Με αφορμή την άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα του Σωματείου «HELP», ο εμπνευστής της προσπάθειας Π. Τσουκαρέλλης μιλά στο «Ε»:

Μελέτη και παιχνίδι στη «HELP» Μελέτη και παιχνίδι στη «HELP»

Πέντε στα δέκα παιδιά… «νεόπτωχα»

17/11/2017 - 12:09 Ενημερώθηκε 17/11/2017 - 12:11

Να έχεις ψυγείο, αλλά να είναι άδειο. Να έχεις κινητό smartphone, αλλά να μην μπορείς να κάνεις αγγλικά στο φροντιστήριο. Τέτοιες καταστάσεις βιώνουν αρκετές οικογένειες στη Λέσβο, με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Σωματείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης «HELP, Βοήθεια για το παιδί και τον έφηβο», Πάνο Τσουκαρέλλη να εκτιμά ότι πέντε στα 10 παιδιά της Λέσβου ανήκουν στην κατηγορία των νεόπτωχων οικογενειών. Μάλιστα το Σωματείο κάνει προσπάθειες, ώστε να γίνει και επίσημη έρευνα καταγραφής της φτώχειας. Το «Ε» παρουσιάζει σήμερα, με αφορμή την αυριανή ημερίδα που αφορά κάθε γονιό και πολίτη, τις αξιόλογες προσπάθειες του σωματείου που έχουν δημιουργήσει ένα σπίτι για 25 παιδιά. Είναι ένας χώρος δικός τους, ώστε από την ώρα που θα σχολάσουν μέχρι το βράδυ που θα επιστρέψουν σπίτι τους για ύπνο, να μπορέσουν μέσα στη ζεστασιά να διαβάσουν, να παίξουν και να κολατσίσουν. Εξάλλου, ακόμα μία αφορμή για να στρέψουμε το βλέμμα μας στα παιδιά για το σωματείο «HELP» είναι και η Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση Παιδιού στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 31% των νοικοκυριών στην Ελλάδα τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα και το 29% δύσκολα. Στα νησιά η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, όμως, φαίνεται ότι αγνοούμε αρκετές παραμέτρους. «Μπορεί τα παιδιά να μη βρίσκονται στο δρόμο και να ζουν σε ένα σπίτι, όμως δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας. Είναι μια νέα ομάδα ανθρώπων, “νεοπτωχών”. Μπορεί να έχουν ψυγείο, αλλά να μην έχει τρόφιμα. Να τρώνε κάτι για μεσημεριανό, αλλά αυτό να είναι λίγο ψωμί και τυρί. Βλέπουμε τα παιδιά με smartphone και γελιόμαστε ότι δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Δεν είναι όμως έτσι. Γιατί μπορεί με κάποιο τρόπο να βρήκαν ένα φτηνό κινητό, όμως δεν μπορούν να πάνε φροντιστήριο ή να ασχοληθούν με ένα χόμπι, όταν οι υπόλοιποι συμμαθητές τους το κάνουν», εξηγεί ο Δρ. Κοινωνιολογίας Π. Τσουκαρέλλης, εκτιμώντας από την εμπειρία του ότι «πέντε στα 10 παιδιά της Λέσβου βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση».

Τα 25 παιδιά που στηρίζει η «HELP» είναι άπορων οικογενειών και αντιμετωπίζουν πολυποίκιλες κοινωνικές δυσκολίες. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, όπου συχνά το πρόβλημα της φτώχειας διογκώνεται και με ένα πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα μία μητέρα καρκινοπαθής μεγαλώνει δύο παιδιά, ενώ το ένα από τα δύο σπουδάζει: «Είναι αξιοπρεπής οικογένεια, όπως και όλες και συνεργάσιμες. Αλλά τι να πρωτοπρολάβει αυτή η μητέρα να πληρώσει; Τα χάπια της, τις σπουδές ή το καθημερινό φαγητό που τελικά δεν μπαίνει πάντα και κανονικά στο τραπέζι, όπως το γνωρίζουμε». Επίσης η HELP ασχολείται και με ήπιες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς, ενώ μελετά το φαινόμενο της εφηβικής κατάθλιψης που αγγίζει το 13% των εφήβων πανελλαδικά. «Ένα πράγμα μπορώ να πω με σιγουριά. Αυτό που λένε ότι η οικογένεια ευθύνεται για όλα είναι μύθος, Η οικογένεια προσφέρει δομικά στοιχεία στην προσωπικότητα του παιδιού, αλλά τα ερεθίσματα που έχει είναι πάμπολλα: διαδίκτυο, παρέες, επιρροές» τονίζει ο κ. Τσουκαρέλλης.


O Παναγιώτης Τσουκαρέλλης

 

Από το 2009

Η «Help-Βοήθεια για το παιδί και τον έφηβο» από το 2009 συμβάλλει μέσα από την καθημερινή υποστήριξη παιδιών και εφήβων στη σίτιση, ιματισμό, ψυχοκοινωνική ενίσχυση, νομική συμβουλευτική, μαθησιακή ετοιμότητα και ενδυνάμωση των οικογενειών του τόπου μας, στοχεύοντας πρωτίστως στην ανάπτυξη των υγειών δομικών στοιχείων της προσωπικότητας των παιδιών που βίωσαν ή βιώνουν κρίσεις προσωπικές-ενδοοικογενειακές, φτώχεια και ένδεια, παραμέληση, χρόνια ασθένεια και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της μονογονεϊκότητας. Κι εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα είχαν πρόβλημα με την ανατροφή των παιδιών τους πριν χτυπήσει η κρίση, κάτι που διέκρινε ο κ. Τσουκαρέλλης, ο οποίος ήταν και εμπνευστής της όλης προσπάθειας.

Μέσα από street work, «δουλειά στο δρόμο» οι εθελοντές της «HELP» ενημέρωσαν άπορες οικογένειες για τη δράση τους, αλλά και για το ενδιαφέρον τους να επιχειρήσουν ενάντια στην παρεκκλίνουσα συμπεριφορά και την πρόληψή της. «Ο χώρος φιλοξενίας για παιδιά ήταν αναγκαίος ακόμα και πριν την κρίση», μας λέει. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παραχώρησε το 2010 χώρο στο σωματείο και η δουλειά ξεκινά. Η «Help» διακρίθηκε για το 2012 πανελλαδικά ως ένας από τους πέντε καλύτερους φορείς για την καινοτομία του προγράμματος «Συμπληρωματική φροντίδα- Μερική αναδοχή». Οι εθελοντές επιστήμονες του σωματείου, τα δύο αυτά χρόνια από το 2010 έως το 2012 εκπαιδεύουν εντατικά 12 άτομα, ώστε αυτά στη συνέχεια να έχουν υπό την «ευθύνη» τους ανήλικα παιδιά. Το πρόγραμμα είναι γνωστό και ως Big Brother- Big Sister και συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια.

 

Η οικονομική εικόνα

Το Πανεπιστήμιο, λόγω της συρρίκνωσης του προϋπολογισμού του, δεν μπορούσε να συνεχίζει να παραχωρεί χώρο στο Σωματείο και την ίδια ώρες οι εθελοντές άρχισαν να μειώνονται από το 2015 λόγω του προσφυγικού, όπου έπρεπε να συνδράμουν και μάλιστα σε καθαρά εργασιακό πλαίσιο. Το φιλί της ζωής έδωσε στη «Help», όπως λέει ο κ. Τσουκαρέλλης «το ίδρυμα και Αικατερίνη Σιβολαπένκο, το οποίο έχει αναλάβει τα έξοδα του νέου κτηρίου που νοικιάσαμε, ενώ παράλληλα μπορέσαμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού». Παρόλ’ αυτά έχει εκφράσει αρκετές φορές την ανάγκη, επειδή ακριβώς αυτή υπάρχει από την κοινωνία να επεκτείνει τη δράση του και να προσλάβει περισσότερους ειδικούς και επαγγελματίες.

Ένα κανονικό σπίτι

Αυτή τη στιγμή η «Help» παρέχει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, με την Ψυχολόγο- αναλύτρια Συμπεριφοράς, Τότα Δρούζα να έχει παίξει κομβικό ρόλο ως εθελόντρια σε αυτόν τον τομέα, αλλά και πολύ περισσότερα. Σημαντική είναι και η συνεργασία του σωματείου με το Νοσοκομείο Παίδων, αλλά και τους ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και την υπηρεσία Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. «Συζητούμε τα θέματα που απασχολούν τους εφήβους και μέσα από σοβαρή υποστήριξη παρέχουμε πρόληψη και σημαντικά στοιχεία για τη δόμηση της προσωπικότητας των παιδιών», επισημαίνει ο κ. Τσουκαρέλλης. Η Μαρία Καβαρνού εκπαιδευτικός, Φιλόλογος αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της εθελοντικά στα παιδιά για να τα βοηθά να μελετήσουν τα μαθήματα της ημέρας από την Α’ τάξη του Δημοτικού έως τη Γ΄ Λυκείου. Επίσης παρέχεται ιματισμός και υπόδυση, ιατρική φροντίδα από εθελοντές ιδιώτες γιατρούς, νομική και συμβουλευτική στήριξη- πάλι εθελοντικά- από τη δικηγόρο Αγγελική Σαντή. «Αισθάνονται τον χώρο δικό τους, φτιάχνουν μόνοι τους κολατσιό, παίζουν και βέβαια βρίσκονται σε ένα σπίτι με θέρμανση για αρκετές ώρες, ώστε να μπορούν να μελετήσουν» εξηγεί ο κ. Τσουκαρέλλης. Για το κολατσιό και άλλες παροχές έχει συνδράμει και ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Δήμου Λέσβου.

 

Χρειάζεται βοήθεια

Ωστόσο, το Σωματείο «Βοήθεια για το παιδί και τον έφηβο» χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια και στήριξη για να συνεχίσει και να επεκτείνει τις δράσεις του, ενώ ευχαριστεί κάθε πολίτη που συνέδραμε για ένα παραπάνω πιάτο φαί και κάθε εθελοντή. Συγκινητικό εξάλλου είναι ότι παιδιά που ενηλικιώθηκαν, επέστρεψαν στο «σπίτι» της «ΗELP» αλλά ως εθελοντές! Όμως δεν μπορούν να βοηθηθούν όλα τα παιδιά που έχουν πρόβλημα και «για να συνεχίσει να υπάρχει αυτό που έχουμε φτιάξει χρειαζόμαστε ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας».

«Όπου υπάρξει αγάπη και δοτικότητα, νoιάξιμο και σεβασμός στις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας, τα αποτελέσματα είναι λαμπρά,» καταλήγει ο κ. Τσουκαρέλλης που είδε τα παιδιά της «HELP» να περνάνε στο Πανεπιστήμιο φέτος, τα μικρότερα παιδιά να αλλάζουν συμπεριφορά και να αποκτούν αυτοεκτίμηση, αλλά και να μπορούν να διαχειρίζονται τα καθημερινά τους μικροπροβλήματα. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι γονείς είδαν τα παιδιά τους να αλλάζουν και άρχισαν και εκείνοι να γίνονται καλύτεροι.

Επικοινωνήστε με τη HELP: 22510-40323, 6932328038, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

 

Αύριο ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο

 

Η «Help-Βοήθεια για το παιδί και τον έφηβο» στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης αναφορικά με την εκδήλωση παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς σε παιδιά και νέους, την εμφάνιση ψυχοπαθολογίας ή την χρήση ουσιών και δεδομένου ότι η παραβατικότητα ιδιαίτερα των ανηλίκων, συνιστά ζήτημα κοινωνικής παθογένειας, αναδεικνύει τις δυνατότητες άμβλυνσης του φαινομένου, μέσα από τη διοργάνωση στοχευμένης ημερίδας με τίτλο: «Αιτίες και συνέπειες εμπλοκής ανηλίκων στην παρεκκλίνουσα συμπεριφορά. Βιωματικές αφηγήσεις πρώην κρατουμένων. Η εμπειρία της επανένταξης».

Η ημερίδα θα γίνει αύριο, Σάββατο στις 10 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Βασική ομιλήτρια είναι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ενώ ο Ιωάννης Κωττάτης θα αφηγηθεί μια δική του εμπειρία από τις φυλακές ανηλίκων που αξίζει να ακούσουν έφηβοι και γονείς, καθώς και την πορεία προς την επανένταξή του. Επόμενος ομιλητής ο κοινωνικός λειτουργός στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας, Λεωνίδας Κωτούλας, και Εισηγητής και συντονιστής θα είναι ο δρ. Κοινωνιολογίας, κοινωνικός λειτουργός, Πάνος Τσουκαρέλλης. Επρόκειτο να παραβρίσκεται και ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, αλλά λόγω προσωπικού κωλύματος θα απουσιάζει, με την επιτροπή διοργάνωσης να κάνει προσπάθειες, ώστε να αντικατασταθεί με άλλο επιστήμονα του ίδιου αντικειμένου. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey