Το Τεχνικό Επιμελητήριο δίνει οδηγίες και χρήσιμες συμβουλές για όλα όσα αφορούν τις διαδικασίες μετά τον σεισμό

Οδηγίες για τους σεισμόπληκτους

16/09/2017 - 15:36

Με μια ακόμη ανακοίνωσή του, το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δίνει χρήσιμες πληροφορίες αλλά και οδηγίες προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, εφιστώντας την προσοχή τους για μια σωστή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων και κάτω από την υπεύθυνη καθοδήγηση του μηχανικού τους, «γνωρίζοντας πως τώρα είναι η στιγμή για να γίνει αυτό που πρέπει ούτως ώστε να έχετε πάνω απ’ όλα ένα ασφαλές κτήριο για εσάς και την οικογένειά σας».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ τονίζει πως, αν διαπιστώσουν βλάβες στα σπίτια τους, να μην τις κρίνουν μόνοι τους, αλλά να καλέσουν μετά από αίτησή τους στη ΔΑΕΦΚ για τον χαρακτηρισμό των βλαβών έως 25/01/2018. Εναλλακτικά μπορούν να καλέσουν αρμόδιο ιδιώτη μηχανικό της εμπιστοσύνης τους για μια πρώτη εκτίμηση και για παραπέρα τεχνική βοήθεια.

 

Οι κατά περίπτωση οδηγίες

Πιο ειδικά, αν έχει γίνει ο χαρακτηρισμός από το τεχνικό κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ (πράσινο-κίτρινο-κόκκινο) και μετά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

Α) Αν υπάρχει χαρακτηρισμός «Κόκκινο», η ΔΑΕΦΚ έχει προχωρήσει ήδη στη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό τους ως επικίνδυνα για τη μετέπειτα κατεδάφισή τους και θα απαιτηθεί άδεια δόμησης για την ανέγερση από την Πολεοδομία και αίτηση προς ΔΑΕΦΚ για ανακατασκευή κτηρίου.

Β) Αν υπάρχει χαρακτηρισμός «Κίτρινο», ο πολίτης θα πρέπει να ξέρει ότι θα ακολουθήσει υποχρεωτικά τη διαδικασία αποκατάστασης ώστε στο τέλος μετά την αποκατάσταση των βλαβών το κτήριο να αποχαρακτηριστεί για να μπορεί αργότερα να μεταβιβασθεί γιατί διαφορετικά, αν δεν τηρηθεί η διαδικασία, δεν μπορεί να γίνει ο αποχαρακτηρισμός. Θα προβεί στην άδεια επισκευής κτηρίου από τη ΔΑΕΦΚ.

Γ) ) Αν υπάρχει χαρακτηρισμός «Πράσινο», μπορεί ο πολίτης μετά από αδειοδότηση να προχωρήσει στις επισκευές από μόνος του, αλλά, αν τυχόν επιθυμεί και τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση, θα προχωρήσει με άδεια επισκευής από τη ΔΑΕΦΚ (συνίσταται το τελευταίο και είναι καλό η όλη διαδικασία να γίνεται υπό την επίβλεψη αρμόδιου ιδιώτη μηχανικού της εμπιστοσύνης τους για τη σωστότερη επισκευή των βλαβών).

Η περίπτωση Α) έχει προθεσμία ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας ή του πρωτοκόλλου αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων (ΠΑΕΕΚ).

Η περίπτωση Β) & Γ) έως 25/01/2019 για απευθείας άδεια επισκευής ή εντός ενός (1) έτους από την παραλαβή της έκθεσης αυτοψίας του κτηρίου για την άδεια έκδοσης επισκευής.

Αξία έχουν όμως να καταγραφούν και τα χρήσιμα τηλέφωνα για όλα όσα αφορούν στον σεισμό που είναι τα εξής: ΔΑΕΦΚ 22510 46854, Υπηρεσία Δόμησης 22513 53700, Αρχαιολογία 22510 40716,42589, εσωτ.22. Συμβ. Αρχιτεκτονικής 22510 47644, Διεύθυνση Δασών 22513 50907, 50901 και ΤΕΕ 22510 40847/48126.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey