-Νέα δωρεά από την Παλλεσβιακή Ομοσπονδία της Αυστραλίας ύψους 31.830 δολαρίων δόθηκε… χέρι με χέρι στους σεισμόπληκτους της Βρίσας  -Οι απόδημοι της Αυστραλίας με νέο έρανο εξέθεσαν (ξανά) τη Μητρόπολη Μυτιλήνης και φρόντισαν να εκπληρωθεί αυτή τη φορά ο σκοπός τους, στέλνοντας το δικό τους πραγματικά χριστιανικό μήνυμα…

Η αντιπροσωπεία της Παλλεσβιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας στη Βρίσα με φόντο τα ερείπια που προκάλεσε ο σεισμός , παραδίδοντας χέρι με χέρι τη δωρεά προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας Η αντιπροσωπεία της Παλλεσβιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας στη Βρίσα με φόντο τα ερείπια που προκάλεσε ο σεισμός , παραδίδοντας χέρι με χέρι τη δωρεά προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας

«Πάτερ ἄαφες αυτοις· ουὐ γάρ οιδασι τί ποιουσι»

04/11/2017 - 11:43 Ενημερώθηκε 04/11/2017 - 21:30

 

Είδαν και απόειδαν με τα καμώματα της Μητρόπολης Μυτιλήνης που ούτε λίγο, ούτε πολύ «υφάρπαξε» για λογαριασμό των σεισμόπληκτων… ναών της, την συγκινητική δωρεά των 150.000 δολαρίων των αποδήμων Ελλήνων της Αυστραλίας για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Λέσβου και οι «Μυτιληνιοί» της χώρας του καγκουρό, προχώρησαν σε νέα ερανική προσπάθεια. Μαζεύοντας αυτή τη φορά το ποσό των 31.830 δολαρίων και φροντίζοντας να παραδώσουν για τον φόβο των… Ιουδαίων πριν λίγες ημέρες, χέρι με χέρι στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα, τις επιταγές του εράνου. Η πρωτοβουλία αυτή που ελήφθη από την Παλλεσβιακή Ομοσπονδία της Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας, διεξήχθη σε δύο φάσεις και με αφορμή τον τραγέλαφο της δωρεάς της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας από τον όλο χειρισμό του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο. Και σαν κίνηση εκθέτει ακόμα περισσότερο την τοπική ηγεσία της Εκκλησίας μας, αλλά και εκείνους εκ της ιερατικής κοινότητας της Λέσβου, που δεν βρήκαν το σθένος ούτε καν να στηλιτεύσουν το βάπτισμα του κρέατος σε… ψάρι εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων της δωρεάς των 150.000 δολαρίων.

 

Την καλύτερη «απάντηση» στις υποκριτικές επιστολές ευλάβειας μεταξύ του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και πολύ περισσότερο στην ιδιαίτερη «χριστιανική» προσέγγιση της τοπικής μας Εκκλησίας επάνω στα 150.000 δολάρια που συγκέντρωσε η δεύτερη υπέρ των σεισμόπληκτων της Λέσβου, έδωσαν οι ίδιοι οι εκ των δωρητών της προηγούμενης δωρεάς. Αφού δεν έμειναν απλά στα λόγια καταγγελίας της πρακτικής της Μητρόπολης Μυτιλήνης να ερμηνεύσει ως ήθελε την -ξεκάθαρα πάντως υπέρ των σεισμόπληκτων πολιτών- δωρεά, αντίθετα προχώρησαν στην πραγματοποίηση και  δεύτερου εράνου. Συγκεντρώνοντας με πρωτοβουλία της Παλλεσβιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας άλλα 31.830 δολάρια.

 

Η πρωτοβουλία του Τζων Σπανέλλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι ο Τζων Σπανέλλης, ο οποίος με τις εκπομπές του στο ελληνικό ραδιόφωνο στην μακρινή Αυστραλία, ανέδειξε από το καλοκαίρι το θέμα της… λάθος διαδρομής της δωρεάς της εκεί Αρχιεπισκοπής και ζήτησε -μαζί με εκατοντάδες εκ των δωρητών- επίμονα όλο το προηγούμενο διάστημα να περάσουν τα χρήματα στους σεισμόπληκτους της Λέσβου. Μένοντας λοιπόν και εκείνος εμβρόντητος την αναλγησία της Μητρόπολης Μυτιλήνης που δεν εδέησε ούτε καν να ακούσει την βούληση των ιδίων των δωρητών, αλλά έσπευσε με πρωτοφανή κυνισμό να ερμηνεύσει ως «υπέρ των ναών της» τον έρανο των αποδήμων της Αυστραλίας, διοργάνωσε σε δύο φάσεις νέα ερανική προσπάθεια. Στην οποία συνέβαλαν το Ομογενειακό Ταμείο  Έκτακτων Αναγκών (ΟΤΕΑ),  η Μυτιληνιακή  Αδελφότητα Σύδνεϋ και ΝΝΟ,  ο Σύλλογος Αντισσαίων Σύδνεϋ και η Διοίκηση  Ομοσπονδίας  στο Σύδνεϋ. Στην ευχαριστήρια επιστολή της μάλιστα η Παλλεσβιακή Ομοσπονδία της Αυστραλίας ευχαριστεί όλους τους παραπάνω φορείς αλλά και τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής για την προσπάθεια, καθώς και τις Bank of Sydney και  Delphi Bank «για την τη βοήθεια και εξυπηρέτησή τους  καθώς  επίσης  και  τους συμπάροικους  που πλαισίωσαν την ερανική ομάδα της Ομοσπονδίας μας». 

 

Αναπόφευκτες οι συγκρίσεις…

Τα μέλη της Ομοσπονδίας όμως, φρόντισαν και την παραμικρή λεπτομέρεια, προκειμένου τα επιπλέον χρήματα που συγκεντρώθηκαν, να φτάσουν τούτη τη φορά πράγματι σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Και να εκπληρωθεί όπως λένε ουσιαστικά και ο σκοπός της προηγούμενης δωρεάς. Έχοντας προηγουμένως έλθει σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς της Λέσβου, για να αποτυπώσουν με ακρίβεια τις ανάγκες που υπάρχουν. Εξάλλου ενισχύθηκαν με προσωπικές επιταγές 40 σεισμόπληκτες οικογένειες από τη Βρίσα και τα περίχωρα με 625 δολάρια η κάθε μία. Και τις επιταγές παρέδωσαν μάλιστα ιδιόχειρα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Γιάννης Σπανέλλης,  ο Ταμίας Μιλτιάδης Κόντος- που κατάγεται και από τη Βρίσα- και η συζυγός του Πένυ και ο Πήτερ Ψωμάς Πρόεδρος της Μυτιληνιακής Αδελφότητας Σύδνευ  & ΝΝΟ, παρουσία  του Προέδρου της τοπικής κοινότητας  Βρίσας  Στρατή  Παράκοιλα. Αξίζει όμως να σημειωθεί και τούτο που επισημαίνει η Ομοσπονδία και μπαίνει αυτόματα στο «ζύγι» της ενσυναίσθησης και της πραγματικής αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τους δωρητές της Αυστραλίας σε σχέση με τους… τοπικούς μας διαχειριστές της προηγούμενης δωρεάς: «Τα Μέλη  της Ομοσπονδίας και της Αδελφότητας  από την Αυστραλία που βρέθηκαν αυτή την περίοδο στην Λέσβο και για την παράδοση των σχετικών επιταγών σε σεισμόπληκτους ανέλαβαν ο καθένας προσωπικά τα δικά τους  έξοδα». Στην ίδια ανακοίνωση τέλος, η Ομοσπονδία ενημερώνει πως τα υπόλοιπα χρήματα  του εράνου  που ανέρχονται σε  6,806.50 δολάρια θα σταλούν  άμεσα  στο Πολιτιστικό  Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας  για  να χρησιμοποιηθούν  αποκλειστικά για το πρόγραμμα   σίτισης  σεισμόπληκτων στο νησί.

 

Πρεμούρα για τους ναούς, αλλά δεν έχει μπει ούτε τούβλο!

Τη στιγμή που οι απόδημοι της Αυστραλίας εκθέτουν με την πραγματική (εις διπλούν μάλιστα) αλληλεγγύη τους τη Μητρόπολη Μυτιλήνης, εξακολουθούν όμως να εμφανίζονται στην επικαιρότητα και νέα περιστατικά ή ενδείξεις που δείχνουν πως η τοπική Εκκλησία είναι η μόνη που δεν… ξεκουνήθηκε από τον πρόσφατο σεισμό. Αφού ακόμα και αν επιχειρήσει κανείς να πάρει στα σοβαρά την υπεραισθησία της Μητρόπολης στην αποκατάσταση των ζημιών των ναών της (σ.σ σε σημείο μάλιστα που να προβαίνει με τα 150.000 δολάρια του πρώτου εράνου και σε μία ακόμη ελέω Θεού υπέρβαση, ανακαλύπτοντας ανύπαρκτες ζημιές στην επικράτεια της Μητρόπολης Μηθύμνης!), διαπιστώνει πως δεν έχει γίνει επί της ουσίας απολύτως τίποτα  και πως δεν εσχίσθη το παραπέτασμα για να αρθεί πράγματι η προβληματική κατάσταση στους 23 σεισμόπληκτους ναούς της. Και αυτό παρά το ότι η τοπική Εκκλησία έχει λάβει γενναίες δωρεές τόσο από τον ίδιο τον Πάπα, την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και από άλλους ιδιώτες ή και φορείς (που δεν έχουν γίνει όλοι γνωστοί), αλλά και με δεδομένη την εκ του νόμου πρόβλεψη αποκατάστασης των ναών από το κράτος, όπως άλλωστε έχει δρομολογηθεί με πρόταση της Περιφέρειας για χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ με φορέα υλοποίησης την Αρχαιολογική Υπηρεσία , δεδομένου ότι οι ναοί αποτελούν μνημεία και οι όποιες παρεμβάσεις σ΄αυτούς πρέπει να έχουν την επίβλεψη της αρχαιολογίας. 

 

Ο Άη-Νικόλας Πλωμαρίου να βάλει το χέρι του

Μία εργασία λοιπόν σε ναό ως σήμερα δεν έχει καταγραφεί παρά την αγωνία της Μητρόπολης να ανοίξει ξανά τους ναούς της! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σεισμόπληκτου ναού του Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι, ο οποίος δεν βρίσκεται καν σε διαδικασία αποκατάστασης, παρά το ότι έχουν βγει οι σχετικές εγκρίσεις από την Αρχαιολογία για να αρχίσουν επισκευές αλλά και παρά του ότι υπέρ του, έχουν πιστωθεί ήδη περί τις 20.000 ευρώ και πριν το κράτος επιληφθεί.

Η καταγγελία αυτή έρχεται μάλιστα από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα που αναφέρει πως έχει ενισχύσει για αυτόν ακριβώς το λόγο τη Μητρόπολη και η ποτοποιία Αρβανίτη με 10.000 ευρώ! Προσθέτοντας και μία άλλη «πονεμένη» διάσταση περί της ιδιαίτερης λειτουργίας της τοπικής μας Εκκλησίας, αφού όπως ισχυρίζεται (ξανά και ξανά), τα Φιλανθρωπικά του Πλωμαρίου (ΦΙΠ) δεν έχουν συνεδριάσει από την ημέρα του σεισμού ως σήμερα, για να μπορέσει να βγει μία δωρεά υπέρ του σεισμόπληκτου Πλωμαρίου και των πληγέντων κατοίκων του. Γιατί ως γνωστόν ο Μητροπολίτης το αρνείται… διαχρονικά, επιμένοντας να είναι σε κόντρα με τα μέλη των ΦΙΠ που δεν φορούν... ράσα. Πότε όμως άραγε θεωρούν στην Μητρόπολη πως τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και γενικά η Εκκλησία είναι ιδανικό να συμπαρασταθεί στους αναξιοπαθούντες;

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey