Με τις πρώτες νεροποντές να απειλούν ήδη, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βαλσαμίδης μιλά για τις σημαντικές παρεμβάσεις πρόληψης που έχουν ήδη γίνει

Ο Αλμυροπόταμος στην περιοχή της Βρίσας που εκβάλει στην παραλία των Βατερών είχε να καθαριστεί μερικές δεκαετίες και η τωρινή παρέμβαση της Περιφέρειας επιχειρεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως άλλωστε συνέβη και ένεκα των περσινών παρεμβάσεων στην περιοχή του Μεσοτόπου μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαν συμβεί στη περιοχή και έτσι οι προχθεσινές βροχοπτώσεις δεν προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές. Ο Αλμυροπόταμος στην περιοχή της Βρίσας που εκβάλει στην παραλία των Βατερών είχε να καθαριστεί μερικές δεκαετίες και η τωρινή παρέμβαση της Περιφέρειας επιχειρεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως άλλωστε συνέβη και ένεκα των περσινών παρεμβάσεων στην περιοχή του Μεσοτόπου μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαν συμβεί στη περιοχή και έτσι οι προχθεσινές βροχοπτώσεις δεν προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές.

Οι πλημμύρες στην καθημερινότητά μας…

13/01/2018 - 12:23

 

Στον καθαρισμό -για πρώτη φορά στα χρονικά- του Αλμυροπόταμου της Βρίσας, ποταμού που ξεκινά από τον Πολιχνίτο και χύνεται στα Βατερά, προχώρησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο των δράσεών της για τον καθαρισμό χειμάρρων, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Τη στιγμή που η πρώτη μεγάλη νεροποντή της χρονιάς, προκάλεσε προχθές σημαντικές ζημιές στο οδικό και αγροτικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Μεσοτόπου και ο προβληματισμός μετά τα γεγονότα και της Μάνδρας, εντείνονται γύρω από θέματα όπως οι καθαρισμοί ποταμών, που παλαιότερα δεν ετύγχαναν ιδιαίτερης προσοχής, η Περιφέρεια μέσω του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Βαλσαμίδη, υποστηρίζει πως θέτει τις βάσεις για ουσιαστική θωράκιση από πλημμυρικά φαινόμενα. Έχοντας ήδη δεσμεύσει σχετικές παρεμβάσεις που θα αγγίξουν τα 2 εκ. ευρώ μέσω του ΠΔΕ της και έχοντας πραγματοποιήσει ως τώρα παρεμβάσεις, (στη Δυτική Λέσβο κατά κύριο λόγο σε ότι αφορά στο νησί μας) που αγγίζουν το 1 εκ. ευρώ.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες 

Ο Αλμυροπόταμος που ξεκινά από την περιοχή του Πολιχνίτου  περνάει από την περιοχή της Βρίσας, για να εκβάλει στην άκρη της παραλίας των Βατερών, αποτελούσε πάντα έναν «ύποπτο» ποταμό, για τον οποίο δεν είχαν γίνει ποτέ ως σήμερα παρεμβάσεις.

Το ευαίσθητο της περιοχής που δεινοπάθησε το περασμένο καλοκαίρι από τον εγκέλαδο, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της προσπάθειας της Περιφέρειας τα τελευταία δύο χρόνια να μειώσει ει δυνατόν τον πλημμυρικό κίνδυνο, έφερε εδώ και λίγες ημέρες τα μηχανήματά της να «επιχειρούν» στον επίμαχο ποταμό. Έχοντας σήμερα καθαρίσει περί τα τέσσερα χλμ. του μήκους του, από τα συνολικά πέντε. «Δεν είναι μόνο ο Αλμυροπόταμος. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις για καθαρισμούς χειμμάρων σε σημεία που δεν γίνονταν ποτέ για δεκαετίες. Αν κάποιος υποτιμά την αξία των παρεμβάσεων αυτών, δεν θα πρέπει να ξεχνά την κλιματική αλλαγή και ότι αυτή συνεπάγεται, αλλά και την αναγκαιότητα ουσιαστικής θωράκισης με στοχευμένα έργα αντιμετώπισης των κινδύνων», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Βαλσαμίδης. Διασυνδέοντας φυσικά την σε εξέλιξη αυτή σημαντική προσπάθεια, με τα δύο ερευνητικά έργα για τη μείωση του πλημμυρικού και κατολισθητικού κινδύνου στη Λέσβο και τη Χίο., που πρόκειται να παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα με τη μελετητική ομάδα του κ. Λέκκα. Και έχουν πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Περιφέρειας, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχοντας ως στόχο μέσα στο 2018 να επεκτείνουμε πια αυτού του είδους τις παρεμβάσεις μας και στη Βόρεια αλλά και στη Νότια Λέσβο, θεωρώ ότι η συμβολή και των δύο ερευνητικών αυτών έργων, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ακόμα πιο καίριες παρεμβάσεις στο εγγύς μέλλον. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και τις κατολισθήσεις εκτός του υφιστάμενου πλημμυρικού κινδύνου».

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Εν τω μεταξύ, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες επούλωσης των προχθεσινών πληγών που έπληξαν κατά κύριο λόγο το Ταβάρι, τον Χρούσο, τον Ποδαρά και άλλες περιοχές του Μεσοτόπου, γενική παραδοχή αποτελεί το ότι τα χειρότερα… αποφεύχθηκαν. Κάτι που παραδέχτηκε εξάλλου και ο αντιδήμαρχος Ερεσού-Αντίσσης Μιχάλης Ρούσσης: Ευτυχώς είχαν γίνει παρεμβάσεις στους ποταμούς από Περιφέρεια και Δήμο και δεν έγιναν τόσο εκτεταμένες καταστροφές όπως πέρυσι. Από τη πρώτη στιγμή το προσωπικό του Δήμου με τα μηχανήματα της Ενότητας βρίσκονται επί τόπου και τώρα έφτασαν και τα μηχανήματα της Ενότητας Καλλονής, για να μας βοηθήσουν».

 

 

Εισήγηση κήρυξης σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Σε κάθε περίπτωση όμως η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, απέστειλε χθες εισήγηση προς τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννη Καπάκη, προκειμένου να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Ερεσού Άντισσας, λόγω των πλημμυρικών φαινόμενων που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση της 11ης Ιανουαρίου 2018.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey