Η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου  στη Λέσβο και η συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο:

Σε γραμματόσημο οι "τρεις Ιεράρχες"!

24/01/2018 - 11:11 Ενημερώθηκε 24/01/2018 - 11:13

Σε γραμματόσημο αποτυπώθηκε η ιστορική επίσκεψη των «τριών Ιεραρχών» στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016 κατά τη σειρά γραμματοσήμων που γιορτάζει τις διαδρομές του Πάπα Φραγκίσκου το 2016. Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από διάφορους καλλιτέχνες και οι παραστάσεις κάθε αποστολικής επίσκεψης αντικατοπτρίζουν τα στιλιστικά χαρακτηριστικά κάθε καλλιτέχνη που τα δημιούργησε.

 


Το γραμματόσημο που δείχνει τον Πάπα Φραγκίσκο σε πρώτο πλάνο δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο

 

Η σφραγίδα αφιερωμένη στο «ταξίδι στο ελληνικό νησί της Λέσβου», όπως χαρακτηριστικά παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και σχεδίασε η Gabriella Titotto, δείχνει τον Πάπα Φραγκίσκο στο προσκήνιο και πίσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, δίπλα σε μια ομάδα προσφύγων που φιλοξενούνταν εκείνη την περίοδο στο νησί.

Με την ευκαιρία αυτή «σφραγίστηκε» και η ιστορική επίσκεψη των τριών Ιεραρχών που το «Ε» κάλυψε όλες τις ώρες, καλωσορίζοντας μάλιστα στα Ιταλικά τότε με το πρωτοσέλιδό του, ανήμερα της επίσκεψής τους τρεις Ιεράρχες.

 


Το «Ε» στην πρώτη γραμμή της επίσκεψης, βρίσκονταν από το πρωί στο αεροδρόμιο μεταδίδοντας λεπτό προς λεπτό στο emprosnet τις συναντήσεις. Η υποδοχή του Ποντίφικα από τον Αλέξη Τσίπρα στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης».

 

Εκείνο το Σάββατο…

Πρωτεύουσα του κόσμου για πέντε ώρες είχε γίνει εκείνο το Σάββατο της 16ης Απριλίου 2016 η Μυτιλήνη. Τα βλέμματα του πλανήτη στάθηκαν στην ιστορική συνάντηση και κοινή προσευχή των τριών… Ιεραρχών του Χριστιανισμού ενάντια στον ανθρώπινο πόνο. Του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, του Πάπα Φραγκίσκου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου. Συμβολική συνάντηση με πολλαπλές σημασίες, μα και γιατί τα δύο «αδέρφια», ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Βαρθολομαίος, διάδοχοι των Αποστολών Πέτρου και Αντρέα αντίστοιχα, μαζί με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας με κεντρική αναφορά στον Ιησού Χριστό μίλησαν για τη σημασία της αλληλεγγύης και της αγάπης. Μάλιστα η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να οδηγήσει στην Ευρώπη τρεις οικογένειες Μουσουλμάνων προσφύγων.

«Σας καλωσορίζουμε στη Λέσβο της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης» είχε πει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός υποδεχόμενος τον Πάπα, αφού ο τελευταίος χαιρετήθηκε πρώτα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στην προκυμαία, στην παραλιακή κατά μήκος του αεροδρομίου και σε πολλά σημεία της πόλης της Μυτιλήνης, εκατοντάδες πολίτες στέκονταν στο δρόμο για να παρακολουθήσουν την πομπή, ενώ πολλοί από αυτούς μπήκαν και στο λιμάνι της Μυτιλήνης μετά από έλεγχο.


Το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ε» εν όψει της επίσκεψης που καλωσόριζε στα ιταλικά τον Πάπα και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο…

 

Ο Πάπας

Ιδιαίτερα γενναιόδωρος σε κάθε λόγο του για τους Έλληνες και ειδικότερα για τους Λέσβιους, ο Πάπας Φραγκίσκος, τόσο από τη Μόρια απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, όσο και από το λιμάνι της Μυτιλήνης, ανέδειξε το νησί ως τον οργανισμό εκείνο που «χτυπάει ακόμα η καρδιά μιας ανθρωπότητας, που ξέρει να χτίζει γέφυρες και αρνείται τους φράκτες». Ο Ποντίφικας εξέφρασε το θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό, για την στάση του απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες και τον χαρακτήρισε «φύλακα της ανθρωπιάς» επειδή «φροντίζετε με τρυφερότητα τη σάρκα του Χριστού, που πονάει και υποφέρει για κάθε άνθρωπο που πονάει και είναι ξένος και εσείς τον υποδεχτήκατε».

Από τη Μόρια, ο Ποντίφικας έφερε μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης για τους πρόσφυγες, τονίζοντάς τους πως «δεν είναι μόνοι». Ο Πάπας Φραγκίσκος φέροντας ως παράδειγμα τον «καλό Σαμαρείτη», τόνισε πως ήρθε στη Λέσβο για να σταθεί δίπλα τους και να ακούσει τις ιστορίες τους. Αλλά και για να επιστήσει την προσοχή του κόσμου στην σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση.

«Δεν είστε μόνοι σας», ήταν το μήνυμά του. Πού να ήξερε πως τα πράγματα μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας που μόλις είχε πραγματοποιηθεί θα άλλαζαν άρδην τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινωνία.  «Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». «Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας ως άνθρωποι της πίστης». «Όσοι σας φοβούνται δεν σας βλέπουν στα μάτια. Ξεχνάνε ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία ξεπερνάει τον φόβο», είχε πει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη Μόρια, και υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, αλλά μιας θάλασσα ειρήνης.

Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε τονίσει: «Μαζί στέλνουμε μήνυμα από τη Λέσβο ενώπιον όλου του Χριστιανισμού για να σταματήσει αυτή η τραγωδία. Μαζί στηλιτεύουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπου και του ξεριζωμού του. Ενώνουμε τις φωνές μας για ένα παγκόσμιο μήνυμα ευαισθητοποίησης ώστε να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια σε κάθε σπίτι σε κάθε οικογένεια. Μόνο όσοι δουν τα μάτια των παιδιών που είδαμε εμείς σήμερα, θα καταλάβουν την χρεοκοπία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης της Ευρώπης. Καμαρώνω για τους Έλληνες που βοηθούν για να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος. Η Εκκλησία κι εγώ θρηνούμε για τις ψυχές που χάθηκαν. Έχουμε βοηθήσει αρκετά και θα κάνουμε κι άλλα. Να αναλάβει ο ΟΗΕ να πράξει τα δέοντα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που ζούμε. Εύχομαι να μην ξαναδούμε παιδάκια να ξεβράζονται στις παραλίες, αλλά να παίζουν αμέριμνα όπως τους πρέπει» Στη συνέχεια, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες είχαν γεύμα με πρόσφυγες. Η αποχώρησή τους από τη Λέσβο έγινε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, μετά την προσευχή τους στο λιμάνι.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κατέγραψαν την κορυφαία αυτή συνάντηση, όμως αρκετά βαρύνουσας σημασίας ζητήματα επισκιάστηκαν, καθώς οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες είδαν στη Μόρια τους… λιγότερο εξαθλιωμένους πρόσφυγες, καθώς οι υπόλοιποι είχαν τοποθετηθεί σε άλλο σημείο, όμως η ιστορικότητα της επίσκεψης παραμένει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey