμός των πτήσεων που εξυπηρετούν τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Άλλωστε και η συνεχής μετατόπιση της παραχώρησης των αεροδρομίων, που είχε αρχικά προσδιοριστεί για μετά την ολοκλήρωση της περσινής τουριστικής περιόδου, κατά το Νοέμβριο του 2016, για να πάει το Φεβρουάριο και τελικά να καταλήγει τον Απρίλιο, μόνο σοβαρότητα δεν εξέπεμπε για μια τέτοια υπόθεση που κάθε άλλο παρά άξιζε αυτήν τη διαχείριση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey