Σε τέσσερις μήνες παραδίδονται τα συμπεράσματα της έρευνας

Προγραμματική σύμβαση με το ΕΚΠΑ για τις κατολισθήσεις

01/07/2017 - 17:38

 Την Πέμπτη το απόγευμα, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε με ενημέρωση για τις επιπτώσεις του σεισμού της 12ης Ιουνίου στη Λέσβο. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, και ο καθηγητής Σεισμολογίας - Τεχνικής Σεισμολογίας Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής & πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Νικόλαος Βούλγαρης. Παράλληλα, το Συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου αυτό να προχωρήσει σε έρευνα για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου.

Μετά τον σεισμό έγινε αυτοψία στο οδικό δίκτυο από μηχανικούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ακολούθησε απομάκρυνση των βραχωδών όγκων που είχαν καταπέσει επί του οδοστρώματος με μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και ιδιωτών. Λόγω της συνέχισης των καταπτώσεων, ο δρόμος Πλωμαρίου - Μελίντας έκλεισε. Κλιμάκιο καθηγητών του Γεωλογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ προέβησε σε αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή Πλωμαρίου αλλά και σε άλλες περιοχές όπου παρουσιάσθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα. Σκοπός της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι η εκπόνηση ερευνητικής εργασίας από τα πορίσματα της οποίας θα δρομολογηθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης και η λήψη μέτρων οριστικής επίλυσης των προβλημάτων που εμφανίζει η οδός Πλωμαρίου - Μελίντας, η αρμοδιότητα συντήρησης της οποίας ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και η αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων σε άλλες περιοχές (Ακράσι, Παλαιοχώρι, Άγιος Ισίδωρος, Μεσότοπος).

 

Τι προβλέπει το ερευνητικό πρόγραμμα

Με το ερευνητικό πρόγραμμα θα γίνει: Α) εντοπισμός των περιοχών με υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο κατά μήκος του οδικού άξονα, Β) λεπτομερής τεχνικογεωλογική ανάλυση και προσομοίωση των συνθηκών ευστάθειας των επικίνδυνων θέσεων, Γ) προτάσεις παρεμβάσεων, μέτρων και έργων ανάσχεσης των φαινομένων και μείωσης του κινδύνου. Η όλη εργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες. Ανάλογη πρόταση είχε κατατεθεί στην Περιφέρεια και από το Ι.Γ.Μ.Ε., το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 14.000 και μαζί με κάποιες εργασίες που θα αναλάμβανε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα έφθανε ως τα 22.000 ευρώ. Ωστόσο, αποφασίσθηκε να γίνει δεκτή η πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά και τη σχετική εισήγηση που έκαναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.

Η επιλογή της πρότασης του Πανεπιστημίου Αθηνών από την Περιφερειακή Αρχή προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, που δεν έδειξε να πείθεται για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνούνταν την αναγκαιότητα της μελέτης και αντιμετώπισης του προβλήματος. Χαρακτηριστικά, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Στρατής Παυλής, που εν τέλει ψήφισε την εισήγηση, τόνισε: «Για την πληρέστερη ενημέρωση του Π.Σ. θα έπρεπε να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση εκπρόσωπος από το ΙΓΜΕ και όχι μόνο από το ΕΚΠΑ, για να παρουσιάσουν υπεύθυνα τις διαφορές των δύο προτάσεων. Η Περιφερειακή Αρχή δεν έπραξε το αυτονόητο, αλλά απέρριψε χωρίς ουσιαστική συζήτηση την πρόταση του ΙΓΜΕ. Αν η πρόταση του ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιμετωπίζει επαρκώς τον κίνδυνο των κατολισθήσεων, γιατί να επιλέξουμε την πρόταση του ΕΚΠΑ που έχει σχεδόν διπλάσιο κόστος;»

Σε κάθε περίπτωση -κατά την άποψη της παράταξης- η δαπάνη αυτή θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι λογικό τα κρατικά ιδρύματα (πανεπιστήμια, ΙΓΜΕ) να μη μπορούν να υλοποιήσουν με δικούς τους πόρους τέτοιες αναγκαίες δράσεις, που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον ισχνό προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Ειδικότερα, είναι απογοητευτικό που τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι αναγκασμένα λόγω της υποχρηματοδότησης να καταφεύγουν είτε στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είτε σε άλλους δημόσιους φορείς για να υλοποιήσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα. Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του, ο κ. Παυλής σημείωσε: «Κρίναμε πως η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο σεισμός επιβάλλει επίσπευση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey