Μεταξύ των οποίων και η Λέσβος, ως τις 30 Μαΐου

Παράταση για αντιρρήσεις σε 13 δασικούς χάρτες

07/02/2018 - 18:27 Ενημερώθηκε 08/02/2018 - 21:05

Παρατείνεται έως τις 30 Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες σε 13 περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος. Αυτό αναφέρει η τροπολογία που περιελήφθη την Τρίτη (6/2) στο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. 

Ειδικότερα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων (τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και του εξωτερικού) για τις περιοχές στις οποίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σταδιακά από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2017. Αφορά την Πέλλα, την Καβάλα, τη Θεσπρωτία, την Ξάνθη, την Αρκαδία, τις Κυκλάδες, τη Φλώρινα, τη Λέσβο, το Κιλκίς, τη Θάσο, τα Χανιά, τις Σέρρες και τη Ζάκυνθο. Η καταληκτική ημερομηνία αντιρρήσεων που προβλεπόταν αρχικά κυμαινόταν από τις 26 Φεβρουαρίου για τις πρώτες περιοχές έως και τις 12 Απριλίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο βασικός λόγος που δίνεται η παράταση έως τις 30 Μαΐου είναι η μη ανταπόκριση των δήμων σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή τους αφενός να οριοθετήσουν τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις και αφετέρου να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών για μη υποβολής αντίρρησης. Για τους χάρτες, που η ανάρτησή τους ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου 2017 καθώς και για τους υπό κατάρτιση και επικαιροποίηση δασικούς χάρτες (κατά την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης), οι Δήμοι οφείλουν ως τις 15 Μαΐου 2018 να οριοθετήσουν σχέδια πόλεως και οικιστικές πυκνώσεις. Οι αντιρρήσεις που εκκρεμούν κατά των δασικών χαρτών στις συγκεκριμένες περιοχές θα θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και το ειδικό τέλος που έχει καταβληθεί θα επιστρέφεται στους δικαιούχους.

Τα κέρδη
Με τη ρύθμιση δίνεται περισσότερος χρόνος στους πολίτες για να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν νομοθετηθεί κατά την προηγούμενη διαδικασία ανάρτησης, όπως την ηλεκτρονική υποβολή αντίρρησης, την αίτηση πρόδηλου σφάλματος ή την αίτηση εξαγοράς ή χρήσης έκτασης δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια.
Εκτιμάται ότι, έχοντας πια το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιλύσει τα θέματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της οριοθέτησης των οικιστικών ορίων, οι μελλοντικές αναρτήσεις δασικών χαρτών στη χώρα (περίπου στο 55% αυτής) δεν θα χρειάζονται επιπλέον χρόνο για την υποβολή αντιρρήσεων και θα επαρκούν οι 105 ημέρες, όπως ορίζει ο νόμος 3889/2010.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey