Λήγει σήμερα η προθεσμία πληρωμής ή κατάθεσης πινακίδων

Ώρα μηδέν για τα τέλη κυκλοφορίας

29/12/2017 - 12:34

Η 29η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία ως προς την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2018 ή την παράδοση των πινακίδων, που έχουν οι 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων.
Όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα θα κληθούν να καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο επί δύο, αφού με βάση το πρόστιμο διπλασιάζεται η αξία των τελών κυκλοφορίας. Από την άλλη πλευρά, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας, παραδίδοντας τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία μέχρι σήμερα το μεσημέρι.
Όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, δεν απεστάλησαν ειδοποιητήρια στους φορολογούμενους. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του TAXIS και στη συνέχεια να πατήσουν στην ένδειξη που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας. Αφού αναγράψουν τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους, θα μπορούν να βρουν το ειδικό έντυπο των τελών και να το εκτυπώσουν.
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται: α) Από 22€ έως 1.230€ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000, β) Από 22€ έως 1.260€ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005, γ) Από 22€ έως 1.380€ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010. Όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, υπολογίζουν τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα τέλη κυκλοφορίας το 2018 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 19 εκατ. ευρώ και θα ανέλθουν σε 1,187 δισ. ευρώ, από 1,168 δισ. ευρώ το 2017.

Τι ισχύει για τις πινακίδες
Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία, κάτι που σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και τόσο οι πινακίδες όσο κι η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.
Όσοι θέλουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ, απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, αλλά και υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, ώστε οι δρόμοι να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.
Μάλιστα, τις προηγούμενες χρονιές, σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οχημάτων που κατέθεταν τις πινακίδες τους ζητήθηκε από τις ΔΟΥ η προσκόμιση δήλωσης Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι όντως διαθέτουν κάποιον κλειστό χώρο όπου θα φυλάσσεται σε ακινησία το αυτοκίνητό τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον N. 2992/2002, αρκεί μόνο η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/86, στην οποία να αναγράφεται υποχρεωτικά η διεύθυνση του χώρου φύλαξης και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου, ενώ αυτός ο χώρος μπορεί να είναι ακόμη και ένα περιφραγμένο οικόπεδο.
Όμως, για τις περιπτώσεις που κάποιος δεν διαθέτει κλειστό χώρο για τη στάθμευση του ακινητοποιημένου αυτοκινήτου, μπορεί να ενοικιάσει μια θέση και να υποβάλει στην εφορία το μισθωτήριο, ή με μια υπεύθυνη δήλωση να αποδείξει, ότι του παραχωρήθηκε χώρος από κάποιον τρίτο (το τρίτο άτομο που θα παραχωρήσει τη θέση θα πρέπει να προσκομίσει φωτοτυπία του Ε9 του).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey